Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

''Βάζει φωτιά'' στην Κριμαία ο Ερντογάν θέλοντας να προκαλέσει την Μόσχα

Πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε για “χαστούκι” στην ρωσική διπλωματία από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος το δήλωσε ενώπιον του επισκέπτη Ουκρανού ομολόγου του:
 
“Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (από την Ρωσία. Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε πάντα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές ήρθε και η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο για τα σχέδια κατά της ρωσικής παρουσίας στην χερσόνησο αυτήν, με την συμμετοχή της Τουρκίας και άλλων χωρών σε μια πρωτοβουλία χωρών.   

“Εκπρόσωποι της ΕΕ, της Βρετανίας, του Καναδά και της Τουρκίας θα ενταχθούν στην πλατφόρμα κατά της ρωσικής κατοχής στην Κριμαία”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζελένσκι.

"Κάποιος μπορεί να δημοσιεύσει πολλές ψευδείς ειδήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας του Μνημονίου της Βουδαπέστης, αλλά αυτό δεν αφορά τα εδάφη μας. Εμείς ψάχνουμε για νέα αποτελεσματικά εργαλεία για αυτό τον σκοπό, ενώ  έχουμε φέρει το ζήτημα της Κριμαίας  εκ νέου σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας μια πρωτοβουλία την μορφή μιας πλατφόρμας χωρών αποκλειστικά για την Κριμαία.

Εκεί θα έχουμε  τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων της Κριμαίας, ενώ θέτουμε και το ζήτημα της  κατάληψης της χερσονήσου (από την Ρωσία).

Έχω ήδη συζητήσει ουσιαστικά αυτήν την πρωτοβουλία με εκπροσώπους της ΕΕ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Τουρκίας και άλλων εταίρων. Όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό ", είπε ο ίδιος στην ετήσια παραδοσιακή δήλωση του αρχηγού του κράτους προς την  ουκρανική βουλή σήμερα Τρίτη. 

 

Η Ουκρανία δημιουργεί ναυτικές βάσεις με παρουσία του ΝΑΤΟ προκαλώντας την Μόσχα 


 
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του άρχισε να κατασκευάζει  δύο ναυτικές βάσεις για την προστασία της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε ακαριαία δια μέσω εκπροσώπου του Β.Πούτιν.

“Η πρόθεση της Ουκρανίας να κατασκευάσει δύο ναυτικές βάσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα σταθερότητας στην περιοχή”, δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ στα ΜΜΕ.

"Είναι αυτονόητο ότι λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσα κατάσταση, θα έχουμε μάλλον αρνητικές επιπτώσεις γενικά στο κλίμα σταθερότητας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Ενδεχομένως υπάρχει τέτοιος κίνδυνος", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ταυτόχρονα Ο Πεσκώφ τόνισε ότι η δήλωση του Ζελένσκι πρέπει να αναλυθεί, γιατί δεν εξήγησε ποιες βάσεις θα ανήκαν στην Ουκρανία και ποιες αλλού (υπονοώντας το ΝΑΤΟ).

"Χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα συγκεκριμένο", παρατήρησε ο Πεσκόφ. "Δεν καταλαβαίνουμε ποιες βάσεις μπορεί να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Θα μπορέσουμε να το αναλύσουμε όταν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα”, κατέληξε ο ίδιος.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές εκφράζουν επίσημα πλέον την ιδιαίτερη υποστήριξη τους στην Ουκρανία και στις δυνάμεις των Mejlis, (Τάταροι της Κριμαίας), λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα έχει τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα.

Οι πρόσφατοι στενοί αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την Κριμαία και την Μόσχα, η οποία συνδιαλέγεται με τους Τούρκους εδώ και καιρό χωρίς να κατανοεί ότι κινδυνεύει πραγματικά από τα τουρκικά υποχθόνια σχέδια, ή τουλάχιστον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ