Μέση Ανατολή

Σοκάρει τον πλανήτη ο κινεζικός στρατός από «σμήνη» ρομπότ

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (NOAC) αλλάζει την τακτική των θαλάσσιων αποβατικών επιχειρήσεων: στην πρώτη γραμμή δεν βρίσκονται πλέον άνθρωποι, αλλά «σμήνη» μαχητικών ρομπότ.

Ο κινεζικός στρατός επιδεικνύει τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής αποβατικών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων των αμφίβιων μονάδων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (ΝΟΑΚ), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια τακτική στην οποία ένα τετράποδο ρομποτικό σκυλί, οπλισμένο με δύο φορητούς εκτοξευτές ρουκετών, βγαίνει πρώτο στην ακτή, παρέχοντας κάλυψη στις κύριες δυνάμεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping καλεί τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) να επιταχύνει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα για «Ευφυή Στρατό»

Ο Κινέζος πρόεδρος και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Xi Jinping κάλεσε τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) να επιταχύνει την στρατιωτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, προτρέποντας τις ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την ανάπτυξη ενός «ευφυούς στρατιωτικού συστήματος» στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας σε μια μαχητική δύναμη παγκόσμιας κλάσης.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος ενόψει της 99ης επετείου του PLA, με τον Xi να τονίζει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μη επανδρωμένα συστήματα, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Xi έδωσε εντολή στον στρατό να εμβαθύνει την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τα συστήματα διοίκησης, τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης και την ευρύτερη διαχείριση του πεδίου της μάχης.

Σύμφωνα με επίσημα πλάνα από στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης αμφίβιας απόβασης κοντά στην Ταϊβάν, η Κίνα εφαρμόζει ένα μοντέλο συνδυασμένων μη επανδρωμένων συστημάτων (Manned-Unmanned Teaming).

Πρώτο Κύμα Επιχειρήσεων: Τα οπλισμένα ρομποτικά σκυλιά (ή «ρομποτικοί λύκοι») βγαίνουν πρώτα στην ακτή μέσω αποβατικών σκαφών, έχοντας ως αποστολή την αναγνώριση εδάφους και την παροχή πυρών κάλυψης.

Υποστήριξη από τον Αέρα: Ταυτόχρονα, σμήνη από FPV drones (drones πρώτου προσώπου) και αναγνωριστικά αεροσκάφη πλήττουν οχυρωμένες θέσεις και μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στα μετόπισθεν.

Μεταφορά Πυρομαχικών: Άλλα εξειδικευμένα τετράποδα ρομπότ ακολουθούν ως αυτόνομοι μεταφορείς logistics, εφοδιάζοντας με πολεμοφόδια τους στρατιώτες που κινούνται σε διάσπαρτες θέσεις.

Παρά την εντυπωσιακή τεχνολογική επίδειξη από το Πεκίνο, η μετάβαση αυτή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο πραγματικό πεδίο μάχης.

 Κατά τη διάρκεια των ίδιων των ασκήσεων, καταγράφηκε ότι οι αμυνόμενοι στρατιώτες μπορούσαν να εξουδετερώσουν τα ρομποτικά σκυλιά από απόσταση όσο αυτά κινούνταν απροστάτευτα στην ανοιχτή παραλία.

 Τα σμήνη ρομπότ βασίζονται σε σταθερές τηλεπικοινωνίες και είναι ευάλωτα σε συστήματα αντι-drone και ηλεκτρονικές παρεμβολές (jamming) που μπορούν να κόψουν τον έλεγχο από τους χειριστές.

Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνει την ταχεία στροφή του κινεζικού στρατού προς τον «έξυπνο» και μη επανδρωμένο πόλεμο, με σκοπό τη δημιουργία ενός τεχνολογικού προγεφυρώματος πριν από την αποβίβαση του έμψυχου δυναμικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ