Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Μετά το ταξίδι του Κ.Μητσοτάκη-Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο μετά την αναφορά Μπαχτσελί για απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την προειδοποίηση του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος, αναφέρει η εφημερίδα Sabah.

Έρευνα σε βάρος τριών αστυνομικών του τμήματος της πρωτεύουσας ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας σχετικά με την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση Ayhan Bora Kaplan.

Έγιναν έρευνες στα σπίτια τους. Ο σύμμαχος του Ερντογάν Μπαχτσελί είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνωμοσία και η απομάκρυνση αρκετών αστυνομικών δεν θα έλυνε τίποτα.

Ο Μπαχτσελί προειδοποίησε για την πιθανότητα επανάληψης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα. Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, η οποία κατεστάλη μέσα σε λίγες ώρες. 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία ως ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη χώρα για αρκετούς μήνες.

Kάτι ετοιμάζουν στην Τουρκία: Θα «πέσει» πείνα - Ακριβαίνει το ψωμί - Στον «πάτο» η λίρα! - Σε πανικό οι Τούρκοι πολίτες

Οι λεγόμενες αγορές, που κατά κύριον λόγο βρίσκονται στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν σε ησυχία την Άγκυρα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία και η ευρύτερη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας με τη Δύση πυροδοτούν νέες αναταράξεις στις τουρκικές αγορές.

Η λίρα, οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας δέχονται πιέσεις και η οικονομική αιμορραγία θα μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, επιμένουν και οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική, που προωθεί ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακριβότερο κατά 15% είναι το ψωμί στην Τουρκία, ενώ η τιμή ενός iPhone έχει αυξηθεί κατά 25%. Η ζωή στην Τουρκία γίνεται διαρκώς ακριβότερη, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 15% και αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω.

Εκτός από τους καταναλωτές που βιώνουν την ακρίβεια, η υποτίμηση της λίρας δυσχεραίνει τη θέση πολλών τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν και να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων.

Το περασμένο έτος η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 7,4%, με υψηλότερο ρυθμό, δηλαδή, από τον αντίστοιχο της Κίνας και της Ινδίας.

Οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν, όμως, για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει πλέον το 6% του ΑΕΠ.

Η επισιτιστική κρίση είναι επικείμενη στην Τουρκία. Η αγροτική οικονομία πεθαίνει λόγω εξάρτησης των αγροτών από πολυεθνικές εταιρείες, από την ξηρασία, την κακή οικονομία και την υπερχρέωση των καλλιεργητών σε τράπεζες και τοκογλύφους, και αυτό το σκηνικό μεγαλώνει λόγω των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει η χώρα μειώνοντας δραστικά τις κρατικές δαπάνες σε ποσοστό 20%. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...