Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

H EE ετοιμάζει την «Παγκόσμια πύλη» για να αντιμετωπίσει το κινέζικο Belt & Road

Το Belt & Road Initiative (BRI) είναι ένα mega project της Κίνας μέσω του οποίου επιδιώκει συνδεσιμότητα με τη Δυτική Ασία και τον ευρωπαϊκό κόσμο. Η Κίνα έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης στην πρωτοβουλία και δήλωσε ότι θα αναλάμβανε σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης στο έργο.

Προσπάθησε να πείσει τις ευρασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες ότι θα ωφεληθούν πολύ από το έργο. Κατά μία έννοια, το Πεκίνο θέλει να αναβιώσει τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, που παρέμεινε η κύρια εμπορική οδός μεταξύ Ανατολής και Δύσης στον παλιό κόσμο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σιωπήσει για την αντίδρασή τους στο έργο. Ίσως περιμένουν να δουν τις επιπτώσεις αυτού του μεγάλου έργου. Ή ίσως οι ευρωπαϊκές χώρες περίμεναν να υπάρξει συναίνεση και να μην αντιδράσουν μεμονωμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Global Gateway της ΕΕ

Έτσι, η ΕΕ κατέληξε στο τέλος της ημέρας με την Παγκόσμια Πύλη. Επιστρέφοντας στον Δεκέμβριο του 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε με σιγουριά σε μια συγκέντρωση στις Βρυξέλλες ότι η νέα κίνηση υποδομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν μια γνήσια εναλλακτική λύση στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Οι χώρες απέκτησαν την εμπειρία τους», είπε για την Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη), μια κίνηση δαπανών που υποσχέθηκε να κινητοποιήσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ (318 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) έως το 2027 για σύγχρονα έργα υποδομής εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή K. N. Παντίτα, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κασμίρ, η πρωτοβουλία B&R της Κίνας είναι ένα έργο τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο μετά από ισχυρισμούς περί «διπλωματίας παγίδας χρέους». Η πανδημία που επισκέφτηκε την Κίνα και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, και αναφλέγεται και πάλι σε μέρη της Κίνας, είχε ως συνέπεια την αναστολή των εργασιών, έστω και προσωρινά, με σκοπό να συνεχιστούν με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στην Global Gateway, η οποία, σύμφωνα με τους συντάκτες της, θα προσφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο που βασίζεται σε δημοκρατικούς κανόνες, στη διαφάνεια της χρηματοδότησης και σε βιώσιμους στόχους.

Μόλις τεθεί στο έδαφος η Παγκόσμια Πύλη, το ενδιαφέρον θα είναι να συγκρίνουμε τα δύο έργα των δύο μπλοκ που χαρακτηρίζονται από αποκλίνουσες, και πολλές φορές αντικρουόμενες, ιδεολογίες.

Απλά ένα φιλόδοξο όνειρο;

Όμως έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος και το έργο δεν έχει καμία κίνηση ούτε σε επίσημο επίπεδο ούτε επί του πεδίου. Οι παρατηρητές έχουν αμφιβολίες για το εάν οι ανακοινώσεις της κυρίας Προέδρου θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα και εάν το φιλόδοξο όνειρο της σύνδεσης της Ευρώπης με την Ανατολή θα πραγματοποιηθεί. Στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλη σύγχυση μεταξύ των μελών.

Σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες ζήτησαν να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου έργου. Προς απορία τους, τους είπαν ότι κανένα από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα ήταν νέο. «Η Global Gateway δεν φέρνει νέα οικονομικά μέσα – δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Vincent Grimaud, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα της Επιτροπής για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις.

Δηλώσεις όπως αυτές που προέρχονται από πηγές προκάλεσαν δυσπιστία στους βουλευτές. Δυσκολεύονταν να καθορίσουν από πού θα προέρχονταν τα χρήματα για ένα τέτοιο φαραωνικό έργο. Αυτό που τους μπέρδεψε ήταν ότι η Πρόεδρος δεν υπαινίχθηκε το ερώτημα από πού θα προέρχονταν τα κεφάλαια. Είπε με έναν αέρα βεβαιότητας και σιγουριάς ότι το έργο Global Gateway έχει τις επιθυμητές δυνατότητες και μάλιστα υπογράμμισε το εκτιμώμενο κόστος δαπανών. Δεν υπάρχει νέα πολιτική. Ο Ιρλανδός βουλευτής με την κεντρώα ομάδα Renew έκανε τις κρυπτικές παρατηρήσεις: «Δεν υπάρχουν χρήματα. Και πάντα είχα την άποψη ότι αν δεν υπάρχουν νέα χρήματα, δεν υπάρχει νέα πολιτική».

Μια σύγχυση επικρατεί μεταξύ των νομοθετών όταν λένε ότι δεν κατανοούν την αφήγηση των αρμόδιων αρχών. Τα μέλη εκφράζουν την απογοήτευσή τους με διαφορετικούς τρόπους. Η Hildegard Bentlee, Γερμανίδα μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι προσπαθούσε να βρει γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτήν την περιπέτεια, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει καμία. Και πρόσθεσε: «Αν μιλήσω με δημοσιογράφους, με ρωτούν ποια είναι αυτά τα έργα Global Gateway. Αν μπω στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν το βρίσκω – αυτό είναι δύσκολο».

Πρόσφατα, η Ιαπωνία υποσχέθηκε 30 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια και επενδύσεις για την Αφρική για να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή. Αλλά η ΕΕ μετράει τα κοτόπουλα πριν εκκολαφθούν. Πρόσφατα, μια εκδήλωση γκαλά πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει στους συμμετέχοντες της ηλικιακής ομάδας 18-35 ετών τι ήταν η ιδέα του Global Gateway.

Έγινε ντόρος στο διαδίκτυο αφού συνδέθηκαν μερικοί χρήστες. Τουλάχιστον ένα ποσό των 410.000 $ ΗΠΑ δαπανήθηκε για την εκδήλωση. Πού βρίσκεται το έργο στο όνομα του οποίου έχει δαπανηθεί σημαντικό ποσό για διαφημιστική εκστρατεία; Ένας χρήστης του Twitter έγραψε τα εξής κάτω από μια ανάρτηση της ΕΕ: «Υπάρχει τεράστια ξηρασία στην Ανατολική Αφρική, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχει αρκετά κεφάλαια για φαγητό για πρόσφυγες σε καταυλισμούς κ.λπ., και για αυτό επιλέξατε να ξοδέψετε χρήματα;»

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι δεν υπάρχει κεντρικός κατάλογος των έργων, ούτε μπορούν να δώσουν ένα ποσό για τις συνολικές δαπάνες μέχρι σήμερα. Πολλές αμφιβολίες μπορούν να τεθούν, κυρίως όταν δεν υπάρχει κατάλογος προκαθορισμένων έργων και επενδύσεων Global Gateway αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Global Gateway Vs. Belt and Road

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη στο Politico την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ υποσχέθηκαν ότι «τα έργα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο. Μόλις αναπτύξουμε πολύ πιο ουσιαστικά την έννοια του Global Gateway, θα αποδειχθεί ελκυστική επιλογή, ακριβώς όπως το Belt & Road έχει δει με όλη την αρνητικότητα… με όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε», είπε ο Στεφάνο Σάνιν, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στη δημοσίευση.

Το ερώτημα που μπερδεύει σοβαρούς παρατηρητές είναι γιατί η ΕΕ επέλεξε να κάνει κάτι που μυρίζει ανταγωνισμό με κινεζικά έργα. Δεν έχει νόημα σε αυτό το παιχνίδι του ανταγωνισμού. Η Κίνα και η ΕΕ πηγάζουν από διαφορετικές ιδεολογίες, οικοσυστήματα και γεωγραφικές εκτιμήσεις.

Το B&RI της Κίνας είναι ένα σόου για ένα άτομο, ενώ το Global Gateway είναι μια συνεισφορά από πολυμερές δόγμα στο οποίο οι στόχοι είναι οι άνθρωποι των περιοχών που εμπλέκονται, σε αντίθεση με το κινεζικό μοντέλο όπου τα μέγιστα κέρδη είναι του επενδυτή.

Συνεπώς, δεν διαφαίνεται κανένας λόγος για τον οποίο η ΕΕ θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο οποιοδήποτε έργο, κρατώντας το κρυφό, μια μέθοδος που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ