Παγκοσμιοποίηση

Χαλαρώνει τα ταξιδιωτικά μέτρα η Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών πτήσεων με ορισμένες χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έως τα τέλη Ιουνίου.

Οι ισχύοντες κανόνες προβλέπουν την υπαγωγή των ταξιδιωτών σε καραντίνα 14 ημερών, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του κορονοϊού. Μάλιστα, τυχόν παραβίαση του συγκεκριμένου μέτρου, επισείει πρόστιμο, ύψους 1.000 στερλινών.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, όσον αφορά τη δυνατότητα εξαιρέσεων από το μέτρο της καραντίνας.

Αυτές τις εξαιρέσεις, μάλιστα, το βρετανικό σχέδιο τις ονομάζει «αερογέφυρες», οι οποίες θα επιτρέψουν την αεροπορική σύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου με χώρες του εξωτερικού.

Προς το παρόν, βέβαια, είναι άγνωστο πόσες και ποιες ακριβώς χώρες θα συγκαταλέγονται στις εν λόγω «αερογέφυρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγεται στις 29 χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα «ανοίγει» τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού

Οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι ταξιδιώτες από το συγκεκριμένο γκρουπ δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό.

Οι πτήσεις, σε πρώτη φάση, θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι θα τίθενται σε καραντίνα

Πάντως, η παραπάνω λίστα θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

Την ίδια ώρα, όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα ορισμένων ημερών. Επτά αν είναι αρνητικοί στον ιό και 14 αν είναι θετικοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ