kypros
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Ιράν: Είτε αφοπλίζεται η Χεζμπολάχ είτε εισβάλουμε στον Λίβανο από την Κύπρο

Το Ισραήλ, με την υποστήριξη φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνει την πίεση που ασκεί τόσο στο Ιράν όσο και στην Λωρίδα της Γάζας, στoν Λίβανο και στην Υεμένη. Αυτές τις ημέρες εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φήμες ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για πλήρους κλίμακας εισβολή στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης χερσαίας επίθεσης στην ίδια την πρωτεύουσα, την Βηρυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα Μετατρέψουν την Κύπρο σε Εφαλτήριο

Αφορμή για τις φήμες αυτές στάθηκε μία δήλωση που έκανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε πως εάν η Τεχεράνη δεν καταφέρει να πείσει την Χεζμπολάχ να αφοπλιστεί, τότε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναγκαστεί να πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση.

Αυτό υποδεικνύει πως κατά την διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συζητείται και ο αφοπλισμός της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία διαχρονικά υποστηρίζονταν από τους Ιρανούς.

Αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαίες συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών στο Ομάν όπου συζητείται αυτό ακριβώς το ζήτημα. Η ισραηλινή πλευρά λέγεται πως πιέζει τους Αμερικανούς να ζητήσουν τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ από το Ιράν.

Ένα ισραηλινό μέσο σε πρόσφατο δημοσίευμά του ανέφερε πως οι Ισραηλινοί έδωσαν τελεσίγραφο στην Τεχεράνη: είτε συμφωνείτε με τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ είτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσουν εκστρατεία μεγάλης κλίμακας κατά της νότιας Βηρυτού, της Κοιλάδας Μπεκάα και της πρωτεύουσας της επαρχίας Αντ-Νταχίγια. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται κρίσιμες υποδομές της οργάνωσης.

Στρατιωτικοί ειδικοί προοικονομούν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετείχαν και αυτές ενεργά στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με το πασίγνωστο πρακτορείο Al Jazeera, με εφαλτήριο την βάση Ακρωτήρι στην Κύπρο ο αμερικανικός στρατός θα υποστήριζε την εισβολή του Ισραήλ με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

«Αμερικανικά αεροσκάφη που θα απογειώνονταν από την βάση στο Ακρωτήρι θα στόχευαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού και θα το κατέστρεφαν ολοσχερώς» έγραψε το μέσο.

Από την πλευρά του, λιβανέζικα μέσα εκτιμούν πως στο σενάριο ενός τέτοιου πολέμου, αμερικανικά πολεμικά πλοία θα μετέφεραν Αμερικανούς πολίτες από τον Λίβανο στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο.

Δεδομένων όλων αυτών, καταλαβαίνετε πως οι δυτικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο θα διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο σε μία σύρραξη πλήρους κλίμακας μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ