Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Ευρώπη ανάμεσα στο "δράκο και τον αετό": Γιατί ο "πόλεμος" ΗΠΑ-Κίνας θα αναγκάσει την ΕΕ να επιλέξει πλευρές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές απόλαυσαν επιτέλους μια κάπως ήσυχη εβδομάδα και πάλι, χωρίς περαιτέρω κατάρρευση των τραπεζών και υποχώρηση του στρες της αγοράς. Ο δανεισμός από το παράθυρο έκπτωσης της Fed ήταν «μόλις» 88 δισεκατομμύρια δολάρια στις 29 Μαρτίου, από 110 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια εβδομάδα.

Έτσι, μέχρι στιγμής, η βασική υπόθεση της ΕΚΤ ότι η αναταραχή στην αγορά θα αποδεικνυόταν φευγαλέα και δεν θα επηρέαζε τις τράπεζες της Ευρωζώνης, φαίνεται να ξεδιπλώνεται, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Πράγματι, αναμφισβήτητα, το τραπεζικό άγχος βοήθησε τις κεντρικές τράπεζες σε κάποιο βαθμό: αύξησε τα ασφάλιστρα κινδύνου και, ως εκ τούτου, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο μπορεί να ανάγκασε τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πιστωτικά τους πρότυπα και να μειώσουν τον νέο δανεισμό τους. Με άλλα λόγια, οι συνθήκες της αγοράς μπορεί να ενισχύσουν τη στάση πολιτικής της ΕΚΤ. Εφόσον αυτό συμβαίνει με σταδιακό και προβλέψιμο τρόπο, αυτή η αυστηροποίηση του τραπεζικού δανεισμού είναι επιθυμητή. Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή γύρω από τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα υποδηλώνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να μην είναι πάντα τόσο γραμμική.

https://www.youtube.com/watch?v=KVHZ-F5GGBg&ab_channel=PentapostagmaTV

Καθώς επικρατούν ψυχρότερες κεφαλές, αυτό το (χειροκίνητο) φρένο στην παροχή πίστωσης έχει αρθεί. Άρα αυτό αφήνει περισσότερη σύσφιξη για την ΕΚΤ, σωστά; Πράγματι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο δείχνουν το ίδιο. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δίνουν μια εικόνα εμφανώς υποχώρησης του μετρούμενου πληθωρισμού. Ωστόσο, οι βασικές αναγνώσεις παραμένουν πιο κολλώδεις.

Τούτου λεχθέντος, η ΕΚΤ –και άλλες κεντρικές τράπεζες εν προκειμένω– πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικές. Όχι μόνο επειδή το άγχος της αγοράς θα μπορούσε να επανεμφανιστεί, αλλά και επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός είχε ήδη επιβραδυνθεί πριν από το επεισόδιο στρες στην αγορά. Στην πραγματικότητα, εκτιμούμε ότι η πιστωτική ώθηση της ζώνης του ευρώ είναι πλέον οριακά πάνω από το μηδέν. Αυτό είναι γενικά ένα προαίσθημα βραδύτερης κατανάλωσης και επενδυτικών δαπανών. Και πάλι, αυτό επιθυμούν επί του παρόντος οι κεντρικές τράπεζες, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά εάν αυτή η πιστωτική ώθηση γίνει σημαντικά αρνητική, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια βαθύτερη ύφεση. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η πιστωτική ώθηση των ΗΠΑ είχε ήδη γίνει αρνητική στα τέλη του περασμένου έτους. Εν ολίγοις, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να κινδυνεύουν να κάνουν πολύ λίγα, αλλά ο κίνδυνος να κάνεις πάρα πολλά αυξάνεται σαφώς με κάθε πεζοπορία.

Και ενώ η ΕΚΤ μπορεί να είχε δίκιο που υπέθεσε ότι η τραπεζική αναταραχή θα ήταν φευγαλέα, οι βασικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη μπορεί κάλλιστα να ξεφύγουν. Μπορεί να βασίζονται υπερβολικά στην υπόθεση ότι το εμπόριο με την Κίνα θα αυξηθεί σημαντικά. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής κεντρικής τράπεζας χαρακτήρισε αυτές τις προβλέψεις «ηρωικές». Και είναι εύκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ένα πολύ λιγότερο αισιόδοξο σενάριο.

Η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι οι κατασκευαστές τσιπ ενδέχεται να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερες οδηγίες σχετικά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού σήμερα. Οι στόχοι του ήταν ξεκάθαροι εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτή η έκθεση του think-tank το συνοψίζει καλά: «να δημιουργήσει νέες, παγκοσμίως κατανεμημένες κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών που δεν εξαρτώνται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για πρόσβαση στα δομικά στοιχεία ενός πιο ηλεκτρισμένου, συνδεδεμένου και αυτόνομου μέλλοντος». Οι τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και της καθαρής τεχνολογίας θα αυξήσουν προφανώς τον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε βασικά ορυκτά και πόρους.

Η Ευρώπη θα παρακολουθήσει επίσης στενά αυτές τις λεπτομέρειες του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τη μεταποίηση της ηπείρου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι FT ανέφεραν ότι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, η Ουάσιγκτον προσφέρθηκε να κάνει κοβάλτιο, γραφίτη, λίθιο, μαγγάνιο και νικέλιο, επιλέξιμα για επιδοτήσεις στο πλαίσιο του IRA, εάν εξορύσσονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία στην ΕΕ. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το πόση αξία έχει αυτή η προσφορά στα μάτια των ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής, καθώς θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει η αυξημένη ικανότητα εξόρυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επιπλέον, η παραγωγή ή/και η συναρμολόγηση μπαταριών και αυτοκινήτων (το «μέρος προστιθέμενης αξίας» στην αλυσίδα εφοδιασμού) εξακολουθεί να απαιτείται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή το Μεξικό.

Επιπλέον, αυτή η αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να επιλέξει πλευρές νωρίτερα παρά αργότερα. Πράγματι, οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα. Και οι Κάτω Χώρες το έχουν ήδη κάνει, όταν ακολούθησαν τις ΗΠΑ στην απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων τεχνολογιών ημιαγωγών νωρίτερα φέτος. Ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ απείλησε το μπλοκ να μην κόψει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διέψευσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «αποσυνδεθεί» από την Κίνα, αλλά είπε στο μπλοκ να αρχίσει να «απομακρύνει τον κίνδυνο» στην αντιμετώπιση της χώρας. Αυτό δεν μοιάζει με αναζωογόνηση στενών εμπορικών δεσμών. Η αποπαγκοσμιοποίηση έρχεται σε πολλές πτυχές, αλλά για την ΕΕ μπορεί να μην προέρχεται τόσο από αυξημένη αυτονομία βραχυπρόθεσμα (η οποία, τουλάχιστον, θα είχε επίσης οφέλη για την εγχώρια οικονομία), αλλά μάλλον από μια πιο γενική μείωση του εμπορίου, καθώς οι ΗΠΑ σφίγγουν τα ηνία στην Κίνα. Αυτό είναι ένα χαμένο επιχειρηματικό μοντέλο για την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...