Μέση Ανατολή

Αποκάλυψη-Η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Σομαλίας το 2026-Η επίδραση σε Ελλάδα-ΕΕ

Αποτελεί διαπίστωση ότι Τουρκία  με όπλα τις  εξαγωγές της αμυντικής της βιομηχανίας και τον ενεργειακό στόλο της, απλώνεται ολοένα και περισσότερο σε  περιοχές και χώρες υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, όπου μέσω αυτών διέρχονται άξονες διαμετακόμισης υδρογονανθράκων και εμπορίου που διασυνδέουν ανατολή με δύση.

 Ο Ερντογάν επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία χώρα "κλειδί" για εμπόριο-υδργονάνθρακες της ΕΕ

Συγκεκριμένα με το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκεζούρ της Αρμενίας, ως επακόλουθο της ήττας της από τον συνασπισμό Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας στο Ναφκόρνο Καραμπάχ, συνδέονται μέσω αυτού και του Ναχτσισεβάν ενεργειακά-οδικά και σιδηροδρομικά απευθείας Τουρκία-Αζερμπαίτζάν, με πολλαπλά οφέλη για την Άγκυρα η οποία καθίσταται ο τερματικός αποδέκτης της μεσαίας διαδρομής του Κινεζικού δρόμου του μεταξιού προς την Ευρώπη.

Παράλληλα ο Ερντογάν διαβλέποντας ώς ανταγωνιστική όδευση  της μεσαίας διαδρομής του Κινεζικού δρόμου του μεταξιού προς την Ευρώπη τον IMEC, ο οποίος διασυνδέει τις Ινδία-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ, φρόντισε να προσεταιριστεί το Πακιστάν προκειμένου να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του, η οποία βρίσκεται μεταξύ της ΑΟΖ της Ινδίας και των ΗΑΕ στην έξοδο των στενών του Ορμούζ, ώστε να δύναται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ξεκινάει το 2026 γεωτρήσεις πετρελαίου -φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Σομαλίας

Τέλος η Τουρκία μέσω της Σομαλίας έβαλε πόδι και στον μυχό του κόλπου του Άντεν που διασυνδέει Ινδικό -Αραβική θάλασσα-Ερυθρά θάλασσα- Μεσόγειο-ΕΕ, ενώ  ανακοίνωσε σχέδια για επίσημες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας που θα ξεκινήσουν το 2026

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2026.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση μιας προηγμένης τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα σομαλικά ύδατα, η οποία απέδωσε εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τρεις υπεράκτιες περιοχές - καθεμία από τις οποίες υπερβαίνει τα 5.000 km² - αποκαλύπτουν μια «μεγάλη ευκαιρία», υποδεικνύοντας ότι η Σομαλία διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Επιβεβαίωσε ότι η επίσημη ανακοίνωση των πλήρων ευρημάτων θα γίνει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός Μπαϊρακτάρ αναγνώρισε επίσης το ενδιαφέρον της Σομαλίας για την εξερεύνηση χερσαίων αποθεμάτων πετρελαίου, αλλά ανέφερε σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις υποδομές.

«Χρειάζονται περισσότεροι δρόμοι και ενισχυμένη ασφάλεια για την προσέγγιση πιθανών σημείων γεώτρησης στην ξηρά», είπε, προσθέτοντας ότι και τα δύο έθνη συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων.

Επιχειρήσεις ασφαλείας και κατασκευή υποδομών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σομαλική κυβέρνηση διεξάγει ισχυρές επιχειρήσεις ασφαλείας στο Μογκαντίσου, το Αφγκούγιε, τη Μάρκα και κατά μήκος της ακτής για να ασφαλίσει τις περιοχές του έργου.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία κατασκευάζει ενεργά ζωτικούς δρόμους και υποδομές, έχοντας ήδη ολοκληρώσει βασικά λιμενικά έργα στο Σαμπίμπ, το Καανούλε και το Αουντίγκλ, καθώς και το Νοσοκομείο Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία απέστειλε το προηγμένο ερευνητικό της σκάφος, το Oruç Reis, για να πραγματοποιήσει μια εις βάθος τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προγραμματισμένες υπεράκτιες γεωτρήσεις του 2026, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε βάθη περίπου 3.000 μέτρων.

Η συμμαχία Σομαλίας-Τουρκίας

Ως βασικός εταίρος ασφάλειας και ανάπτυξης της Σομαλίας από το 2011, η Τουρκία τοποθετείται για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της αναδυόμενης ενεργειακής οικονομίας της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για τη Σομαλία, μετατρέποντάς την ενδεχομένως από ένα έθνος που εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια σε έναν μελλοντικό παίκτη υδρογονανθράκων.

Για την Τουρκία, αυτό αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας δεκαετίας και πλέον εμβάθυνσης των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών επενδύσεων στη Σομαλία, ξεπερνώντας την βοήθεια και την ασφάλεια για να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και βασισμένη σε πόρους συνεργασία.

Τα θετικά σεισμικά αποτελέσματα προσδίδουν απτή αξιοπιστία σε μακροχρόνιες θεωρίες σχετικά με τον υπεράκτιο ενεργειακό πλούτο της Σομαλίας.

Η επιτυχής αξιοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας (FGS) μια μετασχηματιστική ροή εσόδων, αλλάζοντας δραστικά την δημοσιονομική της ανεξαρτησία και την ικανότητά της για οικοδόμηση κράτους.

Ζητούμενο η ασφάλεια

Η σκοπιμότητα του σχεδίου εξαρτάται αποκλειστικά από την ασφάλεια - τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Η αναφορά στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σομαλίας υπογραμμίζει ότι το έργο αποτελεί στόχο υψηλής αξίας για ομάδες όπως η Al-Shabaab.

Η ικανότητα και η προθυμία της Τουρκίας να παρέχει άμεση ασφάλεια για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις, πιθανώς μέσω της ναυτικής της παρουσίας, θα είναι κρίσιμη.

Στην ξηρά, η κατασκευή δρόμων σε ανασφαλείς περιοχές είναι μια στρατηγική διπλού σκοπού τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη στρατιωτική κινητικότητα.

Τα προβλήματα που αναδύονται

Ο πρωταρχικός ρόλος της Τουρκίας στον αναδυόμενο ενεργειακό τομέα της Σομαλίας εδραιώνει το καθεστώς της ως της πιο ισχυρής εξωτερικής δύναμης στη χώρα.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές με άλλους παράγοντες του Κόλπου και της περιοχής που έχουν συμφέροντα στο Κέρας της Αφρικής.

Επιπλέον, περιπλέκει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα , καθώς οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να εντείνει τις αξιώσεις κυριαρχίας γειτονικών χωρών.

Η προοπτική του πετρελαϊκού πλούτου αποτελεί μια μνημειώδη δοκιμασία για τους εύθραυστους θεσμούς της Σομαλίας.

Χωρίς διαφανή νομικά πλαίσια, ισχυρές συμφωνίες κατανομής εσόδων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας και των ομοσπονδιακών κρατών μελών και ισχυρά μέτρα κατά της διαφθοράς, αυτή η ευκαιρία κινδυνεύει να επιδεινώσει τις υπάρχουσες πολιτικές εντάσεις και θα μπορούσε να υποκύψει στην περίφημη «κατάρα των πόρων».

Η επίδραση σε Ελλάδα-ΕΕ

Το σχέδιο γεώτρησης της Τουρκίας για το 2026 δεν είναι απλώς ένα ενεργειακό έργο.

Είναι μέρος του  στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν, ώστε διεισδύοντας ολοένα και περισσότερο σε περιοχές και χώρες υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, όπου μέσω αυτών διέρχονται άξονες διαμετακόμισης υδρογονανθράκων και εμπορίου που διασυνδέουν ανατολή με δύση, να καταστήσει την Τουρκία   χώρα "κλειδί" για εμπόριο-υδργονάνθρακες της ΕΕ.

Αυτό το σχέδιό του, σκοντάφτει στον συμμαχικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, τον οποίο με νύχια και δόντια επιχειρεί η Τουρκία να διαλύσει, να δημιουργήσει προσχώματα εναντίον του αλλά και να παρακάμψει.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σίσι - Χαφταρ
Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη! Προς τελική υπογραφή συμφωνία Αιγύπτου-Λιβύης για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους - "Στα κάγκελα" οι Τούρκοι - Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Η υπογραφή συμφωνίας που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης ξεχώρισε ως ένα από τα πιο κρίσιμα...
Μέση Ανατολή 0

"Φωτιά" παίρνει η Συρία μετά την δολοφονία Αμερικανών στρατιωτών από τον ISIS - Έξαλλος ο Τράμπ απειλεί θεούς και δαίμονες - Ανίκανες Τουρκία-Συρία να εγγυηθούν την ασφάλεια

Τρομοκράτης του ISIS άνοιξε πυρ εναντίον κοινής περιπολίας κοντά στην Παλμύρα, σκοτώνοντας δύο Αμερικανούς στρατιώτες...