Παγκοσμιοποίηση

Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν με Φινλανδία-Σουηδία-Ουκρανία και τα στρατιωτικά κέρδη που αποκόμισε!

Το μόνο που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι το πώς θα επανεκλεγεί Πρόεδρος στην Τουρκία και πως θα αναπτύξει την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας.

Ούτε Συμμαχίες, ούτε τίποτε δεν τον δεσμεύει όπως θα δούμε στην συνέχεια, αφού η Τουρκία παρά τις πιέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για αποδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεν τις έχουν αποδεχθεί μολονότι πέτυχε  την έναρξη εξαγωγών στρατιωτικού υλικού από τις δύο αυτές χώρες προς την ίδια!

Απίστευτο και όμως αληθινό.

Παρόλες τις διαφωνίες και τις εντάσεις με την Τουρκία ,  σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ , "η Φινλανδία εγκρίνει τις πρώτες  στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία από το 2019",αναφέροντας τα εξης:

"Η Φινλανδία έχει εκδώσει την πρώτη εμπορική άδεια εξαγωγής στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία από το 2019, ένα βασικό αίτημα για την Άγκυρα να εγκρίνει την ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Riikka Pitkanen, ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η άδεια εξαγωγής που χορηγήθηκε αφορούσε χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για θωράκιση.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω διαμάχης που οδήγησε την Τουρκία την Τρίτη να αναβάλλει επ' αόριστον τις επερχόμενες συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με την αίτησή τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία μετά από μια διαδήλωση το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας.

Τα τρία έθνη κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία, ειδικότερα, δεν τηρεί  από την πλευρά της τις συμφωνίες.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ μετά από μια διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του Κορανίου.

Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας δεν έχουν επικυρώσει την είσοδο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευτης πορείας.

Η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις λόγω της ανοχής και της υποστήριξης των δύο χωρών σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που επιδιώκει να εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη από την τρομοκρατική ομάδα PKK και το συριακό παρακλάδι της YPG το 2019.

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Kaikkonen είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.

Οι Σουηδικές αρχές τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους επέτρεψαν την επανέναρξη των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. "

Το εργοστάσιο  Bayraktar  στην Ουκρανία

 Παράλληλα το ίδιο τουρκικό ΜΜΕ σε άλλο άρθρο του αναφέρει:

"Το έργο για την κατασκευή εργοστασίου στην Ουκρανία για την παραγωγή των διάσημων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης Bayraktar TB2 (UCAV) του Τούρκου μεγιστάνα drone Baykar έχει ολοκληρωθεί και διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία.

«Από σήμερα έχει διαμορφωθεί όλο το νομικό πλαίσιο. Όπως γνωρίζετε, η σχετική διεθνής συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί», είπε ο Βασίλ Μποντνάρ σύμφωνα με την Ukrinform κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο μέσων ενημέρωσης.

«Υπάρχει μια εταιρεία που δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην Ουκρανία και έχει ετοιμάσει ένα φυσικό έργο... Αναμένουμε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα αρχίσει να παράγει προϊόντα με ουκρανικά εξαρτήματα», είπε ο Bodnar 

Ο Bodnar υπενθύμισε επίσης ότι το πρώτο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της Tουρκίας, που παράγεται επίσης από την Baykar, τροφοδοτείται επί του παρόντος από έναν κινητήρα Ουκρανικής κατασκευής και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη πτητική δοκιμή του τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτό είναι απόδειξη του πόσο στενά συνεργαζόμαστε και παράγουμε πραγματικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων, ελπίζουμε, της μελλοντικής ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Κινητήρες, τροχοί ή άλλα ανταλλακτικά ουκρανικής παραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή των drones της Baykar, σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις του πρέσβη.

Το Bayraktar TB2, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας, μαζί με τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Καραμπάχ, ηγείται της παγκόσμιας ώθησης των εξαγωγών άμυνας της Τουρκίας.

Το TB2 ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ουκρανία, όπου βοήθησε στην καταστροφή ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων. Έγινε ακόμη και το θέμα ενός πατριωτικού τραγουδιού επιτυχιών στην Ουκρανία που χλεύαζε τα ρωσικά στρατεύματα, με το άκουσμα «Bayraktar, Bayraktar".

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι με το ατσάλι για θωράκιση αρμάτων που θα πάρει η Τουρκία από την Φινλανδία , θα "ντύσει" το εγχώριο άρμα της  Altay , ενώ με την σύμπραξη με τους Ουκρανούς για την κατασκευή εργοστασίου drones Bayraktar  στην Ουκρανία, επωφείται από την λίαν ανεπτυγμένη στον τομέα κατασκευής κινητήρων Ουκρανική  αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία στην κατασκευή κινητήρων αρμάτων και αεροσκαφών που υπολείπεται σημαντικά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ