Παγκοσμιοποίηση

Τουρκική "ώθηση" στην ενεργειακή κρίση: Η Τουρκία σταματά την παραγωγή πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν- Σοβαρή διαμάχη με Ιράκ

Όπως σημείωσε η Goldman κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, η τράπεζα είχε λάβει αρκετά ερωτήματα εισερχόμενων πελατών σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το πρόσφατο άλμα των τιμών του αργού πετρελαίου, οι οποίες αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 ανέκαμψαν σχεδόν στα 80 $/βαρέλι.

Μια απάντηση μπορεί να προέλθει από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου οι παραγωγοί έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα πετρελαίου μετά τη διακοπή του βόρειου αγωγού εξαγωγής, έδειξαν δηλώσεις της εταιρείας, με περισσότερες διακοπές στον ορίζοντα.

Το Ιράκ αναγκάστηκε να σταματήσει περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως εξαγωγές αργού, ή το μισό τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, από την περιοχή του Κουρδιστάν (KRI) το Σάββατο μέσω ενός αγωγού που εκτείνεται από τα κοιτάσματα πετρελαίου στο βόρειο Κιρκούκ στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν ανέφερε το Reuters.

Η Τουρκία σταμάτησε να αντλεί ιρακινό αργό από τον αγωγό αφού το Ιράκ κέρδισε μια υπόθεση διαιτησίας στην οποία είπε ότι η Τουρκία παραβίασε μια κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει πετρέλαιο στο Τζεϊχάν χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Η κυβέρνηση του Ιράκ είπε ότι εναπόκειται στο Κουρδιστάν να σπάσει το πετρελαϊκό αδιέξοδο. «Η μπάλα τώρα είναι το γήπεδο των Κούρδων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ασίμ Τζιχάντ, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο KRI αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή ή να μεταφέρουν την παραγωγή σε αποθήκευση, η οποία πολλοί λένε ότι θα φτάσει σε χωρητικότητα εντός ημερών, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Βαγδάτης και KRG καθυστερούν να συνεχίσουν τις εξαγωγές.

Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου DNO ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι άρχισε να διακόπτει την παραγωγή στα κοιτάσματα Tawke και Peshkabir, όπου η μέση παραγωγή ήταν 107.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) πέρυσι. Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της κουρδικής περιοχής, είπε η DNO.

Η Genel Energy, δήλωσε: «Η παραγωγή Peshkabir σταμάτησε χθες το βράδυ και εκπονήθηκαν σχέδια για τη διεξαγωγή αναβαλλόμενης συντήρησης. Η διακοπή της παραγωγής Tawke έχει ξεκινήσει, αλλά θα διαρκέσει μια επιπλέον ημέρα περίπου». Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Genel Energy στο KRI συνεχίζουν να εισρέουν σε αποθήκες, είπε η εταιρεία. Η παραγωγή από το κοίτασμα της Sarta μπορεί να εισρεύσει στην αποθήκευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Τετάρτη. Τα κοιτάσματα παρήγαγαν αντίστοιχα 4.710 bpd και 4.490 bpd πέρυσι.

Η Forza Petroleum με έδρα τον Καναδά, πρώην Oryx Petroleum Corp, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την άδεια Hawler 14.500 bpd, η οποία παρήγαγε κατά μέσο όρο 13.700 bpd τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η Gulf Keystone μείωσε την παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Shaikan, το οποίο παρήγαγε στο παρελθόν περίπου 55.000 bpd, και δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει την παραγωγή μετά από λίγες ημέρες. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής.

Η HKN Energy με έδρα το Ντάλας, η οποία διαχειρίζεται το μπλοκ Sarsang, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κλείσει τη λειτουργία της «μέσα σε μια εβδομάδα εάν δεν επιτευχθεί λύση» καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πλησιάζουν τη χωρητικότητά τους. Το μπλοκ παρήγαγε 43.048 bpd το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος - ο οποίος έχει παρανοήσει για το γεγονός ότι έστω και μια σταγόνα πετρελαίου δεν έπεσε στην παγκόσμια αγορά εγκαίρως - πιέζει το Ιράκ και την Τουρκία να επανεκκινήσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και να επιλύσουν μια διαφωνία με τις κουρδικές αρχές το συντομότερο δυνατό, επειδή το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Μπάιντεν εκτός από μια τραπεζική κρίση και τις καταθέσεις είναι μια άλλη άνοδος στις τιμές της βενζίνης.

Και ενώ η διαμάχη Τουρκίας-Ιράκ έχει απογειώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο βαρέλια από την αγορά και έχει ωθήσει την τιμή του Brent υψηλότερα, το ερώτημα είναι πόσο καιρό πριν αρχίσουν να καλύπτονται οι CTA - οι οποίες είναι εξαιρετικά μικρές σε πετρέλαιο. Όπως υπολόγισε χθες η Goldman, η συστηματική τοποθέτηση εδώ κλίνει προς τα κάτω (από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια πριν από τις 22 Φεβρουαρίου σε τώρα είναι μικρή στα 30 δις δολάρια. 

Μια πρόβλεψη συνθηκών της δραστηριότητας CTA στο πετρέλαιο δείχνει μαζικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, εάν η τιμή του πετρελαίου γίνει υψηλότερη, δημιουργώντας έναν βρόχο θετικής ανάδρασης περισσότερων αγορών και πιο σύντομης κάλυψης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ