Σε επικίνδυνη νέα φάση περνά η σύγκρουση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους Χούθι της Υεμένης, μετά από σειρά επιθέσεων που έπληξαν ενεργειακές και άλλες υποδομές στο νότιο τμήμα του βασιλείου, τραυματίζοντας 73 ανθρώπους και προκαλώντας πυρκαγιές και προσωρινές διακοπές λειτουργίας εγκαταστάσεων.
Το Ριάντ προειδοποιεί πλέον ότι θα κινηθεί για την εξουδετέρωση των «πηγών της απειλής», ενώ η κλιμάκωση περνά και στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του Brent να κινείται κοντά στα 98 δολάρια το βαρέλι.
Το νέο χτύπημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Υεμένη επιστρέφει σε μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες και δύο από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους της παγκόσμιας ενέργειας, το Μπαμπ ελ Μάντεμπ και τα Στενά του Ορμούζ, βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση.
73 τραυματίες – Γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους
Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, ο απολογισμός από τις επιθέσεις ανέρχεται σε 73 τραυματίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.
Στόχοι έγιναν περιοχές στις πόλεις Άμπχα, Χαμίς Μουσάιτ, Τζαζάν και Νατζράν, στη νότια και νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία.
Το υπουργείο Ενέργειας του βασιλείου ανακοίνωσε ότι πολλές ενεργειακές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές και να διακοπούν προσωρινά ορισμένες λειτουργίες.
Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης κινητοποιήθηκαν για τον περιορισμό των ζημιών και τη διατήρηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Ενεργειακές εγκαταστάσεις στο στόχαστρο
Οι επιθέσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επιλογής των στόχων.
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και κάθε πλήγμα σε κρίσιμες υποδομές της προκαλεί άμεση ανησυχία για την ασφάλεια της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας.
Οι Χούθι υποστήριξαν ότι έπληξαν μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις που συνδέονται με την Aramco στην περιοχή της Τζαζάν, καθώς και στρατιωτικούς και αεροπορικούς στόχους.
Οι σαουδαραβικές αρχές επιβεβαίωσαν πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές, χωρίς να υιοθετούν στο σύνολό τους τον κατάλογο στόχων που ανακοίνωσαν οι Χούθι.

Το Ριάντ: «Θα εξουδετερώσουμε τις πηγές της απειλής»
Το ισχυρότερο μήνυμα μετά τις επιθέσεις ήρθε από τη στρατιωτική ηγεσία της σαουδαραβικής συμμαχίας.
Ο εκπρόσωπός της, υποστράτηγος Τούρκι αλ Μάλκι, δήλωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες για «ανταπόδοση στις πηγές της απειλής και εξουδετέρωση του κινδύνου».
Παράλληλα, το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε το δικαίωμα του βασιλείου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, των πολιτών και των υποδομών του.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο νέο στρατιωτικό σχέδιο αντιποίνων ούτε ο χρόνος πιθανής επιχείρησης.
Το μήνυμα του Ριάντ, ωστόσο, δείχνει ότι η σημερινή επίθεση αντιμετωπίζεται ως σοβαρή κλιμάκωση.
Οι Χούθι απειλούν με βαθύτερα χτυπήματα
Από την πλευρά τους, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις και υποστήριξαν ότι τα πλήγματα αποτελούν απάντηση στις σαουδαραβικές στρατιωτικές ενέργειες στην Υεμένη.
Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τόσο τις επιθέσεις κατά σαουδαραβικών στόχων όσο και τις επιχειρήσεις εναντίον της ναυσιπλοΐας.
Έχει μάλιστα ανακοινώσει θαλάσσιο αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας και απειλεί με ακόμη βαθύτερες επιχειρήσεις στο έδαφος του βασιλείου.
Το Ριάντ χαρακτηρίζει τους Χούθι τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση και κατηγορεί το κίνημα ότι θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη σαουδαραβική ασφάλεια αλλά και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Η Υεμένη ξανά σε πόλεμο μεγάλης έντασης
Η κλιμάκωση στη Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να διαχωριστεί από όσα συμβαίνουν ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Υεμένης.
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στη νοτιοδυτική χώρα, με στόχο περιοχές που οδηγούν προς το λιμάνι της Μόχα και το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Ο απολογισμός των μαχών των τελευταίων ημερών έχει ξεπεράσει τους 300 νεκρούς, κυρίως μαχητές των δύο πλευρών αλλά και αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση που βασίζεται σε στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.
Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές των συγκρούσεων.
Πρόκειται για ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες που έχει γνωρίσει η Υεμένη μετά την κατάρρευση της μακρόχρονης άτυπης εκεχειρίας.
Καταγγελίες των Χούθι για σαουδαραβικά πλήγματα
Οι Χούθι κατηγορούν παράλληλα τη Σαουδική Αραβία για αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης.
Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι χτυπήθηκε σωφρονιστική εγκατάσταση στην επαρχία Τζαούφ, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες προέρχονται από την πλευρά των Χούθι και τοπικές πηγές, ενώ δεν είχε υπάρξει άμεση επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία για τη συγκεκριμένη επίθεση.
Η αλληλουχία επιθέσεων και αντιποίνων αυξάνει έτσι τον κίνδυνο η σύγκρουση να επιστρέψει στην ένταση που χαρακτήρισε τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου.
Το πετρέλαιο πλησιάζει ξανά τα 100 δολάρια
Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο πεδίο των μαχών.
Οι νέες επιθέσεις σε σαουδαραβικές ενεργειακές εγκαταστάσεις συνέβαλαν στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κινείται γύρω από τα 98 δολάρια το βαρέλι.
Η αγορά βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις ενεργειακές ροές της Μέσης Ανατολής.
Οι συνολικές αποστολές αργού από την περιοχή έχουν μειωθεί αισθητά λόγω των διαταραχών τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ.
Κάθε νέα επίθεση στη σαουδαραβική ενεργειακή υποδομή αυξάνει συνεπώς τον φόβο ότι η επόμενη κλιμάκωση μπορεί να μην περιοριστεί στη Μέση Ανατολή, αλλά να περάσει απευθείας στις τιμές της ενέργειας διεθνώς.
Μπαμπ ελ Μάντεμπ και Ορμούζ στην ίδια επικίνδυνη εξίσωση
Η γεωγραφία της κρίσης είναι ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο.
Στη μία πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου βρίσκονται τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων περνά κρίσιμο μέρος των παγκόσμιων ενεργειακών εξαγωγών.
Στην άλλη βρίσκεται το Μπαμπ ελ Μάντεμπ, η πύλη που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά Θάλασσα, τη Διώρυγα του Σουέζ και τελικά την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι Χούθι επιχειρούν τώρα στρατιωτικά κοντά σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο, ενώ ταυτόχρονα πλήττουν σαουδαραβικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Η επόμενη κίνηση του Ριάντ αποκτά επομένως σημασία πολύ μεγαλύτερη από ακόμη ένα επεισόδιο του πολέμου στην Υεμένη.
Αν η σαουδαραβική προειδοποίηση μετατραπεί σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική απάντηση, η Αραβική Χερσόνησος κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μία νέα αλυσίδα επιθέσεων και αντιποίνων, με το πετρέλαιο και δύο από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες του κόσμου στο κέντρο της κρίσης.