Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ποιον δουλεύουν τελικά; Τουρκικά προϊόντα αποστέλλονται στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας παρά την επίσημη απαγόρευση

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, στατιστικά στοιχεία και μαρτυρίες, δείχνουν ότι τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούν ελληνικά λιμάνια για επανεξαγωγή αγαθών στο Ισραήλ μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει το εμπόριο με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα, παρά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει το απευθείας εμπόριο με το Τελ Αβίβ λόγω της εισβολής στη Ράφα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Στοιχεία από το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ (CBS) αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ εισήγαγε αγαθά αξίας 116 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία τον Μάιο, σημειώνοντας πτώση 69% από τα 377 εκατομμύρια δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, η Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM) κατέγραψε αγαθά αξίας μόλις 4 εκατομμυρίων δολαρίων που εξήχθησαν στο Ισραήλ τον Μάιο, πτώση άνω του 99 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, δύο Τούρκοι επιχειρηματίες που διευκολύνουν το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ενημέρωσαν το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Middle East Eye ότι από τις αρχές Μαΐου, τα τουρκικά αγαθά επαναδρομολογούνται μέσω της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για να φτάσουν στο Ισραήλ.

Αυτή η μετατόπιση ακολουθεί τη διακηρυγμένη επιβολή από την Άγκυρα για πλήρη απαγόρευση εμπορίου στο Ισραήλ έως ότου καθιερωθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Οι ισραηλινές αρχές δεν ζητούν καν από τις τουρκικές εταιρείες να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό εθνικότητας των προϊόντων τους για να επανεξάγουν τα αγαθά μέσω Ελλάδας, γιατί αυτό θα αύξανε περαιτέρω το κόστος για τα τουρκικά προϊόντα», είπε ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

«Τα προϊόντα λευκής ετικέτας με εβραϊκές ετικέτες είχαν προτεραιότητα, αλλά κάθε είδους αγαθό αποστέλλεται στο Ισραήλ, ειδικά αυτά που παραγγέλθηκαν πριν από το εμπορικό εμπάργκο», τόνισε ο ίδιος.

Αύξηση των τουρκικών εξαγωγών στην Ελλάδα

Οι τουρκικές επιχειρήσεις ευνοούν την Ελλάδα λόγω της εγγύτητας της με την βιομηχανική βάση της Τουρκίας και των συγκριτικά φθηνότερων επιλογών αποστολής προς το Ισραήλ.

Τα στοιχεία της TIM δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα αυξήθηκαν στα 375 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, αυξημένες κατά 71% από 219 εκατομμύρια δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα ισραηλινά στοιχεία του Μαΐου δεν δείχνουν αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών από την Ελλάδα, παρά τις τουρκικές επανεξαγωγές.

Ένας δεύτερος Τούρκος επιχειρηματίας εξήγησε ότι οι τουρκικές εξαγωγές, αν και περνούν από την Ελλάδα, εξακολουθούν να καταγράφονται ως εισαγωγές από την Τουρκία στις ισραηλινές στατιστικές επειδή παραμένουν τουρκικά προϊόντα.

Ο Murat Yapici, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων My Advisor, είπε ότι τα ισραηλινά αρχεία αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το διμερές εμπόριο, καθώς βασίζονται στην προέλευση των εμπορευμάτων, ακόμη και αν προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα.

«Αυτό το παράλληλο εμπόριο μπορεί να συνεχιστεί για λίγους ακόμη μήνες, αλλά οι ισραηλινές εταιρείες ευθυγραμμίζονται γρήγορα με εναλλακτικούς προμηθευτές σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Ιταλία», είπε ο δεύτερος επιχειρηματίας.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 6,3 δισ. δολάρια το 2023, με το 76% να είναι τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Επιπτώσεις στις τουρκικές επιχειρήσεις από το εμπάργκο στο Ισραήλ

Μετά τις σημαντικές απώλειες στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάρτιο, η τουρκική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εντείνει την κριτική της στο Ισραήλ και έχει λάβει μια σειρά μέτρων κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η μέχρι πρότινος ισορροπημένη πολιτική της σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Γάζα είχε επηρεάσει αρνητικά τους βασικούς ψηφοφόρους της, οι οποίοι είναι πιστοί μουσουλμάνοι που ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Η τουρκική επιχειρηματική κοινότητα συμπάσχει με την παλαιστινιακή δεινή κατάσταση, με ορισμένους να περιγράφουν τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα ως γενοκτονία.

Ωστόσο, θεωρούν παράλογη την πλήρη παύση του εμπορίου. «Συμφωνούμε με την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά αυτή είναι μια πολιτική επιλογή. Μια άλλη κυβέρνηση θα περιόριζε μόνο το εμπόριο που θα μπορούσε να έχει διπλή χρήση στον πόλεμο», είπε ο πρώτος επιχειρηματίας.

«Αντίθετα, τιμωρήσαμε όλες τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ισραήλ χωρίς καν περίοδο χάριτος. Ορισμένα εμπορεύματα έχουν κολλήσει στο τελωνείο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ζημίες για τις εταιρείες», καταλήγουν οι Τούρκοι που κάνει την χώρα μας μεσάζοντα στα δικά τους σχέδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...