Μέση Ανατολή

Τεχεράνη: Τι σχεδιάζει αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ξανά

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι φόβοι για νέο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή εντείνονται, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για ευρύτερη και πιο σκληρή απάντηση σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλάβουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters και αναπαράγει η «Καθημερινή», ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εξετάζουν ήδη σχέδια για διεύρυνση των πιθανών στόχων, πέρα από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα στην περιοχή.

Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται την ώρα που οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης παραμένουν ουσιαστικά μπλοκαρισμένες και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενισχύεται.

Η Τεχεράνη προετοιμάζεται για μεγαλύτερη απάντηση

Τρεις ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι και πηγή με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων ανέφεραν στο Reuters ότι η στρατιωτική ηγεσία επανεξετάζει το εύρος και τον χρόνο μιας πιθανής απάντησης σε περίπτωση νέου αμερικανικού χτυπήματος.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επέκταση των πιθανών στόχων και σε χώρες που θα υποστήριζαν ενεργά αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ συζητείται ακόμη και η δυνατότητα δράσεων εκτός Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και τα σχέδια αφορούν ενδεχόμενη αντίδραση εφόσον οι ΗΠΑ επαναλάβουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Η ιρανική ηγεσία φαίνεται να θεωρεί ότι μια νέα αμερικανική εκστρατεία δεν μπορεί να απαντηθεί με την ίδια ένταση όπως στο προηγούμενο στάδιο της σύγκρουσης.

Οι συνομιλίες δεν έχουν φέρει αποκλιμάκωση

Παράλληλα με τις στρατιωτικές προετοιμασίες, η Τεχεράνη εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό τον διπλωματικό δίαυλο, αν και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανότητες ουσιαστικής συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις κυρώσεις, το πυρηνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις για μια νέα συμφωνία ασφαλείας.

Η αποτυχία των τελευταίων επαφών έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δημόσια απόφαση από την Ουάσιγκτον για νέο γύρο επιχειρήσεων.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους

Το κλίμα επιβαρύνεται από τις τελευταίες κινήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, με σχέδια για τρίτη ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου και έως 9.000–10.000 επιπλέον στρατιωτικούς.

Παράλληλα, επιπλέον συστοιχίες Patriot αναπτύσσονται σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Οι κινήσεις αυτές δεν αποδεικνύουν ότι έχει ληφθεί απόφαση για νέα επίθεση στο Ιράν, αλλά αυξάνουν αισθητά τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Ένας ευρύτερος κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή

Η πιθανότητα νέου κύκλου επιθέσεων δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Οποιαδήποτε διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να επηρεάσει χώρες του Κόλπου, ενεργειακές υποδομές, θαλάσσιες οδούς και δυνάμεις που συνδέονται με την Τεχεράνη σε Υεμένη, Λίβανο και Ιράκ.

Για αυτό και οι επόμενες κινήσεις παρακολουθούνται στενά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ