Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν θέλει το Κιρκούκ-Επτά νέες στρατιωτικές βάσεις κατασκεύασαν βαθιά στο Ιράκ και συνολικά 71 βάσεις στην χώρα

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει επτά νέες στρατιωτικές βάσεις βαθιά στην ιρακινή κουρδική επικράτεια, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς παρατηρητή Community Peacemaker Teams (CPT).

Η νέα ανάπτυξη ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των τουρκικών βάσεων στην περιοχή σε 71, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την de facto κατοχή εκτάσεων του εδάφους των Κούρδων του Ιράκ από την Τουρκία υπό το πρόσχημα των επιχειρήσεων εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Η τελευταία ενημέρωση από την CPT, μια ΜΚΟ που παρέχει ενημερώσεις από το έδαφος στην περιοχή που είναι επίσημα γνωστή ως αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRI), διαπιστώνεται ότι «από την έναρξη της νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 238 βομβαρδισμούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην επαρχία Ντουχόκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν θέσει  τουλάχιστον 602 χωριά υπό την απειλή εκτοπισμού, ενώ οι κάτοικοι σε τουλάχιστον 162 έχουν ήδη εκτοπιστεί».

Η ΜΚΟ τεκμηριώνει περαιτέρω την καταστροφή 2000 εκταρίων καλλιεργήσιμης γης, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία έχει ήδη διεισδύσει δύο φορές περισσότερο στο έδαφος των Κούρδων του Ιράκ από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, αυξάνοντας το φάντασμα μιας μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή με τη βοήθεια και την υποβοήθηση του Δημοκρατικού Κουρδικού κόμματος  (KDP), που είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην περιοχή, ο ηγέτης της οποίας διευκολύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον άλλων Κούρδων στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων, για δικό του όφελος.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού στην περιοχή Αμέντι στο Ντουχόκ

Στην ενημέρωσή της, η ΜΚΟ CPT περιγράφει τους Κούρδουτου Ιράκ ως «ιδιαίτερα ανήσυχους για αυτή την κλιμάκωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη ζημιά της σε  στρατιωτικές υποδομές», προσθέτοντας ότι « οι πολίτες φοβούνται ότι αν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, εκατοντάδες οικογένειες θα εκτοπιστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιέγραψαν επίσης ένοπλες τουρκικές επιδρομές σε χωριά, καταστροφή σχολείων και χριστιανικού μοναστηριού και τη δημιουργία τουρκικών σημείων ελέγχου σε ιρακινό κουρδικό έδαφος.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην επαρχία Ντουχόκ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται στην περιοχή.

Εκατοντάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης  και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, στήνουν σημεία ελέγχου και προσπαθούν να εκκενώσουν χωριά της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έδωσε de facto το πράσινο φως των ΗΠΑ για δράση κατά της τουρκικής κατοχής περιοχών του Ιράκ.

Τρεις ομάδες πολιτικών-πολιτικών ακτιβιστών και διανοουμένων εξέδωσαν πρόσφατα δηλώσεις που απευθύνονται στην ιρακινή προεδρία, τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα προξενεία που βρίσκονται στην περιοχή.

Ουρλιάζουν όλοι αυτοί ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει καταλάβει τμήματα του εδάφους του ιρακινού Κουρδιστάν και ζήτησαν απάντηση σε αυτή την παραβίαση της κυριαρχίας τόσο της περιοχής του Κουρδιστάν όσο και του Ιράκ από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...