Μέση Ανατολή

Εν αναμονή του Ιρανικού χτυπήματος: Το Ισραήλ γνωρίζει το πως και το που... Δεν γνωρίζει το πότε!

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από το Σαββατοκύριακο το Ιράν έχει αρχίσει να μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για επίθεση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επίσης ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να συνοδεύεται αυτή τη φορά από χτυπήματα της Χεζμπολάχ, της λιβανικής πολιτοφυλακής και άλλων πληρεξουσίων της Τεχεράνης σε μια προσπάθεια να συντρίψουν την ισραηλινή άμυνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Alma, η πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αναμένεται να ενσωματώσει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν τον Απρίλιο από το δυτικό Ιράν.

Το Alma απαρίθμησε 12 πιθανές τοποθεσίες εκτόξευσης που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τον ιρανικό στρατό σε περίπτωση επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των Tabriz, Kermanshah, Khorramabad και Dezful. 

Οι εκτοξεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το Alma, μέσω κινητών εκτοξευτών από ανοιχτούς χώρους δίπλα σε υπόγειες βάσεις. Η μειωμένη ποσότητα αξόνων σε τέτοιες βάσεις μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των εκτοξεύσεων που μπορεί να διεξαχθούν.

Οι πιθανοί στόχοι

Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης φέρονται οι: 

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.  Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.

Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Το Ιράν θα επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.

Αναμένοντας να δεχθεί επίθεση, το Ισραήλ ολοκληρώνει τις συμφωνίες με τους συμμάχους του για έναν περιφερειακό συνασπισμό προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις

Ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynetnews η Τεχεράνη έχει περιορισμένες δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων, αλλά έχει μάθει από την επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ ποια όπλα μπορούν να διεισδύσουν στην αεράμυνα

Το Ιράν και οι σύμμαχοι του έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα τους να εκτοξεύουν ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μπορεί να χτυπήσουν τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία και ίσως να προσπαθήσουν να στοχοποιήσουν εβραϊκούς και ισραηλινούς λαούς και θεσμούς σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη δέχεται μεγάλη πίεση να περιορίσει τα σχέδια επίθεσης και την εκδίκησή της.

Οι Ιρανοί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πιθανότατα θα ξεκινήσουν μια «ανοιχτή σύγκρουση» εναντίον του Ισραήλ που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες, με βάση τις διεθνείς προσπάθειες και τις δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων και των διοικητών του.
 
Οι επιθέσεις θα ξεκινήσουν και από τους συμμάχους της που θα επιχειρήσουν να "σπάσουν" την αμυντική συμμαχία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ , αλλά η επίθεση θα είναι μετρημένη και όχι πολύ καταστροφική.
 
Αυτή η αξιολόγηση βασίζεται στη γνώση ότι το Ιράν είναι αδύναμο και ότι το καθεστώς του ανησυχεί για την αστάθειά του. Εάν το Ισραήλ επιχειρούσε χτύπημα θα μπορούσε εύκολα να στοχεύσει τουλάχιστον το 30% της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν.
 
Το Ισραήλ μπορεί επίσης πολύ εύκολα να καταστρέψει τα φράγματα του Ιράν προκαλώντας όχι μόνο ξηρασία αλλά και έλλειψη πόσιμου νερού που θα απαιτούσε από τον πληθυσμό να το λάβει σε σιτηρέσια. Τα ιρανικά λιμάνια, η σωτηρία της χώρας στον κόσμο, είναι μεγάλα και πιο ευάλωτα από τα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ.
 
Δεν είναι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υπόγειες και οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι γνωστές στις μυστικές υπηρεσίες και την αεροπορία του Ισραήλ και είναι επίσης επιρρεπείς σε επιθέσεις, με τρόπο που θα απειλούσε τη σταθερότητα του καθεστώτος. Και αυτός είναι λόγος για αυτοσυγκράτηση. 
 
Επιπλέον, το Ισραήλ και οι δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας που περιλαμβάνει μηχανισμούς ανίχνευσης, όχι μόνο ραντάρ και μια αποδεδειγμένη ικανότητα αναχαίτισης εισερχόμενων απειλών, όπως αποδείχθηκε κατά την ιρανική επίθεση τον Απρίλιο στο Ισραήλ.
Ο σκοπός του Ιράν σε αυτή την επίθεση είναι να δώσει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι η Τεχεράνη δεν θα δίσταζε να ξεκινήσει έναν άμεσο πόλεμο. Αυτή τη φορά οι Ιρανοί δεν θα ανακοινώσουν πότε και πώς σκοπεύουν να επιτεθούν.
 
Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να μπερδέψουν τα συστήματα αναχαίτισης εκτοξεύοντας πολλά βλήματα, ποικίλης εμβέλειας, απαιτώντας ταυτόχρονα από τα συστήματα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα στις απειλές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ορισμένοι πύραυλοι και drones ενδέχεται να διαφύγουν από την αναχαίτιση.

Τον Απρίλιο, μόνο οι βαλλιστικοί πύραυλοι Emad κατάφεραν να παραβιάσουν την άμυνα και να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Nevatim στο Negev. Η κεφαλή του Emad διαχωρίζεται από τον πύραυλο χρησιμοποιώντας μικρά φτερά και ένα ασφαλές σύστημα πλοήγησης καθώς κινείται ζιγκ-ζαγκ προς τον στόχο του. Ο πύραυλος απαιτεί ώρες για να προετοιμαστεί πριν από την εκτόξευσή του. Οι Ιρανοί έχουν έναν μεγαλύτερο, λιγότερο ακριβή βαλλιστικό πύραυλο - τον Kheibar Shekan, που θεωρείται πιο επικίνδυνος. Επειδή απαιτεί στερεά καύσιμα δεν χρειάζεται πολύ χρόνο προετοιμασίας στο έδαφος.

Το Ιράν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει πρώτα τους βαλλιστικούς πυραύλους Kheibar Shekan, ικανούς να κατευθύνουν τις πολεμικές κεφαλές τους σε πολλούς στόχους. Αν και η εκτόξευση πολλών πυραύλων θα προκαλούσε τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ που χρησιμοποιούν ακριβά αναχαιτίσεις, το Ιράν είναι επίσης περιορισμένο στον αριθμό των εκτοξευτών που έχει στην κατοχή του. Και ενώ το ιρανικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει περίπου 2.000 βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ο αριθμός των ταυτόχρονων εκτοξεύσεων είναι περιορισμένος λόγω της μικρότερης ποσότητας οχημάτων εκτόξευσης. Για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, το Ιράν θα χρησιμοποιήσει σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.
 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνικό «πένθος» στην Ουκρανία! Σκοτώθηκαν 2.200 στρατιώτες, καταρρίφθηκαν 3 μαχητικά και τινάχτηκε στον αέρα τρένο που μετέφερε δυτικά όπλα

Μαύρη ημέρα ήταν η τελευταία για τον ουκρανικό στρατό, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολύτιμα οπλικά συστήματά...