Βάλτερ Λίμπκε
Παγκοσμιοποίηση

Σήμερα η ιστορική δίκη για τη δολοφονία συνεργάτη της Μέρκελ από νεοναζί

Κατηγορούμενοι είναι οι Στέφαν Ερνστ και Μάρκους Χ., και πάνω από 200 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο παρακολουθούν την δικαστική διαδικασία, ενώ τόσο στο δικαστήριο όσο και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς για σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο διαδηλώσεις, από νεοναζί και από αριστερές οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 46χρονος Στέφαν Ερνστ έχει ομολογήσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Λίμπκε ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κάσελ. Ως κίνητρο για την πράξη του υπέδειξε ομιλία του Λίμπκε από το 2015, στην οποία ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριζε την ανάγκη παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και καλούσε τους πολίτες να υποστηρίξουν «αυτή την αξία», τονίζοντας ότι «όποιος δεν στηρίζει αυτές τις αξίες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τη χώρα». Ο δράστης είχε κατά το παρελθόν καταδικαστεί για πράξεις με ακροδεξιό υπόβαθρο, ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σταματήσει να τον παρακολουθούν από το 2009.


Ο Στέφαν Χ. εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές ότι δεν ήταν παρών στην δολοφονία, βοήθησε ωστόσο τον δράστη τόσο στην προμήθεια όπλου όσο και στην εκπαίδευσή του για την χρήση του. Φέρεται δε να γνώριζε τα σχέδια του Ερνστ για δολοφονία κάποιου πολιτικού προσώπου.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ