US
Μέση Ανατολή

Σύρραξη χωρίς τέλος: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν

Η κρίση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται σε νέα, ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να εντείνονται και από τις δύο πλευρές, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνονται περιθώρια αποκλιμάκωσης.

Στρατιωτική κλιμάκωση και αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν για τρίτη συνεχή νύχτα σε πλήγματα κατά ιρανικών στόχων, ενημερώνοντας επίσημα το Κογκρέσο για την επαναφορά των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για πιθανή στοχοποίηση απόρρητων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, η CENTCOM ανακοίνωσε την επιτυχή προσβολή εγκαταστάσεων συντήρησης πλοίων και υποβρυχίων στη ναυτική βάση του Μπαντάρ Αμπάς, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη τύπου Corsair. Σε απάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε επιθέσεις με drones κατά αμερικανικών συστοιχιών Patriot στο Κουβέιτ, υποστηρίζοντας πως προκάλεσε ζημιές σε κρίσιμες αμυντικές υποδομές.

Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ

Η εμπορική ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης, με σοβαρά περιστατικά να καταγράφονται ανοιχτά του Ομάν:

  • Πλήγματα σε τάνκερ: Τα δεξαμενόπλοια Mombasa και Al Bahiyah φέρονται να χτυπήθηκαν από ιρανικούς πυραύλους cruise, με απολογισμό έναν νεκρό Ινδό ναυτικό και οκτώ τραυματίες.

  • Ναυτικός αποκλεισμός: Από τις 23:00 της Τρίτης (τοπική ώρα), οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, ενώ έχει προαναγγελθεί η επιβολή τέλους 20% στα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ για την κάλυψη των εξόδων ελέγχου.

  • Ιρανική αντίδραση: Το ιρανικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη συζήτηση νομοσχεδίου για τη «διαχείριση» της ασφάλειας των Στενών, με την Τεχεράνη να προειδοποιεί για περαιτέρω «μέτρα».

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις:

  • Κίνα: Ζητά την άμεση αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, δηλώνοντας έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

  • Δημοσκοπήσεις: Σύμφωνα με νέα έρευνα των Reuters/Ipsos, το 79% των Αμερικανών εκτιμά ότι η στρατιωτική εμπλοκή θα έχει παρατεταμένη διάρκεια, ενώ το 58% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει την πολεμική δράση.

  • Πετρελαϊκή αγορά: Οι τιμές του αργού πετρελαίου (Brent) σημείωσαν άνοδο 2%, φτάνοντας σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων στα 84,98 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω της αβεβαιότητας για τις ενεργειακές ροές.

Οι επιθέσεις επεκτείνονται και σε άλλα μέτωπα, με τους Χούθι να ανακοινώνουν πλήγματα κατά του αεροδρομίου Άμπχα στη Σαουδική Αραβία, ως αντίποινα για επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Σαναά, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεβρώνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ