Ρωσία

Προεκλογικές εκπλήξεις ετοιμάζει ο Πούτιν - «Οργιάζει» η ονοματολογία

Η... ονοματολογία για τους πιθανούς αντιπάλους του Πούτιν στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές συνεχίζεται. Τι σχέδια έχει όμως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του για την προεδρία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου 2018. Το επιτελείο του, ωστόσο, προετοιμάζεται πυρετωδώς για αυτές.

Τα σχέδια του Πούτιν

Όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, ετοιμάζει προεκλογικές εκπλήξεις. Η ρωσική εφημερίδα επικαλείται δικές της πηγές. Και γράφει ότι αυτή τη στιγμή το επιτελείο του Ρώσου προέδρου συζητά το ενδεχόμενο της συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές υποψηφίων οι οποίοι θα προέρχονται από δύο χώρους. Τόσο από τον χώρο των φιλελευθέρων, όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Μία ακόμη πηγή, όπως γράφει η εφημερίδα, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν θα υπάρξουν νέοι υποψήφιοι από τον χώρο των φιλελευθέρων. Ωστόσο υποσχέθηκε ότι «θα υπάρξουν εκπλήξεις».

Η απόφαση για την προώθηση ενός τέτοιου υποψηφίου θα ληφθεί , όπως τόνισε άλλη πηγή της εφημερίδας, σε συνάρτηση με κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Όπως για παράδειγμα θα εξαρτηθεί από το πώς θα κατέβει στις εκλογές ο Ρώσος πρόεδρος. Εκπροσωπώντας δηλαδή το κόμμα ή ως ανεξάρτητος υποψήφιος κτλ. Η εφημερίδα βέβαια υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους υποψηφίους.

Πηγή της εφημερίδας τονίζει επίσης: «Αν και η τελική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, όλα αυτά γίνονται στον στενό κύκλο του Σεργκέι Κιριγιένκο (σ.σ. πρώτος αναπληρωτής της υπηρεσίας της προεδρίας)». Και προσθέτει: «Το σύστημα στο Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή λειτουργεί κάπως έτσι: Σαν να υπάρχει σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο ένα ελέφαντας, όπου ο ένας του κρατάει την προβοσκίδα, ο δεύτερος το πόδι και ο τρίτος το αυτί. Ο καθένας μπορεί να ψηλαφίσει το δικό του κομμάτι. Αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει τι συμβαίνει γενικά». Πούτιν

Τα ονόματα πάντως που ακούγονται καθημερινά για πιθανούς υποψηφίους είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι… φρέσκο. Πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, λοιπόν, είναι ο Αλεξέι Κουντρίν. Ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών και της Επιτροπής πρωτοβουλίας των πολιτών. Ο Κουντρίν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο η εφημερίδα Vedomosti δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ