Ρωσία

H Mόσχα διευκρινίζει: «Δεν καταθέσαμε αίτηση στην Τουρκία για δέσμευση της Α. Μεσογείου» - Εκτέθηκαν ορισμένα Ελληνικά ΜΜΕ

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσφατη άσκηση που πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τονίζει πως δεν κατέθεσε καμία αίτηση προς την Τουρκία για τη δέσμευση της περιοχής και ότι «είχε υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις: για τη δέσμευση της θαλάσσιας ζώνης - προς την Ισπανία ως περιφερειακό συντονιστή ναυσιπλοϊκών ειδοποιήσεων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και για τον εναέριο χώρο επάνω της ζώνης - προς την Ελλάδα ως συντονιστή για το FIR».

«Τις προάλλες, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με εκτοξεύσεις πυραύλων "Kalibr", στην Ανατολική Μεσόγειο, και, συγκεκριμένα, στην περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του ελληνικού νησιού της Καρπάθου. 

Η δέσμευση της περιοχής είχε γίνει σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις καθιερωμένες διαδικασίες. Είχαν υποβληθεί οι απαραίτητες αιτήσεις: για τη δέσμευση της θαλάσσιας ζώνης - προς την Ισπανία ως περιφερειακό συντονιστή ναυσιπλοϊκών ειδοποιήσεων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και για τον εναέριο χώρο επάνω της ζώνης - προς την Ελλάδα ως συντονιστή για το FIR, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η ρωσική πλευρά δεν κατέθεσε καμία αίτηση προς τις τουρκικές αρχές για τη δέσμευση της περιοχής. Τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα αποτελούν fake news» αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία. 

Πρόκειται για μια είδηση που το Πενταπόσταγμα δεν είχε αναφέρει, δεν είχαμε μπει καν στο κόπο να γράψουμε κάτι τέτοιο, καθώς γνωρίζαμε πως δεν είχε ζητήσει άδεια η Ρωσία από την Τουρκία. 

Όμως όλα τα ΜΜΕ, χωρίς καμία έρευνα, ακόμα και τα λεγόμενα πατριωτικά, ανέφεραν πως η Μόσχα διχοτομεί το Ελληνικό Αρχιπέλαγος! Σοβαρευτείτε κύριοι, δεν κάνουμε δουλειά μόνο για τα κλικ, έλεος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ