Ολλανδία
Παγκοσμιοποίηση

Συρρίκνωση ρεκόρ της οικονομίας της Ολλανδίας

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, προτού ανακάμψει και καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2021, ανέφερε η Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (CPB), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση στο πεδίο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το CPB πάντως επισήμανε πως οι προβλέψεις που κάνει, όπως και κάθε πρόβλεψη, ενέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, με δεδομένο πως δεν είναι ακόμη σαφής η πορεία της πανδημίας ούτε έχει προσδιοριστεί πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν τα lockdown που επιβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Ολλανδία ή αλλού.

Για παράδειγμα, εάν σημειωνόταν νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης τους επόμενους μήνες, αυτό θα συνεπαγόταν νέα ύφεση το 2021, σύμφωνα με την Υπηρεσία, ενώ η ανεργία θα αυξανόταν αλματωδώς σε επίπεδο πάνω από το 10%.

Στο βασικό της σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην υπόθεση ότι θα η έναρξη της ανάκαμψης με βραδύ ρυθμό θα σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η CPB υπολογίζει πως η ανεργία θα φθάσει το 7% στα τέλη της επόμενης χρονιάς, επίπεδο διπλάσιο από αυτό του 2019.

Για να τονωθεί η οικονομία, η Υπηρεσία προτρέπει την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση και την οικοδόμηση κατοικιών, μολονότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται ήδη να διογκώσουν το έλλειμμα στο 8%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ