Παγκοσμιοποίηση

Σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Γαλλίας- «Η Γερουσίας σας παρασημοφορεί τρομοκράτες του PKK/YPG» κατηγορεί το Τουρκικό ΥΠΕΞ(Βίντεο)

Σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, με το Τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί για εξηγήσεις τον Γάλλο Πρέσβη.

Αφορμή  στάθηκε η  παρασημοφόρηση Κούρδων Σύριων μαχητών του YPG από την Γαλλική Γερουσία, κάτι που προκάλεσε το έντονο μένος των Τούρκων οι οποίοι θεωρούν το YPG  τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι  του PKK, σε αντίθεση με ΗΠΑ-Γαλλία- ΕΕ που διαχωρίζουν το PKK το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, από το YPG του οποίου τους μαχητές δεν θεωρούν τρομοκράτες, αφού πολέμησαν γενναία κατά των τρομοκρατών του ISIS, στελέχη του οποίου βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία.

Τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Η γαλλική Γερουσία φιλοξενεί τρομοκράτες YPG, απονέμει μετάλλιο τιμής", αναφέρει σχετικά:

"Η Γερουσία της Γαλλίας φιλοξένησε μέλη της συριακής πτέρυγας του PKK, YPG, και απένειμε μετάλλια «τιμής» αυτή την εβδομάδα παρά τις επανειλημμένες ανησυχίες για την ασφάλεια και τις προειδοποιήσεις της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ Türkiye.

«Αυτή την εβδομάδα είχα την τιμή να καλωσορίσω μια αντιπροσωπεία της Διοικητικής Αρχής της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES) στη Γερουσία! Ανταλλαγές για την κατάσταση στη #Rojava μέγραψε ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Pierre Laurent στο Twitter το Σάββατο.

Τα μέλη του YPG έχουν συχνά φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί από Γάλλους αξιωματούχους.

Το PKK έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι υπεύθυνο για το θάνατο 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

Η κίνηση της Γαλλικής Γερουσία να φιλοξενήσει μέλη του YPG, έρχεται μετά το περιστατικό της συντριβής ελικοπτέρου, στο οποίο φέρεται να μετέφεραν τρομοκράτες του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Duhok του Ιράκ στα μέσα Μαρτίου και μια μέρα αργότερα η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) δήλωσε ότι ορισμένοι από τους επιβαίνοντες ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Τα αρχικά ευρήματα έδειξαν ότι επρόκειτο για ελικόπτερο Eurocopter AS350 και ότι ορισμένα από τα θύματα της συντριβής ήταν τρομοκράτες του PKK. Το ελικόπτερο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στη Γαλλία.

Η υποστήριξη των YPG στη Συρία από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες δυτικές χώρες έχει γίνει ένα από τα εμπόδια στους διμερείς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Ομοίως, οι ΗΠΑ συναντώνται τακτικά με μέλη του YPG και τα φιλοξενούν στην χώρα.

Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος του Μικτού Αρχηγού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Mark Milley, επισκέφθηκε τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που κατέχονται από το YPG. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη, ενώ η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι ο Milley «επισκέφτηκε μόνο στρατιώτες των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρωτίστως με το YPG στη βορειοανατολική Συρία για να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία της τρομοκρατικής ομάδας YPG στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα έχει από καιρό αντιταχθεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, μια ομάδα που αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τρομοκρατεί τους ντόπιους, καταστρέφοντας τα σπίτια τους και αναγκάζοντάς τους να φύγουν.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Daesh, οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και έχουν δώσει φορτηγά στρατιωτικής υποστήριξης στους τρομοκράτες YPG, παρά τις ανησυχίες ασφαλείας του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ."

Σε έτερο τουρκικό ΜΜΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων  ότι, "Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG φιλοξενήθηκαν στη Γερουσία στη Γαλλία, και τους απονεμήθηκε το λεγόμενο μετάλλιο της τιμής. Τα μέλη των SDF, των οποίων η ραχοκοκαλιά είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, προσκλήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία της Γαλλίας.

Στη σκανδαλώδη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί Γάλλοι γερουσιαστές και πολιτικοί. Οι τρομοκράτες καταχειροκροτήθηκαν στη γαλλική Γερουσία. Στις ομιλίες εκτιμήθηκαν οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης και δόθηκε το μήνυμα ότι η υποστήριξη στο PKK/YPG στον αγώνα κατά του DAESH θα συνεχιστεί.

Η τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι αντέδρασε .Μετά το σκάνδαλο, ξεκίνησαν ενέργειες του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας."

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...