Κούρδοι διαδηλωτές
Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οι Κούρδοι απειλούνται με εθνοκάθαρση λόγω Ιράν, Τουρκίας και Ιράκ προειδοποιούν ειδικοί-Τι κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη;

Σε νέα ανάλυσή της, η διάσημη σελίδα The EurAsian Times εξηγεί γιατί οι Κούρδοι απειλούνται με εθνοκάθαρση εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Αναφέρει το Πολύ Ενδιαφέρον Δημοσίευμα;

Το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα πως οι Κούρδοι κατοικούν σε μία περιοχή που συνορεύει με τρία κράτη: το Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία. Αν και επίσημη θρησκεία των Κούρδων είναι ο σουνιτισμός (ένας από τους δύο κλάδους του Ισλάμ), αποτελούν μία από τις πιο προοδευτικές, φιλελεύθερες και ενωμένες ομάδες Σουνιτών σήμερα.

Οι Κούρδοι διαθέτουν ένα σταθερό πολιτικό φόρουμ, στόχος του οποίου είναι να συσταθεί το κράτος του Κουρδιστάν, το οποίο θα αποτελέσει πατρίδα των όλων των Κούρδων. Βέβαια εννοείται πως αυτές οι προσπάθειες των Κούρδων έχουν συναντήσει την ισχυρή αντιπαράθεση και των τριών γειτονικών χωρών, δηλαδή της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ. Οι Κούρδοι όμως επιμένουν και δεν θέλουν να εξαρτώνται από καμία γειτονική χώρα για αυτό και πολεμούν για ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κουρδικό κράτος.

Το ιρανικό καθεστώς πάντοτε ήταν επιθετικό κατά των Κούρδων του βόρειου Ιράν επειδή δεν εγκατέλειπαν τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις φιλοδοξίες τους. Μόνο κατά την διάρκεια του 2024, η Τεχεράνη λέγεται πως έχει εκτελέσει περισσότερους από 8 Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους για γελοίες κατηγορίες, όπως την «διεξαγωγή πολέμου κατά του θεού» κλπ. Όπως καταλαβαίνεται οι Κούρδοι στο Ιράν ζούνε καταπιεσμένοι εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν μπορούν να μάθουν ή να διδάξουν την γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους κλπ διότι από την εποχή του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιράν Ρουχολάχ Χομεϊνί η Τεχεράνη θέλει να διατηρήσει ένα «ορθόδοξο Ιράν», στο οποίο δεν χωράν μειονότητες όπως οι Κούρδοι. Τα τελευταία χρόνια ο ιρανικός λαός διαμαρτύρεται για την φονταμενταλιστική και υπερβολική αυστηρή πολιτική του κράτος, ωστόσο λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2020 για παράδειγμα το Ισλαμικό Δικαστήριο της Επανάστασης καταδίκασε την Zara Muhammadi σε 10 χρόνια φυλάκισης επειδή δίδασκε κουρδικά, την μητρική της γλώσσας.

«Αυτό το επίπεδο καταπίεσης και προκατάληψης κατά της κουρδικής μειονότητας από το καθεστώς του Ιράν μας κάνει να σκεφτούμε αν πρέπει ή δεν πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να αποβάλλουν το Ιράν από μέλος των Ηνωμένων Εθνών με την κατηγορία εθνοκάθαρσης κατά των Κούρδων» κατέληξε η δημοσίευση της The EurAsian Times.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...