Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

"Φωτιά" παίρνει η Μ.Ανατολή-Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο ότι "το Ιράν μπορεί να έχει πέντε πυρηνικές κεφαλές"

Κεραυνός εν αιθρία.

Washington Times:"Η Τεχεράνη μπορεί να έχει ήδη πέντε πυρηνικές βόμβες"

"Οι Washington Times δημοσίευσαν τη Δευτέρα ένα άρθρο που ξάφνιασε τους πάντες, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «μπορεί να έχει ήδη πέντε πυρηνικές βόμβες και μπορεί να έχει έως και μια ντουζίνα μέχρι τον Μάιο", αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Ιρανικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Το άρθρο της Αμερικανικής εφημερίδας φέρεται να ανέφερε ότι «ορισμένες εκτιμήσεις πληροφοριών, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, υποστήριζαν ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο όπλων για μια βόμβα μέσα σε μια εβδομάδα και αρκετό για πέντε πυρηνικές βόμβες μέσα σε έξι εβδομάδες.

Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τότε που έγιναν αυτές οι εκτιμήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι προσπάθησε να εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με τη διαθεσιμότητα μόνο «μίας» βόμβας και γιατί η Τεχεράνη απέφυγε να  το δημοσιοποιήσει. Στην απάντησή του, ο συγγραφέας προσπάθησε να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας δείχνοντας εικονικά ότι η Τεχεράνη έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατασκευάσει πολλές και σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Οι λόγοι της δημοσίευσης

Ο συγγραφέας πρότεινε ότι εάν υπάρχει μία βόμβα, είναι εύκολο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να καταβάλουν σημαντική προσπάθεια για να την βρουν και να την καταστρέψουν - αλλά περισσότερες βόμβες σε περισσότερες τοποθεσίες καθιστούν αυτή την προσπάθεια όλο και πιο περίπλοκη, αν όχι σχεδόν αδύνατη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, δυτικοί αξιωματούχοι και εκείνοι του ισραηλινού καθεστώτος ανησυχούν για την πιθανότητα να κατασκευάσει το Ιράν πυρηνικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξαπολύσει μια τέτοια τρομακτική ρητορική για να τονίσει την κατασκευασμένη απειλή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ έκαναν παρόμοιες κινήσεις όταν ήταν στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το Ιράν να κατασκευάσει βόμβες.

Το χειρότερο από όλα, το ισραηλινό καθεστώς έκανε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας ότι θα επιτεθεί στο Ιράν εάν υπάρξουν ισχυρισμοί ότι έχει κατασκευάσει βόμβες!

Όταν πρόκειται για το Ιράν, όλα τα δυτικά πρότυπα έχουν φύγει. Θα άφηναν ένα τέτοιο καθεστώς να επιτεθεί σε άλλη χώρα για ορισμένους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι κατασκεύασε πυρηνική βόμβα

Το Ιράν κράτησε τον λόγο του να μην κατασκευάσει τη βόμβα. Είναι η Δύση που πρέπει να κατηγορηθεί για την παραβίαση των υποσχέσεών της στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το πυρηνικό σύμφωνο, βάσει του οποίου το Ιράν περιόρισε το έργο του εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις οικονομικές κυρώσεις.

Σε αντίδραση στην απόσυρση της Ουάσιγκτον και την εκ νέου επιβολή σκληρών κυρώσεων, η Τεχεράνη προειδοποίησε για μείωση των πυρηνικών περιορισμών του συμφώνου.

Σε ένα σχολιαστικό σημείωμα το 2022, ο Kamal Kharrazi, ανώτερος βοηθός του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, είπε ότι «σε λίγες μέρες μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο έως και 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 90%… Το Ιράν έχει την τεχνική σημαίνει την παραγωγή πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν υπήρξε απόφαση από το Ιράν να κατασκευάσει μια».

Το Ισραήλ απειλεί με βομβαρδισμούς το Ιράν

Το 2023, το Ιράν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι απείλησε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, έστειλε επιστολή καταγγελίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τους προέδρους της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζοντας την «σθεναρή καταδίκη» της ομιλίας του Νετανιάχου.

Ο Ιραβανί σημείωσε την «ανησυχητική και σοβαρή απειλή από τον πρωθυπουργό του ισραηλινού καθεστώτος να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράν».

Όλοι οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αποκηρύξει σθεναρά τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνική βόμβα, αναφερόμενοι σε φετβά που εξέδωσε ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεϊέντ Αλί Χαμενεΐ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που απαγόρευε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων."

Τι μέλλει γενέσθαι

Εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου που διανύουν, να τινάξουν την Μ.Ανατολή στον αέρα, πραγματοποιώντας αεροπορική επίθεση σε βάρος του Ιράν.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι την τελευταία διετία, πολύ πρίν την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου αθώων Ισραηλινών πολιτών από την τρομοκρατική Χαμάς, ΗΠΑ και Ισραήλ  είχαν πραγματοποιήσει  αεροπορικές ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμού πολλών στόχων κατά εχθρικής χώρας στη Μ.Ανατολή.

Ο μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχε σε αυτό, συνοδεία αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ιπτάμενων τάνκερ,  συνδυαστικά με την ταυτόχρονη άσκηση ευρείας κλίμακας της Ισραηλινής αεράμυνας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης , ότι η χώρα στόχος ήταν το Ιράν.

Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα ,είναι το γεγονός ότι ο "απείθαρχος" έναντι των ΗΠΑ Νετανιάχου, σε λίγο χρονικό διάστημα, "τελειώνει" με τις επιχειρήσεις στη Γάζα κατά της Χαμάς, ενώ έχει πεί κατεπανάληψη ότι σειρά θα πάρουν στη συνέχεια και άλλοι εχθροί του Ισραήλ, δείχνοντας Χεζμπολάχ, Χούτι αλλά και Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...