Παγκοσμιοποίηση

Η Ιταλία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της παρά την κρίση του κορονοϊού

Η Ιταλία ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό της, και  μάλιστα την περίοδο όπου η χώρα ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ καταπολεμώντας την καταστροφική επίδραση του COVID-19 στην οικονομία της.

Συνολικά, οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας φέτος αυξάνονται κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ (18,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), με τον προϋπολογισμό προμηθειών να αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος νικητής καθώς αυξάνεται κατά 26% από πέρυσι, σε συνδυασμό με τις συμπληρωματικές δαπάνες του υπουργείου βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτός είναι ένας πολύ θετικός προϋπολογισμός για τις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά για τις προμήθειες σε αυτό το δύσκολο οικονομικό κλίμα", δήλωσε ο Paolo Crippa, αμυντικός αναλυτής στο think tank CESI στη Ρώμη.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη, αλλά συγκρατήθηκε από την κρίση COVID-19 που έπληξε την Ιταλία τον Μάρτιο και τώρα απειλεί ξανά τη χώρα.

Οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας φέτος ανέρχονται σε 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ήταν κάτω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Έτσι σηματοδοτείται διακοπή σε μια σειρά "πτώσεων" των αμυντικών προϋπολογισμών από έτος σε έτος.

Οι δημόσιες συμβάσεις καταλαμβάνουν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού, αύξηση κατά  50% σε σχέση με πέρυσι.

Το σύνολο των δαπανών για προμήθειες ανέρχεται συνολικά σε 5,45 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 26% σε σχέση με τα 4,32 δισεκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου έτους.

Από τις άλλες δύο κατηγορίες δαπανών στον προϋπολογισμό του υπουργείου, η συντήρηση και οι επιχειρήσεις, αυξάνονται κατά 23% στα 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού παραμένουν σταθερές στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η άνοδος των δαπανών έρχεται μετά από τους ισχυρισμούς των Στρατηγών ότι οι περικοπές βλάπτουν τη στρατιωτική ετοιμότητα», δήλωσε ο Crippa.

Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε από τον υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που κυβερνά σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το  κόμμα Five Star.

Από την πρώτη είσοδό του στην κυβέρνηση το 2018, το Five Star εξασθένησε την αντιστρατιωτική στάση του, το οποίο αρχικά πίεζε για να σταματήσει το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Φέτος, το πρόγραμμα F-35 λαμβάνει 800 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσει την αγορά των 28 πρώτων από τις 90 προγραμματισμένες αγορές αεροσκαφών της Ιταλίας, ενώ προβλέπονται επίσης 126 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των επόμενων 27 αεροσκαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλα τρέχοντα προγράμματα που λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση το 2020 περιλαμβάνουν, την αγορά 650 νέων οχημάτων VTLM 2 - μια αναβάθμιση του στρατιωτικού οχήματος Lince, καθώς και την αναβάθμιση των πυραύλων Storm Shadow της Ιταλίας και την αγορά T-345 και T- 346 εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Περαιτέρω προγράμματα που λαμβάνουν επίσης   χρηματοδότησης. είναι το νέο ιταλικό πλοίο LHD της Τεργέστης 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ,  και  αγορά  16 νέα ελικόπτερα CH-47F έναντι  74 εκατομμυρίων ευρώ

Η σύγκριση της συνολικής προβλεπόμενης τιμής ορισμένων προγραμμάτων στον προϋπολογισμό με την τιμή που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους δείχνει ότι το κόστος αυξάνεται.

Τέλος η πρόβλεψη για την αγορά τεσσάρων νέων υποβρυχίων U-212 NFS αυξήθηκε από 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, αύξηση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ