Ρωσία

Λαβρόφ: Μόσχα και Τεχεράνη απέρριψαν προσπάθεια των ΗΠΑ για μόνιμο εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Ρωσία και Ιράν απορρίπτουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εισάγουν «μόνιμο» εμπάργκο όπλων κατά της Τεχεράνης και θα συνεχίσουν την οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πυρηνικής ενέργειας, παρά τις απειλές κυρώσεων, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συζητήσαμε εκτενώς την κατάσταση γύρω από το Σχέδιο Δράσης για την επίλυση της κατάστασης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου τονίσαμε ότι Μόσχα και Τεχεράνη, όπως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, κατηγορηματικά απορρίπτουν τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για επιβολή κάποιου είδους αόριστου εμπάργκο όπλων» δήλωσε ο Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

«Ακούσαμε για τη δήλωση των ΗΠΑ ότι, παρά τις προθέσεις όλης της διεθνούς κοινότητας, θα προχωρήσουν υπό την υπόθεση ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του Ιράν θα επανέλθουν από καπρίτσιο των ΗΠΑ. Αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποιούν παράνομα μέσα και δεν έχουν προοπτική επιτυχίας» πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση μεγάλων κοινών πρότζεκτ, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και των μεταφορών και της βιομηχανικής συνεργασίας» υπογράμμισε. 

Επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή Ρωσίας και Ιράν για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία θα συναντηθεί στο τέλος του έτους στη Ρωσία.

 

Τα σχόλια του Λαβρόφ έρχονται μετά τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, την περασμένη εβδομάδα ότι «ουσιαστικά όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ έχουν επιστρέψει κατά του Ιράν» μεταξύ αυτών «μία μόνιμη παράταση στο εμπάργκο όπλων».

Σε μία σπάνια διαφοροποίηση, η ΕΕ απέρριψε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, να υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δικαίωμα μονομερώς να επαναφέρει κυρώσεις στο Ιράν στη βάση συμφωνίας από την οποία έχει αποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ