Παγκοσμιοποίηση

SOS από την Turkish Airlines πρόβλημα στον κινητήρα σε πολλά αεροσκάφη της-Παγκόσμια ανησυχία και αντίκτυπος

"Κεραυνός εν αιθρία"  όχι μόνο για την Τουρκία αλλά με Παγκόσμια επίδραση στις αερομεταφορές, είναι η είδηση ότι η Turkish Airlines θα καθηλώσει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων με τον κινητήρα PW1100G της Pratt & Whitney.

Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του αναφέρει ότι, "έως και 12 από τα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 της υπόψιν τουρκικής αεροπορικής εταιρείας θα πρέπει να απομακρυνθούν από την υπηρεσία για επιθεώρηση πριν από το τέλος του έτους", επισημαίνοντας:

"Η Turkish Airlines προβλέπει περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης παρά την καθήλωση των αεροσκαφών, στην οποία είναι αναγκασμένη να προβεί, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Ο τουρκικός αερομεταφορέας αποκάλυψε ότι περισσότερα από δέκα από τα αεροσκάφη του Airbus A320neo και A321neo θα πρέπει να απομακρυνθούν από την υπηρεσία πριν από το τέλος του έτους για επιθεώρηση.

Ο προβληματικός κινητήρας

Νωρίτερα φέτος, η μητρική εταιρεία της Pratt & Whitney, RTX, ζήτησε την ανάκληση εκατοντάδων αεροσκαφών εξοπλισμένων με τον κινητήρα PW1100G του κατασκευαστή.

Η ανάκληση έρχεται μετά από ανησυχίες σχετικά με το ύποπτο μολυσμένο μέταλλο σε ορισμένα από τα μέρη του κινητήρα, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ρωγμές.

Ο αντίκτυπος των προβλημάτων του κινητήρα γίνεται αισθητός παγκοσμίως, επηρεάζοντας αεροπορικές εταιρείες όπως η Spirit Airlines, η Delta Air Lines και η Air New Zealand, προκαλώντας μείωση της χωρητικότητας και λειτουργικές προκλήσεις.

Η Turkish Airlines έχει 58 αεροσκάφη Airbus A320neo και A321neo που φέρουν τον προβληματικό κινητήρα

Η Turkish Airlines εκμεταλλεύεται συνολικά 58 Airbus A320neo και A321neo που είναι εξοπλισμένα με τον κινητήρα PW1100G της Pratt & Whitney.

Τον περασμένο μήνα, η αεροπορική εταιρεία καθήλωσε εννέα αεροσκάφη A320neo και A321neo για τον ίδιο λόγο.

Με έναν τόσο μεγάλο στόλο αεροσκαφών της οικογένειας A320, ο αριθμός των αεροσκαφών που θα προσγειωθούν θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, οδηγώντας ενδεχομένως σε λειτουργική διακοπή της αεροπορικής εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή της, η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε την ανάκληση έως και 12 αεροσκαφών τους επόμενους μήνες, λέγοντας:

Η προσδοκία μας είναι να προσγειωθούν 11-12 αεροσκάφη μέχρι το τέλος του έτους, αλλά λόγω των αβεβαιοτήτων στη διαδικασία, υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός αυτός να αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

Παγκόσμια επίδραση

Οι ανησυχίες σχετικά με τον κινητήρα PW1100G τέθηκαν για πρώτη φορά από την RTX τον Ιούλιο του 2023 και είναι κατανοητό ότι έως το 2026 θα πρέπει να επιθεωρηθούν έως και 700 από τους κινητήρες του κατασκευαστή.

Ο αντίκτυπος του προβλήματος έγινε αισθητός σε όλες τις γωνίες του κόσμο, σε μια εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους ως απάντηση στις ραγδαίες αυξήσεις της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται από τις ανακλήσεις είναι οι Spirit Airlines, Delta Air Lines και Air New Zealand.

Η τελευταία βρίσκεται τώρα στη διαδικασία μίσθωσης ενός επιπλέον Boeing 777-300ER για να αντισταθμίσει τη μείωση της χωρητικότητας που προκλήθηκε από την προσγείωση ορισμένων από τα αεροσκάφη της οικογένειας A320.

Περαιτέρω ανάπτυξη για την Turkish Airlines

Η ανάκαμψη της Turkish Airlines από την πανδημία ήταν ισχυρή, με την αεροπορική εταιρεία να μεταφέρει 71 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 74 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί το 2019.

Παρά την καθήλωση πολλαπλών αεροσκαφών, η Turkish Airlines εξακολουθεί να προβλέπει περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης έως και 20% για φέτος.

Τα στοιχεία του ch-aviation.com δείχνουν ότι ο στόλος της Turkish Airlines αποτελείται αυτή τη στιγμή από 429 αεροσκάφη. Για να υποστηρίξει τα μελλοντικά του σχέδια επέκτασης, ο αερομεταφορέας αναμένει την παράδοση άλλων 84 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 46 A321neos και 26 A350-900.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  η καθήλωση σημαντικού αριθμού αεροσκαφών της Turkish airlines για εξέταση του κινητήρα τους PW1100G της Pratt & Whitney, θα έχει Παγκόσμια επίδραση στις αερομεταφορές, μεγενθύνοντας το υπάρχον πρόβλημα,αφού ήδη  πολλές αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τους που φέρουν παρόμοιο κινητήρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ