Η προσπάθεια της Τουρκίας να πουλήσει τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει βαλτώσει, αφήνοντας ενδεχομένως την Άγκυρα με μια πολύ πιο δραστική επιλογή εάν θέλει να ανακτήσει την πρόσβαση στα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35: την ολοκληρωτική καταστροφή των συστημάτων, ανέφερε το Semafor.
Οι S-400 παραμένουν το κεντρικό εμπόδιο που εμποδίζει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, καθώς Αμερικανοί γερουσιαστές επιμένουν στην πλήρη απαλλαγή της Άγκυρας από τα ρωσικά συστήματα πριν εγκριθεί η πώληση των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Εφόσον η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει τους S-400 στα ΗΑΕ και η Ουάσινγκτον αρνηθεί να αποδεχτεί την προηγούμενη πρόταση της Άγκυρας να τους απενεργοποιήσει απλώς, η φυσική καταστροφή των συστημάτων θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένας άλλος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο.
«Υπάρχουν αρκετές επιλογές για την επίλυση αυτού του προβλήματος και νομίζω ότι οι Τούρκοι θέλουν να το επιλύσουν», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Semafor.
Οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Αμπού Ντάμπι δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από ένα μήνα, όταν η Τουρκία φέρεται να ζήτησε την άδεια της Ρωσίας για να μεταπωλήσει τα συστήματα.
Έγκυρες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι οι συζητήσεις φαίνεται τώρα να έχουν σταματήσει εντελώς πιθανότατα λόγω αρνήσεως και της Μόσχας.
Ο ακριβής λόγος παραμένει ασαφής, αν και μια επιπλοκή μπορεί να είναι η ίδια η φιλοδοξία των ΗΑΕ να αποκτήσουν μαχητικά F-35.
Η απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει το Αμπού Ντάμπι στις ίδιες πολιτικές και ασφαλιστικές ανησυχίες που έχουν εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει τα αεροσκάφη.
«Οποιαδήποτε χώρα αποκτήσει τους S-400 και αναπτύξει αυτό το σύστημα θα αντιμετωπίσει τις ίδιες ανησυχίες, προβλήματα και περιορισμούς που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρικ Σκοτ ήταν εξίσου σαφής, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει F-35 εφόσον διατηρήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Ο Σκοτ, ο οποίος είπε ότι μιλάει συχνά με την κυβέρνηση Τραμπ, πρόσθεσε ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα» για το τι μπορεί να κάνει η τουρκική κυβέρνηση στη συνέχεια.
Το αδιέξοδο περιπλέκει τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν μετά το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου.
Ο Τραμπ υπέδειξε ότι θα επέτρεπε στην Τουρκία να αγοράσει F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Al Jazeera το Σαββατοκύριακο: «Αναμένουμε από τον Τραμπ να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35».
Ωστόσο, βασικοί νομοθέτες στην Ουάσινγκτον παραμένουν αβέβαιοι ότι η Τουρκία έχει κάνει αρκετά.
«Σε αυτό το σημείο, δεν έχουν απαλλαγεί από τους S-400, επομένως βρίσκεται σε αδιέξοδο», δήλωσε στο Semafor ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις.
Η Τουρκία είναι δεμένη πισθάγκωνα με τους ρωσικούς πυραύλους και ρεαλιστικά έχει δύο λύσεις, είτε να τους πουλήσει, είτε να τους καταστρέψει για να πάρει τα F-35, αλλά και τότε θα βρεί μπροστά της το Ισραήλ που δεν επιθυμεί επουδενί την απόκτηση αυτών μαχητικών από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Η δημιουργία μεγάλου σε αριθμό τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε συνδυασμό με την απόκτηση αριθμού F-35, αποκαλύπτει έναν τεράστιο κίνδυνο στην Ανατολική Μεσόγειο, για όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.