Παγκοσμιοποίηση

Μέσα στο Νταβός: Ποιο είναι το "νέο σύστημα" του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκινά σήμερα. Πολιτικοί, εταιρικοί κολοσσοί, φιλάνθρωποι και κάθε είδους μέλη της παγκόσμιας ελίτ συγκεντρώνονται, προωθώντας μια παγκόσμια ατζέντα σε μια μεγάλη ποικιλία κρίσιμων θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φέτος, αυτά είναι τα πέντε κύρια θέματα προς συζήτηση, σύμφωνα με τον ιστότοπο του WEF:

  1. Αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για την ενέργεια, το κλίμα και τη φύση
  2. Αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομίας υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για επενδύσεις, εμπόριο και υποδομές
  3. Αντιμετώπιση των υφιστάμενων αντίξοων ανέμων του κλάδου στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την καινοτομία και την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα
  4. Αντιμετώπιση των τρωτών κοινωνικών σημείων στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για εργασία, δεξιότητες και φροντίδα
  5. Αντιμετώπιση των τρεχόντων γεωπολιτικών κινδύνων στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διαλόγου και συνεργασίας σε έναν πολυπολικό κόσμο

Σύμφωνα με όσα έχουν προωθηθεί στο παρελθόν, ένα «νέο σύστημα» για την ενέργεια είναι μια «πράσινη νέα συμφωνία», ένα «νέο σύστημα» για τη διεθνή συνεργασία είναι κάποιο είδος παγκόσμιας διακυβέρνησης και ένα «νέο σύστημα» για επενδύσεις και εμπόριο καλύπτει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού νομίσματος.

Αλλού – και σε μια σχετική σημείωση – είναι πιθανό να γίνεται λόγος για λογοκρισία – «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης» όπως αποκαλείται – όπως συζητήθηκε σε αυτό το άρθρο του WEF πριν από 6 ημέρες, με τίτλο: Ψηφιακή ασφάλεια: Εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο «Παγκόσμιος Συνασπισμός για την Ψηφιακή Ασφάλεια» του WEF στις προσπάθειές του.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας – που θα είναι παρών – κάλεσε τους παρευρισκόμενους στο Νταβός να επικεντρωθούν στα εξής: απτές λύσεις που ήδη γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, αντί να επιλέγουμε την προστασία του υπάρχοντος παγκόσμιου οικονομικού συστήματος με οποιοδήποτε κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για δράση» και όχι «άδειες χειρονομίες» και ταυτόχρονα απηχώντας τα μηνύματα του «νέου συστήματος».

Η γραμμή των «απτών λύσεων» επαναλαμβάνεται στο άρθρο «αφηγήσεις» που αναφέρθηκε προηγουμένως, από τον κολοσσό χρηματοοικονομικών συμβούλων Mercer στη σελίδα τους σχετικά με το Νταβός, ένα «πάνελ εμπειρογνωμόνων του WEF», και από το Forbes στο άρθρο τους για τους νέους ηγέτες στο Νταβός.

Γενικά η ευρύτερη ατζέντα του Νταβός ορίζεται στα εξής τέσσερα κύρια θέματα:

  1. «Ένα νέο σύστημα»: Μεταρρύθμιση των παγκόσμιων συστημάτων πολιτικής και χρηματοδότησης
  2. «Έλεγχος της αφήγησης»: Περιορισμός της δημόσιας συζήτησης
  3. «Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης»: Λογοκρισία, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο
  4. «Απτές λύσεις»: Ανάληψη πιο άμεσης δράσης μέσω επιβολής και καταστολής

Τα σημεία συζήτησης στο Νταβός, φαίνεται, θα είναι μια αναδρομική εστίαση στο τι μπορούν να μάθουν από τις αδυναμίες του παρελθόντος.

Η ύφεση σκιάζει το άνοιγμα της συνόδου κορυφής του WEF

Η προοπτική της επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης έριξε μεγάλη σκιά στο Νταβός τη Δευτέρα, καθώς οι συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν για την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπολόγισαν το πιθανό κόστος για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις τους, μεταδίδει το Reuters.

Τα δύο τρίτα των επικεφαλής οικονομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν σε έρευνα του WEF αναμένουν παγκόσμια ύφεση φέτος, με το 18% να το θεωρεί «εξαιρετικά πιθανό» - υπερδιπλάσιο από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον υψηλού κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του WEF Saadia Zahidi σε δήλωση που συνοδεύει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η έρευνα του WEF βασίστηκε σε 22 απαντήσεις από μια ομάδα ανώτερων οικονομολόγων που προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτικές τράπεζες, πολυεθνικές και αντασφαλιστικούς ομίλους.

Οι ορισμοί του τι συνιστά ύφεση διαφέρουν ανά τον κόσμο, αλλά γενικά περιλαμβάνουν την προοπτική συρρίκνωσης των οικονομιών, πιθανώς με υψηλό πληθωρισμό σε ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η έρευνα του WEF είδε μεγάλες περιφερειακές διακυμάνσεις: το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαινόταν από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, όπου ο αντίκτυπος της περυσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (59% και 55%, αντίστοιχα), με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρίσκονται μεταξύ των κινδύνων της υπερβολικής ή πολύ μικρής σύσφιξης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ