Παγκοσμιοποίηση

Ιμάμης στην Γαλλία: Το σοκ του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση των θρησκειών

Του Μανώλη Κείου

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να αποτελέσει τρανή ευκαιρία για προώθηση της πανθρησκείας; Ο Hocine Drouiche, Ιμάμης στην γαλλική πόλη της Νιμ και Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης των ιμάμηδων της Γαλλίας δίνει στίγμα λέγοντας πως “η επιδημία επηρεάζει εξίσου όλα τα παιδιά του Αβραάμ” και απευθύνεται σε αυτούς που αναρωτιούνται και έχουν αμφιβολίες εάν το Ισλάμ είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, επειδή ο ιός επηρεάζει τους Μουσουλμάνους.

Ο ιμάμης σημειώνει δε πως μέσα σε όλη αυτήν την ταραχή οι εξτρεμιστές είναι σιωπηλοί και οι κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των πιστών των τριών θρησκειών πολλαπλασιάζονται.

“Ο κορονοϊός θα είναι σε θέση να κάνει σε λίγες μέρες ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες απέτυχαν να επιτύχουν σε πολλές δεκαετίες. Ο φόβος και ο κίνδυνος του ιού είναι ισχυρότερος από τις διαθρησκευτικές ιδέες και συζητήσεις” αναφέρει και για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του χρησιμοποιεί το παράδειγμα των Ιεροσολύμων όπου πρόσφατα οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες προσευχήθηκαν μαζί για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

“Ο ιός έχει αγγίξει ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεν υπάρχει κανένας λαός που να είναι καταδικασμένος από αυτή τη θανατηφόρα πανούκλα. Τα fatwas έχουν αλλάξει και οι μουσουλμάνοι αμφισβητούν τον εαυτό τους και έχουν φυσικά θέτουν το ερώτημα: εάν το Ισλάμ είναι η μόνη αυθεντική θρησκεία, ο κοροναϊός δεν θα πρέπει να στοχεύει τους μουσουλμάνους”

Υπενθυμίζεται πως η φετφά στην ισλαμική πίστη είναι μια μη δεσμευτική αλλά αξιόπιστη νομική άποψη ή διδακτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει ένας σεϊχουλισλάμης, ειδικευμένος νομικός ή μουφτής, σε θέματα που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο

Ο ιμάμης της γαλλικής πόλης συνεχίζει λοιπόν:

“Τώρα επιβάλλεται ορθολογισμός. Παρουσία του ιού, οι εξτρεμιστές παραμένουν σιωπηλοί. Κάθε μέρα, ο θάνατος επισκέπτεται χιλιάδες ανθρώπους και δεν κάνει καμία διαφορά μεταξύ των ανθρώπων στο χρώμα ή τη θρησκεία τους. Στις αραβικές χώρες, οι γειτονιές και οι πόλεις δεν ήταν ποτέ τόσο καθαρές όσο είναι τώρα. Πολλοί άνθρωποι δεν ένοιωσαν την αγάπη και την πίστη, αλλά το φόβο της τιμωρίας και το φόβου του Κυρίου. Οι ίδιοι οι ιμάμηδες χρησιμοποιούν τον ιό για να τρομάξουν νέους ανθρώπους που δεν έχουν μετανοήσει ακόμα. Αντί να καλλιεργήσουμε την αγάπη του Κυρίου στις καρδιές μας, αναπαράγουμε τα ίδια λάθη που μας έπληξαν τόσο πολύ για πολλούς αιώνες. Ξαφνικά, ο ιός έχει γίνει ο καλύτερος ιμάμης των μουσουλμανικών κοινωνιών! Ο ιός που προκάλεσε τον θάνατο και την εξαφάνιση έγινε ισχυρότερος από τους στίχους του Προφήτη, του Κορανίου και των χαντίθ που επέμεναν στην καθαριότητα και την υγιεινή”.

Ο Hocine Drouiche έχει πολύ...ενδιαφέρουσες απόψεις για την θρησκευτική σύσφιξη: “Για αρκετές μέρες μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι προσευχονταν μαζί και ατομικά ενάντια στον ιό χωρίς καμία διαμαρτυρία από τους εξτρεμιστές, απευθυνόμενοι όλοι στον ίδιο Θεό και όλοι με φόβο για τον ίδιο κίνδυνο. Πόσο εκπληκτικό είναι; Όπως ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ότι είμαστε όμοιοι. Κανείς δεν είναι καλύτερος από άλλους! Για πολλούς μουσουλμάνους, οι ομιλίες των ιμάμηδων πρέπει να αναθεωρηθούν!”

Σημειώνει επίσης πως “το Ισλάμ, το οποίο έχει γραφτεί σε πολλούς πολέμους, θέτει τους μουσουλμάνους σε μια κρίση λογικής”.

“Στη Συρία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Νότιο Σουδάν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες αραβικές, μουσουλμανικές και χριστιανικές χώρες έχουν ξεχάσει τις αντιθέσεις τους χάρη στον φόβο του ιού” αναφέρει.

Κάνει λόγο επίσης για τις κοινές ανθρωπιστικές δράσεις και αναφέρει ως παράδειγμα τις γαλλικές γειτονιές και τα προάστια, όπου όπως λέει αρκετές γαλλικές χριστιανικές ενώσεις παρείχαν σε χιλιάδες μουσουλμανικές οικογένειες προϊόντα διατροφής και υγιεινής.

“Τα παιδιά του Αβραάμ, συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων. επηρεάζονται από τη μεταδοτική και θανατηφόρα δύναμη του ιού. Μέσα στο Ισλάμ, πολλοί έχουν γράψει ότι η ιερότητα, ο καθαρισμός και ο ανθρωπισμός δεν υπάρχουν μόνο ανάμεσα στους μουσουλμάνους, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να πιστεύουν ότι έχουν μονοπώλιο στην αλήθεια. Αυτό το μονοπώλιο της αλήθειας υπήρξε επί σειρά αιώνων η κύρια αιτία του ισλαμικού φανατισμού: χιλιάδες χριστιανοί, εβραίοι και ακόμη και μουσουλμάνοι έχουν πέσει θύματα αυτής της σκοταδιστικής δικτατορίας στο όνομα ενός Θεού που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την αγάπη και τη συγχώρεση.

Παρά τις καταστροφές που προκάλεσε, το σοκ του κοροναϊού θα μπορούσε να είναι χρήσιμο μέσα στο Ισλάμ για ανθρώπινη αδελφοσύνη σε αυτόν τον κόσμο” καταλήγει....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ