Μέση Ανατολή

Γκουτέρες: Μνημειώδης η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βιώνουν μια «μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή», παρά την «αχτίδα ελπίδας» που έφερε η προσωρινή παύση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κατήγγειλε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ζητώντας να εφαρμοστεί «μια πραγματική ανθρωπιστική εκεχειρία».

«Διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις για την παράταση της ανακωχής και τις χαιρετίζουμε ειλικρινά, όμως πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική, ανθρωπιστική εκεχειρία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το 80% των Γαζαίων έχει εκτοπιστεί μετά την έναρξη του πολέμου.

«Το επισιτιστικό σύστημα κατέρρευσε και η πείνα εξαπλώνεται, ιδίως στον βορρά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η υγειονομική κατάσταση είναι «ανυπόφορη» στα καταφύγια και συνιστά «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία».

Η βοήθεια που φτάνει στους Παλαιστίνιους της Γάζας παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, επέμεινε ο γενικός γραμματέας, ζητώντας να ανοίξουν και άλλα μεθοριακά περάσματα προς τον θύλακα, εκτός από εκείνο της Ράφα. Επαναλαμβάνοντας ότι καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, ο Γκουτέρες ζήτησε παράλληλα να απελευθερωθούν «αμέσως και άνευ όρων» όλοι οι όμηροι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ