Μέση Ανατολή

"Δαμόκλειος σπάθη" Αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ερντογάν στο Ισραήλ

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά βρίσκεται υπό την απειλή επιβολής Αμερικανικών κυρώσεων, αυτή τη φορά ως απάντηση στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ.

Αμερικανοί  Γερουσιαστές κινούνται για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Πολλοί γερουσιαστές δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τα αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην απόφασή της αυτή την εβδομάδα να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στο Ισραήλ».

 

 

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς κατηγόρησε την Άγκυρα για μονομερή παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Η Τουρκία κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Ισραήλ

"Ανοίγοντας εμπορικό πόλεμο, η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς στο Ισραήλ μέχρι την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με το 
 υπουργείο Εμπορίου της Άγκυρας απαριθμεί 54 είδη που δεν θα εξαχθούν στο Ισραήλ
", σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει: 

"Η Τουρκία θα επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στο Ισραήλ από την Τρίτη σε μια σειρά προϊόντων, όπως τσιμέντο και δομικά υλικά χάλυβα και σιδήρου ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ απάντησε λέγοντας ότι θα σχηματίσει μια «εκτενή» λίστα τουρκικών ειδών που θα απαγορευθούν να εισαχθούν και θα ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον και σε όλο τον κόσμο ώστε άλλες χώρες να τιμωρήσουν την Τουρκία για την κίνησή της.

«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ κηρύξει αμέσως κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο εξέδωσε κατάλογο με 54 προϊόντα που υπόκεινται στους περιορισμούς εξαγωγών.

Σε δήλωση μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα λάβει μέτρα αφότου το Ισραήλ απέρριψε το αίτημά του να συμμετάσχει σε αεροπορική ρίψη βοήθειας για τη Γάζα, το υπουργείο είπε ότι οι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, εξοπλισμό και προϊόντα κατασκευών, μηχανήματα και άλλα.

Η οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος».

Απαντώντας στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς διέταξε την Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου του «να ετοιμάσει έναν εκτενή κατάλογο προϊόντων που το Ισραήλ θα εμποδίσει την Τουρκία να εξάγει στο Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς τις εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ και το Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το Ισραήλ «θα απευθύνει έκκληση σε φιλο-ισραηλινές χώρες και οργανισμούς στις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επενδύσεις στην Τουρκία και να αποτρέψουν την εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία».

Το Ισραήλ θα ζητήσει επίσης από «τους φίλους του στο αμερικανικό Κογκρέσο να εξετάσουν την παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας για το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και να επιβάλουν κυρώσεις ανάλογα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Ερντογάν θυσιάζει για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για την υποστήριξή του στους δολοφόνους της Χαμάς στη Γάζα που βίασαν, δολοφόνησαν και βεβήλωσαν τα σώματα γυναικών, κοριτσιών, ενηλίκων και έκαψαν ζωντανά παιδιά», είπε ο Κατς.

«Το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στη βία και τον εκβιασμό και δεν θα παραπονεθεί για τη μονομερή παραβίαση των εμπορικών συμφωνιών και θα λάβει παράλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα βλάψουν την τουρκική οικονομία».

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ανήλθαν σε 5,43 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 7,03 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων και την στατιστική υπηρεσία Turkstat.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεσμεύθηκε τη Δευτέρα για αντίποινα κατά του Ισραήλ για το επεισόδιο της αεροπορικής ρίψης, λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν «βήμα προς βήμα» και «χωρίς καθυστέρηση».

Τα μέτρα εγκρίθηκαν από τον Ερντογάν, πρόσθεσε.

Ο  επιπτώσεις  του Τουρκικού εμπορικού εμπάργκο στο Ισραήλ

Οι αξιωματούχοι του Ισραήλ ανησυχούν ότι οι ανακοινωθέντες περιορισμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν στη διακοπή πτήσεων πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο ή τις περιφερειακές δραστηριότητες πετρελαίου, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet σε δημοσίευμα χωρίς πηγή.

Η Israel Hayom ανέφερε ότι οι βιομηχανίες ένδυσης και ηλεκτρικών ειδών στο Ισραήλ είναι πιο πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τους περιορισμούς, καθώς πολλά καταστήματα μόδας προμηθεύονται είδη από την Τουρκία.

Υπάρχουν επίσης είδη οικιακής χρήσης που κατασκευάζονται στην Τουρκία που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων των πάνων Pampers, οι οποίες ανήκουν στην Procter & Gamble και μεταφέρονται στο Ισραήλ από την επωνυμία Diplomat.

Επίσης, η Unilever κατασκευάζει ορισμένα από τη σειρά σαπουνιών και σαμπουάν Dove της στην Τουρκία. Ο γίγαντας τροφίμων Willi-Food εισάγει ορισμένα από τα προϊόντα του και από την Τουρκία, αναφέρει η έκθεση.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι διαπράττει «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Υπερασπίστηκε τη Χαμάς -που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση- ως «μια ομάδα απελευθέρωσης».

Ο Τούρκος ηγέτης επιτέθηκε επίσης επανειλημμένα στο Ισραήλ κατά την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των τοπικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Ωστόσο, το κόμμα του υπέστη σημαντική ήττα, χάνοντας τον έλεγχο πολλών πόλεων, ειδικά από το Κόμμα Yeniden Refah (Νέα Πρόνοια) που βασίζεται στο Ισλάμ.

Λάβρος ο υιός Ερμπακάν κατά του Ισραήλ

Το κόμμα, το οποίο κέρδισε έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο πέρυσι αφού συμμάχησε με το AKP του Ερντογάν, παρουσίασε τους δικούς του υποψηφίους στις εκλογές του Μαρτίου, με τον αρχηγό του Φατίχ Ερμπακάν να επιτίθεται στον Ερντογάν επειδή διατηρεί το τουρκικό εμπόριο με το Ισραήλ παρά τον πόλεμο στη Γάζα.

«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποφασίστηκε από τη συμπεριφορά εκείνων που συνέχισαν να συναλλάσσονται ελεύθερα με το Ισραήλ και τους Σιωνιστές δολοφόνους», δήλωσε ο Ερμπακάν το βράδυ των εκλογών.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τους δεσμούς τους το 2022 διορίζοντας εκ νέου πρεσβευτές μετά από χρόνια εντάσεων, αλλά οι σχέσεις έχουν γίνει ξανά τεταμένες λόγω του πολέμου.


Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Κατς έδωσε εντολή στο υπουργείο του να καλέσει τον Τούρκο απεσταλμένο για «σοβαρή επίπληξη» αφού ο Ερντογάν υποσχέθηκε να «στείλει τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Αλλάχ».

Ο αναπληρωτής πρέσβης κλήθηκε, καθώς η Τουρκία είχε αποσύρει τον πρεσβευτή της στην αρχή του πολέμου.

Ο ρόλος της Ελλάδας-ΕΕ

Η χώρα μας ως πιστή σύμμαχος του Ισραήλ, θα πρέπει να επιχειρήσει  η ίδια να συνδράμει το Τέλ Αβίβ με την αποστολή αγαθών που θα στερηθεί λόγω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ερντογάν σε αυτό, προτρέποντας και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν ανάλογα.

Η αναπλήρωση του "τουρκικού κενού" θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Τέλος διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά πόσο άσχημες είναι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, κάτι που Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευθούν για προώθηση των συμφερόντων τους στην ΝΑ Μεσόγειο, αναπτύσσοντας ακόμη ισχυρότερους δεσμούς με το Τελ Αβιβ, στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού κλπ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ