Παγκοσμιοποίηση

"Καταστροφικά αποτελέσματα": Η ελίτ του Νταβός ανησυχεί για την παγκόσμια αστάθεια, την κρίση κόστους ζωής

Τι συμβαίνει όταν η μεσαία και η εργατική τάξη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ψωμί; Τίποτα καλό. Γι' αυτό η κρίση κόστους ζωής είναι το #1 πρόβλημα, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - μια ετήσια δημοσκόπηση 1.200 επαγγελματιών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα από «πληθωρισμό ενέργειας, κρίσεις τροφίμων και ασφάλειας» τα επόμενα χρόνια (ή μήνες;).

Βραχυπρόθεσμα, σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων λέει ότι οι ασταθείς οικονομίες και τα διάφορα «σοκ» είναι στα χαρτιά, ενώ το 20% περίπου των ερωτηθέντων λέει ότι φοβάται «καταστροφικά αποτελέσματα» μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πολύ λίγοι ηγέτες στη σημερινή γενιά έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παραδοσιακούς κινδύνους σχετικά με τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα μάχονται τι έρχεται από την άποψη του χρέους, τι έρχεται από την άποψη του κλίματος», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται σε έναν «φαύλο κύκλο».

«Θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου ηγεσίας που να είναι πολύ πιο ευέλικτο», είπε στο Bloomberg Television.

Την επόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει το ετήσιο συνέδριο του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η παγκόσμια ελίτ θα καθίσει γύρω και θα συζητήσει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της ζωής μας.

Η συγκέντρωση ξεκινά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με τα επιτόκια πολύ πιο αυξημένα από ό,τι προέβλεπε κανείς πριν από 12 μήνες.

Η έκθεση καλεί για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις χειριστούν σωστά την τρέχουσα κρίση «κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνική στενοχώρια σε πρωτοφανές επίπεδο, καθώς οι επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Οι αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσαν να μειώσουν τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε «αιώνια κατάσταση κρίσης» και να ανατρέψουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ο κίνδυνος «γεωοικονομικού πολέμου» - στον οποίο οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τις οικονομικές εντάσεις, επιδεινώνοντας τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.

«Σε αυτό το ήδη τοξικό μείγμα γνωστών και αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων, ένα νέο συμβάν σοκ, από μια νέα στρατιωτική σύγκρουση σε έναν νέο ιό, θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο», σύμφωνα με τη Zahidi. «Ως εκ τούτου, το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των ανησυχιών των παγκόσμιων ηγετών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κραδασμών».

Επιπλέον, η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι η αλληλεπίδραση μιας «συστάδας κινδύνων» μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μελλοντικών προβλημάτων σε μια «πολυκρίση», όπως ο «ανταγωνισμός των πόρων» στον οποίο οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ