Παγκοσμιοποίηση

Εθνική άσκηση σε όλη την Τουρκία και τα κατεχόμενα για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού-Τι φοβούνται για την Κωνσταντινούπολη;

"Άσκηση σεισμού σε 81 επαρχίες! Σε ποια περιοχή υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Τουρκία;", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Υπό την ηγεσία της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη άσκηση σε όλη τη χώρα λόγω της 23ης επετείου από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Düzce. 

Σήμερα στις 18:57 θα διεξαχθεί «Άσκηση Σεισμού» σε 81 επαρχίες  της χώρας και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Σημειώνοντας ότι μια τέτοια άσκηση θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της AFAD, Γιουνούς Σεζέρ, είπε: «Αυτό είναι ένα στάδιο στο οποίο φτάσαμε βλέποντας τις ελλείψεις μας και ενισχύοντάς τις και ενημερώνοντας τους εαυτούς μας».

Η άσκηση σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και την AFAD για την 23η επέτειο του σεισμού της Ντούζτσε το 1999. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη στιγμή του σεισμού. 

Δεν θα χρησιμοποιηθούν σειρήνες

Ο πρόεδρος της AFAD Σεζέρ είπε ότι το σύστημα σειρήνας δεν θα χρησιμοποιηθεί για να μην δημιουργηθεί φόβος και πανικός. Ο εξοπλισμός και τα οχήματα που σχετίζονται με καταστροφές θα εκτεθούν στα κεντρικά γραφεία της AFAD και στις επαρχίες. Η συμμετοχή στην άσκηση θα ενθαρρύνεται από οικογένειες, φοιτητές που διαμένουν σε κοιτώνες, άτομα που μένουν σε καταλύματα δημόσιων ιδρυμάτων και οργανισμών και όσοι εργάζονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που συνδέονται με εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια.

Οι λεπτομέρειες

Ο πρόεδρος της AFAD Yunus Sezer ήταν καλεσμένος του Hakan Çelik στο CNN TÜRK. Ο Σεζέρ μετέφερε τις λεπτομέρειες της άσκησης που θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Τουρκία σήμερα.

Οι δηλώσεις του Σεζέρ έχουν ως εξής:

Σήμερα είναι η επέτειος του σεισμού της 12ης Νοεμβρίου 1999. Συνέβη στις 18:57. 845 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Το 1999 ήταν ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας. Πρώτον, ο σεισμός του Μαρμαρά... Με αυτή την ευκαιρία, κάνουμε τις προετοιμασίες μας για να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε σεισμούς και καταστροφές, να δούμε τις προετοιμασίες μας και να παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση για τις καταστροφές.

Όλοι έχουν έναν κοινό σκοπό. Η χώρα μας είναι μια περιοχή όπου οι καταστροφές είναι υψηλές καθώς και μια χώρα σεισμό. Υπάρχουν 485 ενεργά ρήγματα στη χώρα μας. Κάθε χρόνο σημειώνονται στη χώρα μας 24 χιλιάδες σεισμοί.

Ως έτος της άσκησης ανακηρύχτηκε το έτος 2022.

Πραγματοποιήσαμε 94.900 ασκήσεις. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Πραγματοποιήσαμε ασκήσεις όπου μπορούσαμε να εφαρμόσουμε νέα συστήματα. Κάναμε ασκήσεις πεδίου. Για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε ασκήσεις σε όλα τα σχολεία μας.

Πραγματοποιήσαμε ασκήσεις σε 4 επαρχίες για δασικές πυρκαγιές.

Αυτή δεν είναι μια στιγμιαία απόφαση. Δώσαμε πληροφορίες για την άσκηση της 12ης Νοεμβρίου σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πληροφορίες δώσαμε στο χθεσινό κήρυγμα της Παρασκευής. Στείλαμε SMS στους πολίτες μας. Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε πληροφορίες σε όλους τους μαθητές.

Η ενεργοποίηση του συστήματος

Τι θα κάνουμε σήμερα; Θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ειδοποιήσεών μας. Θα συμμετάσχουν και οι άνθρωποι στην ΤΔΒΚ. Θα υπάρχουν ζωντανές μεταδόσεις σε 6 επαρχίες. Θα έχουμε πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης στο Ντούζτσε, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες για την ενημέρωση των πολιτών μας. Θα έχουμε πρόγραμμα που ξεκινά στις 18:00 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα ενεργοποιηθούν 3 συστήματα.

Το SIMAS θα είναι μια ζωτικής σημασίας ειδοποίηση ε άλλο θα είναι η εκπομπή στην TRT και το ραδιόφωνο και όλα τα κανάλια θα είναι οπτική επικοινωνία, ένα άλλο θα είναι ένα κεντρικό σύστημα ανακοινώσεων.

Θα γίνει ταυτόχρονα ειδοποίηση άσκησης από ομιλητές τζαμιού και δήμου. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ήχους σειρήνας

Ποιά περιφέρεια αντιμετωπίζει τονμεγαλύτερο κίνδυνο στην Τουρκία;

Δίνοντας πληροφορίες για τον σεισμό χάρτη της Τουρκίας,ο  Γεωλόγος Καθ. Δρ. Naci Görür είπε ότι  Αν δούμε γενικά τον χάρτη, τα κόκκινα χρώματα δείχνουν πού συγκεντρώνεται ο σεισμός. Στην Ανατολία, το μεγάλο χρώμα είναι το κόκκινο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι αυτή η περιοχή συμπιέζεται στην κατεύθυνση βορρά-νότου. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της γεωγραφίας μας. Αυτή είναι η ζώνη του σεισμού. Οι σεισμοί συμβαίνουν συνεχώς λόγω συμπίεσης», είπε.

Μας ανησυχεί η Κωνσταντινούπολη

Εφιστώντας την προσοχή στον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Görür είπε: "Τώρα το ποτήρι είναι αρκετά γεμάτο στην Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος τελειώνει. Ο τελευταίος σεισμός εδώ ήταν το 1766. Νομίζουμε ότι η περίοδος ανανέωσης του σεισμού στον Μαρμαρά είναι τα 250 χρόνια. Εμείς σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στον Μάρμαρα εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι ο σεισμός στο Κοτζαέλι το 1999 έδωσε επιπλέον φορτίο στο ρήγμα. Αυτό μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο». είπε.

Λέγοντας ότι αναμένεται ένας σεισμός ελάχιστου μεγέθους 7,2 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη, ο Görür είπε, "Προετοιμασία για σεισμό σημαίνει πρώτα απ' όλα να γίνουν οι κατοικημένες περιοχές αντισεισμικές. 2,5 εκατομμύρια από τους ανθρώπους μας κινδυνεύουν σε έναν πιθανό σεισμό. Θέλω να προειδοποιήστε τις αρχές. Ο σεισμός είναι πάνω από την πολιτική. Η ασφάλεια του λαού μας είναι μια υπόσχεση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Τούρκοι θα εκτελέσουν σήμερα  Εθνική άσκηση ετοιμότητας που αφορά μεγάλο σεισμό στη χώρα τους.

Το γεγονός ότι θα διεξαχθεί και στους 81 νομούς της χώρας, καταδεικνύει τις μεγάλες πιθανότητες να συμβεί σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλή γεωλόγο σεισμός άνω των 7 ρίχτερ, εστιάζοντας την προσοχή του στο ρήγμα της Ανατολίας αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, όπου λόγω της μη αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων της αντιμετωπίζουν κίνδυνο περίπου 2,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι θα ασκηθεί και το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα στην Κύπρο, αφού είναι εξαιρετικά απίθανο ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ή στην Ανατολία να το επηρεάσει.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι στις Εθνικές ασκήσεις διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, όπως ο σεισμός, δοκιμάζεται όλος ο κρατικός μηχανισμός ενός κράτους και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους.

Ακριβώς όπως και στον πόλεμο για παράδειγμα...., με άλλο σενάριο μεν, για τον ίδιο σκοπό δε, της ελαχιστοποίησης των ανθρώπινων απωλειών και του συντονισμού του κρατικού μηχανισμού

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τον πανίσχυρο κινητήρα TEI-TF6000 -Το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X & τα UAV Kızılelma και Anka-3 αποκτούν τεράστιες δυνατότητες (Bίντεο)

Η εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην...