Μέση Ανατολή

Αποκάλυψη σοκ για ισραηλινό νοσοκομείο: Παλαιστίνιοι δεμένοι με χειροπέδες και με πάνες στα κρεβάτια τους

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Ισραήλ αποκάλυψαν στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα νοσηλεύονται συχνά δεμένοι με χειροπέδες σε κρεβάτια, με δεμένα μάτια, ενίοτε γυμνοί, ενώ εξαναγκάζονται και να φορούν πάνες - μια πρακτική που χαρακτηρίστηκε «βασανιστήριο» από έναν γιατρό.

Πηγή του βρετανικού δικτύου, που μίλησε στο BBC υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που νοσηλεύονται σε συγκεκριμένο στρατιωτικό νοσοκομείο υποβάλλονται «συστηματικά» σε επεμβάσεις χωρίς παυσίπονα, με αποτέλεσμα να βιώνουν έντονο πόνο. Μια άλλη πηγή κάνει λόγο για «επιλεκτική και πολύ περιορισμένη χρήση» παυσιπόνων από ισραηλινό δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια μιας επεμβατικής ιατρικής διαδικασίας σε κρατούμενο από τη Γάζα.

Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση που κρατούνταν σε πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν έλαβαν την κατάλληλη φροντίδα εξαιτίας της απροθυμίας των δημόσιων νοσοκομείων να τους δεχτούν και να τους περιθάλψουν.

Ένας κρατούμενος που μεταφέρθηκε από τη Γάζα για να ανακριθεί από τον ισραηλινό στρατό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε στο BBC ότι το πόδι του χρειάστηκε ακρωτηριασμό επειδή του αρνήθηκαν φροντίδα για ένα μολυσμένο τραύμα.

Ένας γιατρός ο οποίος εργάζεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο το οποίο αφορούν πολλές από τις καταγγελίες, διαψεύδει ότι υπήξε ακρωτηριασμός που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα των εκεί συνθηκών, ωστόσο χαρακτήρισε απάνθρωπες τις χειροπέδες και τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούν οι φρουροί για να περιορίζουν τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, ως απάντηση στις καταγγελίες, ότι οι κρατούμενοι στο εν λόγω νοσοκομείο αντιμετωπίζονται «με κατάλληλο τρόπο και με προσοχή».

Και οι δύο καταγγέλλοντες με τους οποίους μίλησε το BBC βρίσκονταν σε επαγγελματικές θέσεις που είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση της ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων. Και οι δύο ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι λόγω της ευαισθησίας του θέματος μεταξύ των συναδέλφων τους.

Οι μαρτυρίες τους υποστηρίζονται από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από τους «Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε «μηχανισμό τιμωρίας και εκδίκησης» όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, ιδίως το δικαίωμα στην υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με το BBC, «οι ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των ασθενών και τραυματισμένων κρατουμένων αφορούν κυρίως το προσωρινό στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στη στρατιωτική βάση Sde Teiman στο νότιο Ισραήλ».

Το στρατιωτικό νοσοκομείο δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ειδικά για τη νοσηλεία κρατουμένων από τη Γάζα, αφού ορισμένα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό τους εξέφρασαν απροθυμία να περιθάλψουν μαχητές που συνελήφθησαν την ημέρα του μακελειού.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι ισραηλινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τη Γάζα και τους μετέφεραν σε βάσεις όπως το Sde Teiman για ανάκριση. Τα άτομα που είναι ύποπτα ως μαχητές της Χαμάς στέλνονται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ωστόσο πολλοί άλλοι κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στη Γάζα χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο στρατός δεν δημοσιεύει λεπτομέρειες σχετικά με τους κρατούμενους τους.

Με χειροπέδες και δεμένα μάτια

Οι ασθενείς στο νοσοκομείο Sde Teiman νοσηλεύονται δεμένοι με χειροπέδες (και από τα τέσσερα άκρα) στο κρεβάτι τους και με δεμένα μάτια, σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία των ασθενών εκεί. Τους υποχρεώνουν επίσης να φορούν πάνες, αντί να χρησιμοποιούν την τουαλέτα.

Σε σχετική ερώτηση του BBC, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο περιορισμός των κρατουμένων με χειροπέδες στο νοσοκομείο Sde Teiman «εξετάζεται κατά περίπτωση και καθημερινά», και εφαρμόζεται όταν απαιτείται για λόγους ασφαλείας. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι πάνες χρησιμοποιούνται «μόνο για κρατούμενους που έχουν υποβληθεί σε ιατρικές επεμβάσεις που περιορίζουν την κίνηση».

Ωστόσο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, όπως ο αναισθησιολόγος Yoel Donchin, επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η χρήση πανών και χειροπέδων ισχύει για όλους τους ασθενείς στον θάλαμο νοσηλείας.

«Ο στρατός δημιουργεί ασθενείς που είναι 100% εξαρτημένοι, όπως τα μωρά. Είναι δεμένοι χειροπέδες, φορούν πάνες, ακόμα και για να πιουν νερό πρέπει να το ζητήσουν. Είναι απάνθρωπο».

Ο Δρ Donchin λέει ότι δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση όσον αφορά την επικινδυνότητα των ασθενών και ότι ακόμη και ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν - για παράδειγμα, κάποιοι με ακρωτηριασμένα πόδια - ήταν δεμένοι με χειροπέδες στο κρεβάτι. Ο αναισθησιολόγος χαρακτήρισε μάλιστα αυτήν την πρακτική «ηλίθια». Άλλες πηγές του BBC ανάφεραν περιπτώσεις κρατουμένων που νοσηλεύονταν τελείως γυμνοί κάτω από την κουβέρτα τους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ