Η Τουρκία λαμβάνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τεχεράνης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα παρακολουθεί με έκδηλο εκνευρισμό τη στρατιωτική κινητοποίηση της Αθήνας προς υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα σενάρια εθνικής ασφάλειας.
Ακολουθεί η αναλυτική ροή των γεγονότων:
07:23 | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Προσεύχομαι στον Θεό για τους Ιρανούς αδελφούς μας» Ανοιχτή ρητορική στήριξης προς την Τεχεράνη επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη (μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι»), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσεύχομαι στον Θεό για τους Ιρανούς αδελφούς μας». Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, υποστήριξε ότι παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο. «Σε αυτές τις επιθέσεις, πολλοί από τους Ιρανούς αδελφούς και αδελφές μας, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, στρατιωτικών και αθώων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους. Ως γείτονες και αδελφοί τους, συμμεριζόμαστε τον πόνο του ιρανικού λαού», ανέφερε. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Τελ Αβίβ, τονίζοντας πως «τροφοδοτούμενη από προκλήσεις από το Ισραήλ, το οποίο ευδοκιμεί στην αιματοχυσία και το χάος, η διαφωνία κλιμακώθηκε σε μια έντονη σύγκρουση».
Τουρκικά μέσα: Ενόχληση για τις ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο Έντονη είναι η αντίδραση και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της Λευκωσίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου («Σι-Εν-Εν Τουρκ»), παρουσιάζεται με συγκαλυμμένο εκνευρισμό η αποστολή των ελληνικών δυνάμεων. «Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτες και μαχητικά στην Κύπρο. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε βοήθεια. Η Αθήνα με μαχητικά "Εφ-16" και φρεγάτες θα προσπαθήσει να προστατέψει τη βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο», ανέφερε το τουρκικό δίκτυο, συνδέοντας αυθαίρετα την ελληνική παρουσία με την υποτιθέμενη χρήση της βάσης από τους Αμερικανούς και τις ιρανικές απειλές.
07:18 | Αθήνα: Σε εγρήγορση για τη διάχυση της κρίσης Σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Οι βασικές ανησυχίες της Αθήνας επικεντρώνονται σε δύο άξονες: την προοπτική μιας παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης και το εφιαλτικό ενδεχόμενο πλήρους διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κρατικός μηχανισμός παρακολουθεί στενά και αξιολογεί διαρκώς τις εξελίξεις, ενώ γίνεται ενδελεχής επεξεργασία διαφόρων στρατηγικών σεναρίων, προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη για οποιεσδήποτε προκλήσεις ενδέχεται να ανακύψουν.
06:40 | Νέα πλήγματα των αμερικανικών δυνάμεων - «Επιχείρηση Επική Οργή» Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τη συνέχιση των σαρωτικών επιχειρήσεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου των Φρουρών της Επανάστασης, ιρανικές εγκαταστάσεις αεράμυνας, σημεία εκτόξευσης πυραύλων και στρατιωτικά αεροδρόμια. «Οι αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν το Ιράν χειρουργικά, συντριπτικά και χωρίς να ζητούν συγγνώμη. Η "Επιχείρηση Επική Οργή" επικεντρώνεται στην καταστροφή των ιρανικών πυραύλων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας αποφασιστικά μέτρα κατά του ιρανικού καθεστώτος.
06:39 | Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν – Μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ Ο πόλεμος πλήττει την πολιτιστική κληρονομιά. Το ιστορικό Παλάτι Γκολεστάν της Τεχεράνης, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, υπέστη ζημιές μετά από αμερικανοϊσραηλινή επιδρομή. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Μεχρ», η διάσημη αίθουσα του θρόνου με τους καθρέφτες και τα πολύτιμα μουσειακά αντικείμενα είχαν ευτυχώς μεταφερθεί προληπτικά σε ασφαλές θησαυροφυλάκιο.
05:13 | Νετανιάχου: «Δεν θα είναι ατελείωτος ο πόλεμος – Πύλη για την ειρήνη» Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος δεν θα είναι ατελείωτος, προαναγγέλλοντας γρήγορη και αποφασιστική δράση. Υποστήριξε ότι οι επιδρομές θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αφήνοντας την τελική ανατροπή στον ίδιο τον ιρανικό λαό. Ο Νετανιάχου απέρριψε γελώντας τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ έσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, πλέκοντας το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον ισχυρότερο ηγέτη στον κόσμο».
04:26 | Χτυπήθηκε το αυστραλιανό στρατηγείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Το γενικό αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (στη βάση Αλ Μινχάντ, νότια του Ντουμπάι), χτυπήθηκε από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κανένα μέλος του προσωπικού δεν τραυματίστηκε.
03:47 | Τραμπ: «Σύντομα θα μάθετε την απάντηση για το Ριάντ» Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε σκληρά αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία) από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης με σφοδρότητα στους πολιτικούς του αντιπάλους, χαρακτηρίζοντάς τους «άρρωστους και παράνομους», υποστηρίζοντας ότι το «μεγάλο κύμα» των αμερικανικών επιθέσεων δεν έχει έρθει ακόμη.
02:30 | Συναγερμός στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρομοκρατικές επιθέσεις
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση. Σύμφωνα με την επίσημη αξιολόγηση, το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του πιθανότατα αποτελούν διαρκή απειλή για στοχευμένες επιθέσεις εντός της αμερικανικής επικράτειας, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ. Αν και μια μεγάλης κλίμακας φυσική επίθεση θεωρείται απίθανη, αναμένονται κυβερνοεπιθέσεις και κλιμάκωση των απειλών.
01:54 | Ρούμπιο: «Τα σκληρότερα χτυπήματα δεν έχουν έρθει ακόμη» Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για «σημαντική αύξηση» των επιθέσεων το επόμενο εικοσιτετράωρο, τονίζοντας ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ιρανικών μέσων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποίησαν σκόπιμα σχολείο θηλέων.

[ΣΥΝΟΨΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ] Το μέγεθος της σύγκρουσης αποτυπώνεται στους αριθμούς των αναχαιτίσεων από την έναρξη του πολέμου: Το Κουβέιτ αναχαίτισε 178 πυραύλους και 384 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 169 πυραύλους και 645 αεροσκάφη. Το Μπαχρέιν 70 πυραύλους και 76 αεροσκάφη, ενώ το Κατάρ 101 πυραύλους, 24 αεροσκάφη και δύο βομβαρδιστικά SU-24.