Ρωσία

Ο ρωσικός στρατός παρουσίασε τον νέο πυρηνικό πύραυλο Avangard σε Αμερικανούς

Αμερικανοί επιθεωρητές είχαν τη δυνατότητα να δουν τον νέο πυρηνικό πύραυλο Avangard του ρωσικού στρατού, ύστερα από άδεια της Μόσχας, στο πλαίσιο της συνθήκης New START.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έγινε επίδειξη του νέου πρωτοποριακού πυρηνικού πυραύλου, Avangard, σε Αμερικανούς επιθεωρητές, ύστερα από ειδική άδεια του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του στρατού, η επίδειξη έγινε υπό την αιγίδα της συνθήκης New START, προκειμένου να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα» της συμφωνίας.

Η σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, στις 24-26 Νοεμβρίου 2019, το σύστημα πυραύλων Avangard με υπερυψωμένο πτερύγιο παρουσιάστηκε στην αμερικανική ομάδα επιθεώρησης».
Ο πυρηνικός πύραυλος Avangard (Vanguard) θα μπει στην υπηρεσία του στρατού τον Δεκέμβριο του 2019, μπορεί να διανύσει απόσταση έχοντας 20 φορές την ταχύτητα του ήχου και να χτυπήσει διάφορους στόχους. Μάλιστα, μπορεί να διεισδύσει ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η εξαιρετική ευελιξία του καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση.

Το New START είναι μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010, άρχισε να ισχύει το επόμενο έτος και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2021.

Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του τμήματος μη-διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς αναζητούν πρόσχημα για να αποφύγουν την επέκταση της συνθήκης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ