Μαξίμ Μαρτσινκιέβιτς
Ρωσία

Σιβηρία: Νεκρός στο κελί του διαβόητος Ρώσος εθνικιστής

Ένας από τους διαβόητους Ρώσους εθνικιστές, ο Μαξίμ Μαρτσινκιέβιτς, γνωστός με το ψευδώνυμο “Τεσάκ”, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές της πόλης Τσελιάμπινσκ στη Σιβηρία.

Για την υπόθεση στη Σιβηρία η ρωσική Γενική διεύθυνση Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες της αυτοκτονίας, καθώς αρχικά μεταδόθηκε ότι ο Μαρτσινκιέβιτς έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. 

Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία, μόλις έγινε γνωστό το συμβάν στο κελί του, στο οποίο ο Μαρτσινκιέβιτς ήταν μόνος του, έφθασαν γιατροί οι οποίοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, δίπλα στον αποκαλούμενο και “Τεσάκ” βρέθηκε σημείωμα στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούσε να τον συγχωρέσουν για την πράξη του.

Ο Μαξίμ Μαρτσινκιέβιτς ήταν γνωστός ακτιβιστής ακροδεξιών οργανώσεων και ένας από τους αρχηγούς του κινήματος “Restkrut”. Δικαστήριο της Μόσχας στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 είχε ζητήσει την σύλληψή του.

Όντως, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 στην Κούβα με ένταλμα της Interpol και απελάθηκε στη Ρωσία.

Σιβηρία – Μαρτσινκιέβιτς

Τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία ότι υποδαύλιζε το εθνικό και θρησκευτικό μίσος, αλλά τον Νοέμβριο το ίδιο δικαστήριο μείωσε την ποινή του σε 2 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης.

Τον Δεκέμβριο του 2018 καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε 10ετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι επιτίθετο εναντίον ανθρώπων προφασιζόμενος ότι αγωνίζεται κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο δικηγόρος του, Αλεξέι Μιχαλτσίκ, δήλωσε ότι επρόκειτο να τον στείλουν και πάλι στη Μόσχα για να καταδικαστεί με την κατηγορία της εμπλοκής σε δολοφονίες ατόμων.

“Με βάση τα όσα μου είπε ο δικηγόρος στο Κρασνογιάρσκ που είχε συναντήσει τον Μαρτσινκιέβιτς, γνωρίζω ότι διαμαρτυρόταν ότι είχε υποστεί βασανιστήρια και ότι προσπαθούσαν να του αποσπάσουν ομολογία πως συμμετείχε σε κάποιες υποτιθέμενες δολοφονίες. Από τις πληροφορίες αυτές συνάγεται ότι ο Μαρτσινκιέβιτς υπό πίεση δέχθηκε να μεταφερθεί στη Μόσχα”, τόνισε ο Μιχάλτσικ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μαρτσινκιέβιτς σε προσωπική συζήτηση που είχε μαζί του αρνείτο τις κατηγορίες ότι είχε διαπράξει δολοφονίες και βρισκόταν σε κατάσταση μεγάλης ψυχικής πίεσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ανακριτική επιτροπή δεν βρήκε ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ο θάνατος του Μαρτσινκιέβιτς δεν έχει εγκληματικό χαρακτήρα, αναφέρει η επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ