Μέση Ανατολή

Τι ετοιμάζει η Άγκυρα-Η Τουρκία ετοιμάζει την ανάπτυξη S-400 στα σύνορα με το Ιράκ για την επιχείρηση κατά των Κούρδων

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye, η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας S-400 κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, ως προετοιμασία για την επερχόμενη στρατιωτική της επιχείρηση κατά των κουρδικών ανταρτικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, δεσμευόμενος να εξοντώσει οριστικά τους Κούρδους αντάρτες μέχρι το καλοκαίρι.

«Οι προετοιμασίες μας είναι έτοιμες να διαταράξουν τα σχέδια όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν την Τουρκία εγκαθιστώντας μια «Τρομοκρατία» στα νότια σύνορά μας», παρατήρησε ο ίδιος, χρησιμοποιώντας ένα υποτιμητικό παιχνίδι λέξεων σε σχέση με το Κουρδιστάν.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τον μακροχρόνιο στόχο της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας που θα εκτείνεται 30-40 χιλιόμετρα στο συριακό έδαφος, υποδεικνύοντας την πρόθεση να εδραιώσει την τρέχουσα τουρκική κατοχή στην περιοχή.

"Η τουρκική πρωτοβουλία για επίθεση, αναμένεται να επιταχυνθεί μετά το Ραμαζάνι και φέρεται να είναι ένα μέτρο προστασίας των περιοχών από τεχνολογικά εξελιγμένες επιθέσεις από εξοπλισμένους με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Κούρδους αντάρτες από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με drone-καμικάζι", αναφέρει τουρκική πηγή.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα δεν διευκρινίζει το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας κατά μιας αντάρτικης ομάδας όπως το PKK, εγείροντας ερωτήματα για την αναλογικότητα.

Το S-400 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα που υπάρχουν και προορίζεται να αντιμετωπίσει υψηλού επιπέδου εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από μαχητικά αεροσκάφη, σε σύγκριση με απλούστερα, εμπορικά διαθέσιμα drones ή αυτοσχέδια UAV που συνήθως χρησιμοποιούνται από ομάδες Κούρδων ανταρτών, και λειτουργούν σε χαμηλότερα υψόμετρα που είναι δύσκολο για τους S-400 να στοχεύουν με ακρίβεια.

Η ανάπτυξη των S-400 πιθανότατα συνδέεται περισσότερο με την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, που κυμαίνονται από την αναταραχή στη Γάζα έως τις εντεινόμενες συγκρούσεις στον Καύκασο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, η Akit, τόνισε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση.

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε την προθυμία των ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία να συμμετάσχουν, στις επιχειρήσεις, με στόχο την εκτόπιση της παρουσίας του PKK που εκτείνεται προς τη Σουλεϊμανίγια και την πιθανή χρονική στιγμή έναρξης της τουρκικής επίθεσης μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ.

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει πρόσφατα τις απειλές της κατά της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) λόγω της σχέσης της με το PKK

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το PUK ότι φιλοξενεί μαχητές και συμβάλλει στην περιφερειακή αστάθεια, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ότι το PUK, που είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Σουλεϊμανίγια, υποστηρίζει το PKK παρέχοντάς τους ταυτότητες και πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές.

Οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, ιδιαίτερα εκείνες που στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές, έχουν προσελκύσει σημαντική κριτική τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η απόκτηση από την Τουρκία συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία επηρέασε σημαντικά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Πρόσφατα, ο Τζιμ Τζέφρι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ γνωστός για τη φιλοτουρκική στάση του, τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση της αντιπαράθεσης, προτείνοντας συμφιλίωση των δύο χωρών, σε σχέση με τους τουρκικούς S-400,  για να διευκολυνθεί η πρόοδο στις αμυντικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ