ιταλια
Παγκοσμιοποίηση

Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων στην Ιταλία

Οι εισαγγελείς στο Μπέργκαμο, την επαρχία της Λομβαρδίας που επλήγη περισσότερο από τον κορωνοϊό, θα ανακρίνουν επίσης τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Περάντσα και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, σχετικά με την αποτυχία των Αρχών να βάλουν σε καραντίνα τις πόλεις Αλτσάνο Λομπάρντο και Νέμπρο, μετά την εμφάνιση εστιών κορωνοϊού στα μέρη αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν να ανακαλύψουν την αλήθεια


Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου οι οικογένειες των θυμάτων κορωνοϊού χθες, υπέβαλλαν τις πρώτες 50 καταγγελίες στους εισαγγελείς του Μπέργκαμο καθώς πίεσαν για έρευνα σχετικά με πιθανή εγκληματική αμέλεια από τις Αρχές. Τα αρχεία συγκεντρώθηκαν από μέλη του «Noi Denunceremo» (Θα καταγγείλουμε), μια ομάδα στο Facebook που ιδρύθηκε τον Απρίλιο.

«Δεν έχουμε εντοπίσει φταίχτες στα αρχεία, αλλά τις προάλλες μιλήσαμε με τον εισαγγελέα και εξηγήσαμε ότι ο κύριος στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε την αλήθεια» δήλωσε η Λούκα Φούσκο, πρόεδρος της ομάδας «Noi Denunceremo». «Δεν μας ενδιαφέρουν οι καταδίκες, απλώς θέλουμε να καταλάβουμε τι συνέβη. Αν καταλάβουμε τι συνέβη, μπορούμε να αλλάξουμε ένα σύστημα που έκανε λάθη».

Το Μπέργκαμο έχει, μέχρι στιγμής, καταγράψει πάνω από 13.600 κρούσματα κορωνοϊού και περισσότερους από 3.000 θανάτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, ο Τζιόρτζιο Γκόρι, ο δήμαρχος της πόλης του Μπέργκαμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη πως ο αριθμός των νεκρών σε ολόκληρη την επαρχία ήταν πιθανώς διπλάσιος των επίσημων στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε 9.965 άτομα στην επαρχία μεταξύ 23 Απριλίου και 3 Ιουνίου, έδειξαν πως το 57% είχε αντισώματα κορωνοϊού, δήλωσαν την Δευτέρα, οι τοπικές αρχές υγείας.

Απαντήσεις το ερώτημα γιατί άργησε τόσο να μπει σε καραντίνα το Μπέργκαμο, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων
Οι συγγενείς των αποθανόντων πιστεύουν πως οι αρχές έκαναν σοβαρά λάθη, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, όπως το κλείσιμο για σύντομο χρονικό διάστημα ενός νοσοκομείου στην πόλη Αλτσάνο Λομπάρντο, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στις 23 Φεβρουαρίου και την αποτυχία στο να βάλουν σε καραντίνα την πόλη αλλά και το γειτονικό Νέμπρο.


Το Μπέργκαμο επλήγη θανάσιμα από τον κορωνοϊό με τους συγγενείς των θυμάτων να ζητούν να μάθουν τους λόγους για την ολιγωρία των Αρχών

Δέκα πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας μπήκαν σε καραντίνα στις 21 Φεβρουαρίου, αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης του κοωνοϊού στην Ιταλία, αλλά το Μπέργκαμο μπήκε σε καραντίνα μαζί με την υπόλοιπη περιοχή της Λομβαρδίας στις 8 Μαρτίου.

Οι οικογένειες ζητούν επίσης από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν την εικαζόμενη αποτυχία των αρχών να ενημερώσουν επαρκώς τους κατοίκους για τον κίνδυνο μόλυνσης, την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και την έλλειψη αποτελεσματικής και έγκαιρης ιατρικής βοήθειας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ