Παγκοσμιοποίηση

Λογοκρισία: Οργουελική κοινωνία με γερμανική υπογραφή - Αλλάζουν τις λέξεις

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στις 21 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου Βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ.

Είναι ανατριχιαστικό πως η κοινωνία που περιγράφει στο εμβληματικό έργο του “1984” ξεδιπλώνεται ολοένα και περισσότερο δίπλα μας...

Η αστυνομία σκέψης είχε επιτύχει την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας βάσει των τριών συνθημάτων του: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «η ελευθερία είναι σκλαβιά», «η άγνοια είναι δύναμη»

Η σημερινή... αστυνομία σκέψης της γερμανικής γλώσσας βαδίζει στα χνάρια του κα ιαποφασίζει να απαγορεύσει και να αντικαταστήσει τον όρο «κλιματολογική υστερία»

Μια γερμανική ομάδα γλωσσολόγων που αποφασίζει για λεκτική «απαγόρευση» κάθε χρόνο έχει ανακοινώσει την «απλοποίηση» του όρου «κλιματολογική υστερία» επειδή υπονομεύει προπαγάνδα για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πρώτα απ 'όλα, είναι απορίας άξιον γιατί υπάρχει ένας οργανισμός που αποτελείται από γλωσσολόγους, ο οποίος οργανισμός υπάρχει μόνο για να «απαγορεύει» λέξεις και όρους που δεν τους αρέσουν. Η δράση τους είναι γνωστή ως «Un-word of the year».

Μοιαζουν πραγματικά χωρίς πολλή σκέψη να προσπαθούν να επαναδημιουργήσουν το λεξικό Newspeak του “1984”, το οποίο συρρικνώνεται σε μέγεθος κάθε χρόνο, προκειμένου να εξαλείψει τη γλώσσα και να περιορίσει την ελεύθερη σκέψη και την ελευθερία του λόγου, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις ομάδες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Κόμμα.

Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί, κάθε λέξη ή όρος που έχει ήδη «απαγορευτεί» από την ομάδα τα τελευταία χρόνια είναι από εκείνους που χρησιμοποιούνται από τους συντηρητικούς για να αμφισβητήσουν τις αριστερές πολιτικές εκτροπές.

Οι «μη διατυπωμένες» λέξεις τα τελευταία χρόνια, δηλαδή αυτές που απαγορεύτηκαν περιλαμβάνουν:

  1. τα «εναλλακτικά γεγονότα»,

  2. τους «do-gooder» (μτφρ ένας καλοπροαίρετος αλλά μη ρεαλιστικός ή παρεμβατικός φιλάνθρωπος ή μεταρρυθμιστής)

  3. το «Lügenpresse» (μτφρ ψεύτικος τύπος) και

  4. τον «ευημερούντα τουρισμό» (αναφερόμενος σε «αλλοδαπούς στη Γερμανία που φέρονται να διαφεύγουν από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας»).

 

Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι υπάρχει για να αποθαρρύνει τη χρήση λέξεων που "διακρίνουν τις κοινωνικές ομάδες ή μπορεί να είναι συγκαλυμμένες ή παραπλανητικές".

Κι έτσι φέτος η ομάδα επέλεξε να «αποκλείσει» τον όρο «κλιματολογική υστερία».

Σύμφωνα με την ομάδα, η οποία δεν περιλαμβάνει επιστήμονες, ο όρος «δυσφημεί τις προσπάθειες προστασίας του κλίματος και το κίνημα για την προστασία του κλίματος και υποσκάπτει σημαντικές συζητήσεις σχετικά με την προστασία του κλίματος».

Οι επικριτές του οργανισμού φοβούνται πως οσονούπω "οποιαδήποτε λέξη ή όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την αριστερή ιδεολογία τελικά θα αφαιρεθεί από το επιτρεπτό λεξιλόγιο. Μέχρι το σημείο να έχουμε ένα Λεξικό Newspeak. "

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ