Παγκοσμιοποίηση

Ο Ερντογάν επεκτείνει το αποτύπωμα της Άγκυρας στο Τουρκμενιστάν και τον "Τουρκικό Κόσμο"

Ως "Ιστορική μέρα στο Ασγκαμπάτ!"  , περιγράφουν την επίσκεψη Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν τα φίλα προσκείμενα προς τον Τούρκο Πρόεδρο ΜΜΕ της χώρας του

Δηλώνοντας ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές των σχέσεων που βασίζονται στην «αδελφότητα των χωρών τους» στις συναντήσεις τους με τον Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κοινή διακήρυξη που υπογράψαμε σήμερα αποτελείται από 9 άρθρα. Ταυτόχρονα με αυτή τη συμφωνία ενισχύσαμε περαιτέρω τη βάση των σχέσεών μας με το αδελφό Τουρκμενιστάν». Μετά την ομιλία, ο Πρόεδρος Ερντογάν τιμήθηκε από τον Berdimuhammedov.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguli Berdimuhamedov παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετ-α-τετ συνάντηση των αντιπροσωπειών και την τελετή υπογραφής στο Αρχοντικό Oguzhan.

Δηλώνοντας ότι ήταν πολύ χαρούμενος που ήρθε στο Τουρκμενιστάν, την πατρίδα των προγόνων του, ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τον Μπερντιμουχαμέντοφ, τον ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση και τη φιλοξενία του.

Συγχαίροντας την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Τουρκμενιστάν και άνοιξε πρεσβεία στο Ασγκαμπάτ.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Τουρκμενιστάν  στο πλαίσιο των αδελφικών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε:

«Φιλοξενήσαμε τον Kadirli Doğanım στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στην οποία συμμετείχε για την πρώτη φορά ως «πρόεδρος του κράτους μέλους παρατηρητή». Το Τουρκμενιστάν επίσης προσχώρησε στον Οργανισμό. Η οικογενειακή μας φωτογραφία περιελάμβανε  τους συμμετέχοντες. Με την ευκαιρία, σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στο «Συμβούλιο Αδελφών».

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας καθώς και των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας με βάση την ιστορική και πολιτιστική συνεργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία

Συμφωνούμε επίσης να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας σε ανθρώπινους τομείς όπως ο αθλητισμός.

Ας ελπίσουμε ότι θα συναντηθούμε ξανά με τον Kadirli Doğanım αύριο με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.

Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με τους ηγέτες άλλων φιλικών και αδελφικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού και θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε ένα προς ένα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον αξιότιμο Πρόεδρό μου, Kadirli Doğanım Berdimuhamedov και σε όλες τις αρχές του Τουρκμενιστάν για τη φιλοξενία τους και προσεύχομαι στον Κύριό μου οι συναντήσεις μας και τα έγγραφα που υπογράψαμε να είναι επωφελής».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Ερντογάν, που του απονεμήθηκε το Κρατικό Τάγμα από τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Berdimuhamedov, δήλωσε ότι είναι τιμή που του απονέμεται το παράσημο της Κρατικής Συνεργασίας του Τουρκμενιστάν.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:

"Μου απονεμήθηκε αυτή η τιμή, στέφοντας την επίσημη επίσκεψή μου στην πατρίδα μας, το Τουρκμενιστάν. Η απονομή του μεταλλίου σε εμένα ως Πρόεδρο της Τουρκίας είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση των αναπτυσσόμενων σχέσεών μας σε κάθε τομέα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ,  για κατανόηση και κοινά συμφέροντα. Είναι ένα νέο σημάδι φιλίας και αμοιβαίας στοργής μεταξύ των χωρών μας.

Δηλώνοντας ότι θα εκπληρώσει το καθήκον που του ανατέθηκε με το μετάλλιο με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Εκφράζω την ευτυχία μου που έλαβα το Τάγμα Κρατικής Συνεργασίας, το οποίο θα μεταφέρω με μεγάλη τιμή με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις. θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Τουρκμενιστές». 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο Ερντογάν προσπαθεί να συσπειρώσει πίσω από την Τουρκία, όλες τις τουρκόφωνες χώρες της Υπερκαυκασίας, του λεγόμενου "Τουρκικού κόσμου", χώρα του οποίου αποτελεί και το Τουρκμενιστάν.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή του την προσπάθεια έπαιξε η νίκη των Αζέρων έναντι των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η διάνοιξη του στρατηγικόττατης σημασίας διαδρόμου του Zangezur.

Έτσι οδικά και σιδηροδρομικά μέσω Αζερμπαϊτζάν-Κασπίας και χωρών του "Τουρκικού κόσμου", η Τουρκία θα ενωθεί με την Κίνα, υλοποιώντας μια από τις τρείς σημαντικότερες οδεύσεις του " κινεζικού δρόμου του μεταξιού".

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ