Μέση Ανατολή

Με τις ευλογίες Ερντογάν δημιουργείται άξονας Τουρκίας-Πακιστάν-Ιράν κατά του Ισραήλ-Η θέση της Ελλάδας

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή και πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν κατευθυνθεί στο Ιράν τη Δευτέρα.

Αυτό το σημαντικό ταξίδι έρχεται μετά από μια σύντομη σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τώρα, το Ισλαμαμπάντ προσεγγίζει δύο από τις βασικές ισλαμικές χώρες της περιοχής, οι οποίες είναι επίσης μη αραβικά κράτη.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το Ιράν αυτοπροσδιορίζεται ως αντιδυτική χώρα.

Ως εκ τούτου, το Πακιστάν αντισταθμίζει τις δύο αντιθέσεος, επιδεικνύοντας την επιθυμία του να τοποθετηθεί σε μια αναδυόμενη νέα παγκόσμια τάξη, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ.

Συνάντηση Πακιστανού Πρωθυπουργού με Ερντογάν

Την πακιστανική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Σαρίφ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Ερντογάν στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε.

Οι «συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών», σημείωσε η τουρκική Daily Sabah.

«Ο Τούρκος Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν τόνισε ότι η συνάντηση θα εξετάσει διεξοδικά την πρόοδο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο συγκλήθηκε τελευταία φορά κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Ισλαμαμπάντ τον Φεβρουάριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες επικεντρώνονται στους αμυντικούς δεσμούς καθώς και στις επενδύσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Ο Ερντογάν θέλει το εμπόριο να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι εννοούν με τον όρο «τρομοκρατία»;

Οι δύο συζήτησαν επίσης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αν και πιθανότατα το ορίζουν διαφορετικά από άλλες χώρες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Χαμάς και το Πακιστάν υποστηρίζει επίσης εξτρεμιστικές ομάδες.

Επομένως, όταν λένε «τρομοκρατία», εννοούν κάτι διαφορετικό.

Η Άγκυρα περιγράφει το κουρδικό PKK ως «τρομοκράτες», αν και η ομάδα αυτή έχει πλέον διαλυθεί. Το Πακιστάν αντιτίθεται στους Μπαλούχους αυτονομιστές.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Πακιστάν και την επίτευξη του εμπορικού μας στόχου», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σιδηροδρομική σύνδεση Τουρκίας-Γεωργίας-Πακιστάν

«Τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη λειτουργίας του σιδηροδρομικού διαδρόμου Κωνσταντινούπολης-Τιφλίδας-Ισλαμαμπάντ και επαίνεσε την αρχή της στάσης του Πακιστάν απέναντι στην Παλαιστίνη», ανέφερε η Daily Sabah.

Αυτό είναι σημαντικό και έχει ευρείες επιπτώσεις, συνδέοντας την Τουρκία, το Πακιστάν και βασικές χώρες ενδιάμεσα.

Αυτές οι άλλες χώρες περιλαμβάνουν το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

Ο Πακιστανός ηγέτης αναμένεται να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Τατζικιστάν και αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή δείχνει εκτεταμένη προσέγγιση στην Κεντρική Ασία.

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον αγαπητό μου αδελφό, Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη απόψε.

Τον ευχαρίστησα για την αποφασιστική του υποστήριξη στο Πακιστάν στην πρόσφατη αντιπαράθεση Πακιστάν-Ινδίας, η οποία οδήγησε στη συντριπτική νίκη του Πακιστάν, δόξα τω Θεώ! Μετέφερα τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης από τον λαό του Πακιστάν στους Τούρκους αδελφούς και αδελφές του», δήλωσε ο Sharif σε μια ανάρτηση στο X/Twitter.

Συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο  αξιωματούχων Πακιστάν-Ιράν

Μετά το ταξίδι στην Τουρκία, ο Πακιστανός ηγέτης ταξίδεψε στο Ιράν. Έγινε δεκτός στο Ιράν από αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτή ήταν μια σημαντική και συμβολική συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σεγέντ Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη θέση του Πακιστάν στον μουσουλμανικό κόσμο, τόνισε την ανάγκη για κοινές και αποτελεσματικές δραστηριότητες μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα», σημείωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Αυτό καταδεικνύει πώς οι δεσμοί με το Ισλαμαμπάντ , ενισχύονται  κάτι που το καλοβλέπει και η Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης του ρόλου του Πακιστάν στον μουσουλμανικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

«Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ χαιρέτισε το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα επιλύσουν τις διαφορές τους», ανέφερε το IRNA.

Επικαλούμενο τον Ιρανό ηγέτη, ο οποίος δήλωσε: «Πάντα υπήρχαν πειρασμοί για τις μουσουλμανικές χώρες τα τελευταία χρόνια να συνάψουν σχέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς, αλλά το Πακιστάν δεν έχει επηρεαστεί ποτέ από αυτούς τους πειρασμούς».

Επιπλέον, «ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού στην Τεχεράνη θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη επέκταση των σχέσεων σε διάφορους τομείς, ιδίως στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα».

Οι δύο συζήτησαν επίσης την οικονομική συνεργασία. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός χαιρέτισε τον θετικό ρόλο του Ιράν στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας», σημείωσε το IRNA.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την επιθυμία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι τα κοινά μας σύνορά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ανασφάλεια και την παρουσία τρομοκρατικών και εγκληματικών ομάδων», δήλωσε ο Πεζεσκιάν.

Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι βασικά μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Επιπλέον, ο αρχηγός του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, Asim Munir, συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Υποστράτηγο Mohammad Bagheri.

Συζήτησαν την εξάλειψη της «τρομοκρατίας» στα σύνορα, αναφερόμενοι στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, όπου κατοικούν οι αντάρτες Μπαλούχ στο Πακιστάν και το Ιράν. Το IRNA ανέφερε ότι «ο Munir τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν και του Πακιστάν».

 Με τις ευλογίες Ερντογάν  δημιουργείται άξονας Τουρκίας-Πακιστάν-Ιράν κατά του Ισραήλ

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι με τις ευλογίες της Τουρκίας, η οποία προσβλέπει στο να είναι η τερματική ασιατική  χώρα του Κινεζικού μεσαίου δρόμου του μεταξιού,  έρχονται πολύ κοντά Ιράν και Πακιστάν.

Αυτή η ώσμωση των δύο χωρών, σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένουμε σε αρχικό στάδιο να αποφέρει καρπούς με από κοινού διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών μπαλούχων και σε μεταγενέστερο στάδιο την δημιουργία τριπλού άξονα στον οποίο θα μετέχει ενεργότατα η Τουρκία, κατά του Ισραήλ.

Η θέση της Ελλάδας

Άποψή μας είναι πως Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ  έχουν κάθε όφελος να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Ινδία.

Ο λόγος είναι ότι η Ινδική οδός που ξεκινάει από την Ινδία και μέσω ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, έχει προκριθεί από ΗΠΑ-ΕΕ, ως το αντίπαλο δέος στον Κινεζικό μεσαίο δρόμο του μεταξιού, αφήνοντας εκτός την Τουρκία.

Τα παραπάνω τεράστια οικονομικά αντικρουόμενα συμφέροντα  θα συμπαρασύρουν στρατιωτικές συμμαχίες αλλά και συγκρούσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

rosia-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σκοτώθηκε γνωστός Αμερικανός μισθοφόρος και βετεράνος του Ιράκ στο ουκρανικό πεδίο -Πόσα χρόνια θα χρειαστεί η Ρωσία για να καταλάβει το Κίεβο με τον σημερινό ρυθμό

Το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου δημοσίευσε το χρονοδιάγραμμα της κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας με βάσει...