αεροπλάνο και Χαμενεΐ
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Απίστευτο: Το Ιράν έκλεψε κανονικότατα 2 ευρωπαϊκά αεροπλάνα Airbus ...εν ώρα πτήσης

Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στην Μέση Ανατολή, όταν δύο αεροπλάνα που απογειώθηκαν από την Λιθουανία προς την νοτιοανατολική Ασία άλλαξαν μυστηριωδώς πορεία εν πτήσει και προσγειώθηκαν στο Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως οι αναμεταδότες (transponders) των αεροπλάνων αυτών, δηλαδή οι συσκευές που επιτρέπουν τον εντοπισμό των αεροσκαφών από τα ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, απενεργοποιήθηκαν κατά την είσοδό τους στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Τα «Έκλαψαν» οι Ιρανοί;

Αναλυτικότερα λοιπόν, η Τεχεράνη φαίνεται πως με κάποιον πολύ μυστήριο τρόπο κατάφερε να μεταφέρει παράνομα δύο αεροπλάνα από την Λιθουανία της ανατολικής Ευρώπης στο Ιράν της Μέσης Ανατολής. Αυτό ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση της βαλτικής χώρας την Πέμπτη, ωστόσο η είδηση μεταδόθηκε τις τελευταίες ώρες από διάσημα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως μας ενημέρωσαν οι Λιθουανοί, τα δύο αεροπλάνα ήταν προγραμματισμένο να πετάξουν προς την Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες αντίστοιχα. Και τα δύο αυτά νησιωτικά κράτη βρίσκονται ανατολικότερα στην Ασία συγκριτικά με το Ιράν, οπότε η χώρα βρίσκονταν ουσιαστικά στον «δρόμο» τους. Εννοείται όμως πως δεν υπήρξε καμία προσχεδιασμένη στάση στην μεσανατολίτικη χώρα σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα πτήσης των αεροπλάνων.

Έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένα με δύο αεροπλάνα τύπου Airbus A340 ευρωπαϊκής παραγωγής, τα οποία εκμισθώνει η εταιρεία Mack Invest με έδρα την Γκάμπια. Τα αεροσκάφη ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν τον Φεβρουάριο στην Νότια Ασία, ωστόσο οι Λιθουανοί τώρα ανακάλυψαν πως τα αεροπλάνα βρίσκονται πλέον στο Ιράν.

Κατά την πτήσης τους προς την Ασία, τα αεροπλάνα φαίνεται πως πραγματοποίησαν μία αναπάντεχη στροφή προς το Ιράν. Λίγο πριν εισέλθουν στον εναέριο χώρο του κράτους, το πλήρωμα απενεργοποίησε τους αναμεταδότες και έτσι τα ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας έχασαν κάθε επαφή μαζί τους.

Τα δεδομένα που μεταδίδουν οι Λιθουανοί αναφέρουν πως το ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Mehrabad της πρωτεύουσας Τεχεράνης, ενώ το άλλο στο αεροδρόμιο Konarak στην πόλη Τσαμπαχάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως όλα δείχνουν η ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air ουσιαστικά κατάσχεσε τα δύο αεροπλάνα, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματός της.

Μάλιστα τα σχέδια των Ιρανών ήταν να μεταφερθεί στο Ιράν και ένα τρίτο αεροσκάφος, ωστόσο οι αρχές στην Λιθουανία υποπτεύθηκαν το ιρανικό πλάνο και το απέτρεψαν. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...