Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε βίντεο με εργαζόμενο της UNRWA να βάζει σε όχημα νεκρό Ισραηλινό κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10

Έναν εργαζόμενο παροχής βοήθειας του ΟΗΕ να κουβαλά το άψυχο σώμα ενός Ισραηλινού άνδρα, που είχε πέσει νεκρός από πυρά, φέρεται να δείχνει βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο ίδιος στο εν λόγω βίντεο φαίνεται να να το βάζει μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός οχήματος SUV και το όχημα να απομακρύνεται μετά από ένα χωριό του νότιου Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε το βίντεο:

Το βίντεο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post και κοινοποιήθηκε επίσης στο διαδίκτυο από Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι ταυτοποίησαν τον εργαζόμενο ως τον Φαϊζάλ Αλί Μουσάλεμ αλ Ναάμι, κοινωνικό λειτουργό της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους (UNRWA), στη Λωρίδα της Γάζας.

Για το εν λόγω βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινοί ο Τζόναθαν Φάουλερ, εκπρόσωπος της UNRWA, τόνισε: «Δεν είναι δυνατό για την UNRWA να επαληθεύσει το οπτικοακουστικό υλικό ή τις φωτογραφίες και να εξακριβώσει την ταυτότητα του ατόμου που εμφανίζεται. Δεν μας παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο από τις ισραηλινές αρχές».

«Αλλά δεδομένου ότι διεξάγεται έρευνα από τις ανώτατες ερευνητικές αρχές του ΟΗΕ, καλούμε κάθε χώρα, μέρος ή φορέα που έχει πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο κοινό – να τις χορηγήσει στο Γραφείο Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ για να βοηθήσουν στην διεξαγωγή αυτής της έρευνας», συμπλήρωσε ο Φάουλερ.

Ειδικότερα, στα πλάνα που τραβήχθηκαν από σύστημα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV) φαίνεται ένα SUV λευκού χρώματος να μπαίνει στο κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το όχημα σταματά μπροστά σε τρία πτώματα που κοίτονται στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο δίπλα σε ένα αναποδογυρισμένο φορητό ψυγείο πικνίκ. Ένας άνδρας βγαίνει από το αυτοκίνητο κρατώντας ένα τουφέκι. Ο οδηγός, ο οποίος είναι ντυμένος στα μαύρα και αναγνωρίζεται ως ο Ναάμι, ακολουθεί.

Μαζί κουβαλούν έναν από τους άντρες που κοίτονται στο δρόμο πιάνοντας τον από τα χέρια και τα πόδια και τον βάζουν στο πορτμπαγκάζ του SUV. Στη συνέχεια, οι δυο τους κοιτάζουν για λίγο σκόρπια αντικείμενα πριν φύγουν από το κιμπούτς οδηγώντας το όχημα με την όπισθεν.

Στιγμιότυπο του βίντεο αναρτήθηκε στο X από έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και ένα απόσπασμά του δημοσιεύτηκε από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως το Reuters είχε δημοσιεύσει προηγουμένως τα ίδια πλάνα CCTV από το κιμπούτς Μπεερί, έχοντας επαληθεύσει την τοποθεσία συγκρίνοντας υποδομές, τη διάταξη των δέντρων και το σχήμα του δρόμου χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και εικόνες αρχείων της περιοχής.

Όμως, το πρακτορείο δεν επαλήθευσε και δεν μπορούσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ταυτότητες των ανδρών που φαίνονται στο βίντεο.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αναφέρθηκε στο βίντεο αυτό και είπε ότι πάνω από 30 εργαζόμενοι της UNRWA συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και βοήθησαν μαχητές της Χαμάς να πιάσουν ομήρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ