Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Σουηδός κομμουνιστής: Η Αριστερά του σήμερα έχει γίνει μέρος της ελίτ

Πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σουηδία σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα σοσιαλιστικό και εργατικό που θα είναι απαλλαγμένο από το πολυπολιτισμικό δόγμα, από τον κλιματικό συναγερμό και από τα ζητήματα ΛΟΑΤ που μαστίζουν σήμερα τη σύγχρονη αριστερά.

Ο Nils Littorin, πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Malmö, δήλωσε στο Lokatidningen ότι η Αριστερά του σήμερα έχει γίνει μέρος της ελίτ που έχει χάσει την επαφή της με την εργατική τάξη που έπρεπε να εκπροσωπεί.

"Η Αριστερά δεν καταλαβαίνει γιατί τόσοι πολλοί εργάτες δεν πιστεύουν ότι η πολυπολιτισμικότητα, το LGBT κίνημα και η Greta Thunberg είναι κάτι υπέροχο, αντίθετα πιστεύουμε ότι είμαστε στη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία και ότι οι εργαζόμενοι που ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών της Σουηδίας είναι μολυσμένοι από κάποια ασθένεια των Ναζί”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Littorin, η λατρεία που περιβάλλει την 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg μαζί με άλλα ζητήματα συμβαίνει εις βάρος των πραγματικών θεμάτων, όπως η ισότητα των εισοδημάτων.

"Η υπερηφάνεια, για παράδειγμα, έχει περιοροστεί στην αντιμετώπιση του σεξουαλικού προσανατολισμού. Πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι κυρίως η κατοχή εργασίας και η κατοχή ασφάλισης συντάξεων που σημαίνει ότι δεν είστε αναγκασμένοι να ζείτε με ψίχουλα όταν είστε ηλικιωμένοι”, εξηγεί ο Littorin.

Καθ 'όλη τη μεταπολεμική περίοδο, το συνδικαλιστικό κίνημα υποστήριζε την περιοριστική μετανάστευση για να αποφύγει το ντάμπινγκ των μισθών και τη γκετοποίηση των κατοικημένων περιοχών.

Ο Littorin λέει επίσης ότι η βάση στην εργατική τάξη χαλάρωσε και οι διαδηλώσεις γεμίζουν με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Για τον Littorin, ο στόχος είναι να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Malmö έως το 2022. Το όνομα του κόμματος παραμένει απροσδιόριστο, αλλά ο Littorin τόνισε ότι η λέξη "κομμουνιστής" δεν θα είναι πλέον παρούσα.

Ο Littorin δεν είναι οι μοναδικός με τέτοιες απόψεις.

Ένας πρώην βουλευτής του Αριστερού Κόμματος στη Σουηδία, ο Markus Allard, πρόσφατα ξιφούλκησε εναντίον πολιτικών που υποβάλλονται στο Ισλάμ, λέγοντας ότι το Ισλάμ δεν πρέπει να λάβει ούτε ένα χιλιοστό της Σουηδίας.

Ωστόσο, επειδή η Αριστερά στο σύνολό της δεν απέκλεισε το πολυπολιτισμικό δόγμα και τον κλιματικό συναγερμό, άνθρωποι όπως ο Λιτόρνιν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αριστερά κόμματα, παρά το γεγονός ότι κρατούν τις απόψεις των παραδοσιακών αριστερών για εκατό χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ