Παγκοσμιοποίηση

Σήραγγα φιλίας θα συνδέσει σύντομα τζαμί με καθεδρικό ναό

“Σήραγγα φιλίας” φτιάχνεται στην ινδονησιακή πρωτεύουσα προκειμένου να...συνδέσει το Istiqlal Μεγάλο Τζαμί της Τζακάρτα, το μεγαλύτερο στην ΝΑ Ασία, με τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Όλα στο βωμό της πανθρησκείας! Πολλοί πιστεύουν πιθανώς ότι η δημιουργία των σηράγγων είναι εξίσου καλός τρόπος για να οικοδομηθούν γέφυρες στο διαθρησκειακό διάλογο αφότου ο πρόεδρος Widodo έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή μιας υπόγειας διάβασης.

Τα δύο κτίρια βρίσκονται στην κεντρική Τζακάρτα, στην καρδιά της πρωτεύουσας και βλέπουν το ένα το άλλο (βλέπε φωτο). Για τον Widodo, η σήραγγα θα ενθαρρύνει την αδελφότητα μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης των εργασιών, ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτή θα είναι μια σήραγγα φιλίας».

Οι αρχές ελπίζουν πως το έργο θα ολοκληρωθεί πριν από το Ραμαζάνι του 2020 (που θα αρχίσει στις 23 Απριλίου). Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 475 δισεκατομμύρια ρουπίες.

Για τους περισσότερους Ινδονήσιους, το Grand Istiqlal Mosque (χτισμένο μεταξύ 1961 και 1978) ήταν πάντα σύμβολο διαθρησκειακού διαλόγου αφού σχεδιάστηκε από έναν χριστιανό αρχιτέκτονα, τον Frederich Silaban.

Ο Σουκάρνο, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ινδονησίας, ήθελε να χτιστεί το τέμενος κοντά στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και την Προτεσταντική Εκκλησία Immanuel ως παράσταση εθνικής ενότητας, θρησκευτικής αρμονίας και ανοχής.

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τα μέλη των δύο μεγάλων μετριοπαθών ισλαμικών οργανώσεων της χώρας (Nahdlatul Ulama και Muhammadiyah) παρέχουν ασφάλεια στην εκκλησία και τους καθολικούς πιστούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ