Ρωσία

Ο Β. Πούτιν ξεκινά «κούρσα εξοπλισμών» με όπλα αξίας 700 δισ. δολαρίων μέχρι το 2026

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε πριν λίγο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να εξοπλιστούν με τα «πιο σύγχρονα όπλα», προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους και να κερδίσουν όλες τις μελλοντικές συγκρούσεις, ενώ πηγές από την Μόσχα αναφέρουν ότι ενέκρινε εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 700 δισ. δολ. μέχρι το 2026!

Πρόκειται για μία τοποθέτηση στην οποία προβαίνει για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος και αναζητείται από τους διεθνείς παρατηρητές ο λόγος για τον οποίο προχώρησε μια τέτοια τοποθέτηση.

Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι;«Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να έχουν τα πιο εξελιγμένα όπλα» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με ηγετικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας στο Σότσι, στη νοτιοδυτική Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι «Τα όπλα αυτά αυτοί πρέπει να κατασκευαστούν από ρωσικές βιομηχανίες και να μην είναι ούτε εισαγωγής, ούτε να βασίζονται σε ξένη τεχνογνωσία».

Πρέπει αυτά τα όπλα «να είναι της ίδιας ποιότητας ή, ακόμα καλύτερα, να είναι ανώτερα των αντίστοιχων ξένων μοντέλων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.«Εάν θέλουμε να προηγούμαστε, εάν θέλουμε να κερδίζουμε, πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι» εξήγησε ο Ρώσος ηγέτης και έδωσε το σύνθημα για την εκκίνηση ενός δεύτερου κολοσσιαίου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 700 δισ. δολ. μεταξύ 2018 και 2026 από τα οποία τα 150 δισ. δολ. προέρχονται από το προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2012-2020. 

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα περιλάβει περί τα 150 δισ. δολ. του νυν εξοπλιστικού που ολοκληρώνεται τυπικά το 2020, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης επεκτάθηκε μέχρι το 2022.

Η κατάρτιση του νέου εξοπλιστικού πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τα τέλη Ιουνίου του 2017.

Το προηγούμενο εξοπλιστικό ύψους 600 δισ. δολ. 2012-2020 έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ σε ότι αφορά την δέσμευση των κονδυλίων, ενώ κάπου 150 δισ.δολ. αφορούν εκσυγχρονισμούς παλαιότερων συστημάτων.

Πρακτικά θα διατεθούν επιπλέον ποσά ύψους 450 δισ. δολαρίων των πενταετία 2020-2025.

Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα περιληφθεί και το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό του σχεδίου PAK DA, η σχεδίαση και η έναρξη ναυπήγησης του πρώτου αεροπλανοφόρου, η σχεδίαση, ναυπήγηση και παράδοση οκτώ σκαφών LPD, δώδεκα νέων αντιτορπιλικών κλάσης Leader, του νέου αντιαεροπορικού συστήματος S-1000 που θα είναι μια πιο "ελαφρά" έκδοση του S-500 προσανατολισμένη κυρίως σε αντιαεροπορικά καθήκοντα και όχι αντιβαλλιστικά, όπως του S-500 κλπ.

Eπίσης μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 150 από τα 200 συνολικά μαχητικά πέμπτης γενιάς Τ-50, η κατασκευή 1000 αρμάτων μάχης Τ-14 Αrmata κλπ.

Να θυμίσουμε ότι αυτά τα ποσά αφορούν μόνο εξοπλισμούς και όχι γενικότερα αμυντικές δαπάνες.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ένα ρωσικό οπλικό σύστημα κοστίζει περίπου στο 1/3 κατά μέσο όρο από ένα αντίστοιχο αμερικανικό ή ευρωπαϊκό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μια χρονική περίοδο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή μόνο αισιοδοξία δεν εκπέμπει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ