Παγκοσμιοποίηση

Μετέωρη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά την δέσμευση Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας- Τα σχέδια-επιδιώξεις της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ  φαίνεται  να ανησυχούν έντονα  για την στάση της Τουρκίας σε δύο σημαντικά ζητήματα , επισημαίνοντας τον ρόλο της σε ένα τρίτο,όπως αποδεικνύεται από σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία:   

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την στάση της Τουρκίας

"Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να υπογραμμίσει τη σημασία των ειρηνευτικών συζητήσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γραμματέας ευχαρίστησε την Τουρκία για την ηγεσία της στην Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας και σημείωσε την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απάνθρωπη χρήση των τροφίμων από το Κρεμλίνο ως όπλο πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη δέσμευσή της να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο για επικύρωση."

Απομονώνοντας από τα παραπάνω, την Αμερικανική υπενθύμιση-ανησυχία στο θέμα δέσμευσης του Ερντογάν  επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο, επισημαίνουμε τα εξής: 

Η Τουρκία καταδικάζει την πρόκληση στη Σουηδία με στόχο τον Πρόεδρο Ερντογάν

"Η Τουρκία καταδίκασε το Σάββατο «με τον πιο έντονο τρόπο» μια νέα πρόκληση από την τρομοκρατική οργάνωση PKK στη Σουηδία με στόχο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν", αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Τουρκικό κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU,  όπως παρακάτω:

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το γεγονός ότι επετράπη σε μια ομάδα συνδεδεμένη με το PKK να κάνει προπαγάνδα με τα σύμβολα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και να διαπράξει μια εξωφρενική ενέργεια εναντίον του προέδρου μας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Σουηδική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτροπής ενεργειών της τρομοκρατικής ομάδας PKK και των θυγατρικών της.

Νωρίτερα, υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας YPG/PKK πραγματοποίησαν μια προκλητική ενέργεια βάζοντας σύμβολα LGBT στο λεγόμενο ομοίωμα του Ερντογάν σε συγκέντρωση LGBT που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη.

Μεταφέροντας κομμάτια υφάσματος που συμβολίζουν την τρομοκρατική ομάδα YPG/PKK, οι διαδηλωτές αντιτάχθηκαν επίσης στην προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ."

Η προσπάθεια της Σουηδίας  για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι μετέωρη

"Μετά από αντιρρήσεις για ένα χρόνο στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία τελικά υποχώρησε, ωστόσο, οι εντάσεις είναι ακόμα υψηλές, με τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου, τις κουρδικές ομάδες και την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο επίκεντρο", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ του Ισραήλ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παραάτω κύρια σημεία κατά την εκτίμησή μας:

"Διάφορες μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του Ιράκ και της Ιορδανίας, έχουν καταδικάσει τις σκανδιναβικές χώρες επειδή επέτρεψαν τη διεξαγωγή τέτοιων ενεργειών και ότι δεν τιμωρούσαν τους δράστες.

Σε απάντηση, αυτές οι χώρες δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν τις ενέργειες, αλλά προστατεύουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης από τους πολίτες τους. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει μπροστά από τις πρεσβείες αυτών των χωρών στην περιοχή.

Ένα από τα κύρια παράπονα της Τουρκίας είναι η άρνηση της Σουηδίας να εκδώσει αρκετούς Τούρκους πολίτες που κατηγορούνται από την Τουρκία ως μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Πριν επικυρώσει τη Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αναμένει να δει τη Σουηδία να λαμβάνει συγκεκριμένη δράση εναντίον αυτών των ομάδων, είπε ο Δρ. Turgut Kerem Tuncel, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Ευρασιατικών Σπουδών στην Άγκυρα, στη Media Line.

Ο Tuncel είπε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά ότι όπλα σουηδικής κατασκευής είχαν βρεθεί στα χέρια ανδρών του PKK που έχουν εξουδετερωθεί από τις τουρκικές αρχές, ή  σε αποθήκες τους.

Είπε ότι μια άλλη τουρκική προσδοκία ήταν ότι οι σουηδικές αρχές θα εμπόδιζαν τα σουηδικά όπλα να φτάσουν σε αυτές τις ομάδες.

Τα οφέλη που θέλει να αποκομίσει η Τουρκία από την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, ο Marten Lofberg, πρόεδρος  του διεθνούς δικτύου εμπειρογνωμόνων της WorldBright με έδρα τη Στοκχόλμη, είπε ότι η Σουηδία δεν υποστήριξε το PKK.

«Τα σουηδικά πολιτικά κόμματα έχουν σχέσεις με τουρκικά πολιτικά κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν σχέσεις με το PKK, αλλά αυτό είναι πολύ πιο μακριά», είπε, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι «παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί άνθρωποι που συμπάσχουν την κουρδική υπόθεση κατοικούν στη Σουηδία, και επομένως υπάρχει ένας ισχυρός κόμβος ανθρώπων που υποστηρίζουν την κουρδική υπόθεση, η επίσημη θέση της κυβέρνησης στη Σουηδία δεν διαφέρει τόσο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα».

Ο  Lofberg είπε  επίης ότι όσον αφορά τις πρώην επίσημες σχέσεις της Σουηδίας με την κουρδική επαρχιακή διοίκηση στη βόρεια Συρία, πολλές άλλες δυτικές χώρες διατήρησαν επίσης τέτοιους δεσμούς, προσθέτοντας ότι το  θέμα επίσημων σχέσεων μεταξύ της Σουηδίας και των κουρδικών ομάδων δεν είναι αλήθεια», είπε.

Μιλώντας για τη θέση ισχύος της Τουρκίας έναντι της προσπάθειας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Λόφμπεργκ είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει μια ιστορία να χρησιμοποιεί τη δύναμή της για εγχώρια πολιτικά και γεωπολιτικά κέρδη.

Ανέφερε την πρόσφατη προσπάθεια του Ερντογάν να συνδέσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έφεραν  τη συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ και ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση για να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε.

Ο Ερντογάν δεν το έκρυψε, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη: «Πρώτα, ας ανοίξουμε τον δρόμο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το θέμα ένταξης στης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει, αφού η Τουρκία δεν έχει φέρει ακόμη προς  ψήφιση το θέμα στην Τουρκική βουλή και συνεπώς χωρίς επικύρωση της  σχετικής δέσμευσης Ερντογάν, το θέμα εξακολουθεί να είναι μετέωρο.

Αυτό το επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας κ. Μενέντεζ, αναφερόμενος στην Τουρκία και στο γιατί εξακολουθεί να μην συναινεί στην πώληση των 40  Αμερικανικών μαχητικών F-16 BLOCK-70 στον Ερντογάν, ο οποίος έχει αποδείξει επανηλλειμένα ότι είναι αφερέγγυος.

Κοινώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί πρώτα οι ΗΠΑ να του δώσουν τα F-16 BLOCK-70 , να δεί να γίνονται απτά βήματα από την ΕΕ για ένταξη της χώρας του σε αυτήν και ύστερα  θα εξετάσει την  επικύρωση από το Τουρκικό Κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέμα το οποίο έχει "πολύ ουρά" όπως αντιλαμβανόμαστε.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η πορεία των παραπάνω θεμάτων θα έχει άμεσο ανάλογο  αντίκτυπο στην πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , η ένταση των οποίων θα αυξηθεί δραματικά σε περίπτωση μη ευόδωσης των σχεδιασμών του Ερντογάν που προαναφέραμε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ