F-15EX Eagle II
Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ διπλασιάζει την παραγγελία φονικών μαχητικών F-15EX για να σφυροκοπήσει τις πυρηνικές θέσεις του Ιράν (αν χρειαστεί)

Ως απάντηση σε μία βαρβαρική τρομοκρατική επίθεση που ενορχήστρωσε η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς και εκτέλεσε στις 7 Οκτωβρίου φέτος, το Ισραήλ πραγματοποίησε χιλιάδες εναέριες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας μαχητικά τζετς τύπου F-15 και F-16 για να πλήξει θέσεις της Χαμάς με επιθέσεις αέρος-εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κύριος Ρόλος του F-15

Ο κύριος ρόλος του μαχητικού τζετ F-15 είναι να αποκτά εναέρια κυριαρχία στους αιθέρες, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει και ως βομβαρδιστικό. Η πλειοψηφία των βομβών που έχει ρίξει στη Γάζα είναι μέρος της αμερικανικού σχεδιασμού οικογένειας Mk80, ένα οπλικό σύστημα που χρησιμοποιείται από την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ.

Αρχικά σχεδιάστηκαν ως παραδοσιακά όπλα ελεύθερης πτώσης, γνωστά ως «χαζές βόμβες», ωστόσο αυτά τα πυρομαχικά δέχθηκαν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς κατά το πέρασμα τον χρόνων. Έχουν εξοπλιστεί με προηγμένες συσκευές στόχευσης, οι οποίες τα έχουν μετατρέψει σε «έξυπνες βόμβες».

Τα κύρια αεροσκάφη της επιχείρησης βομβαρδισμού της Γάζας είναι τα τζετς F-15 και F-16, τα οποία έχουν αποδείξει την αξία τους ουκ ολίγες φορές στο πεδίο της μάχης. Είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά σχεδόν σε κάθε περιβάλλον πολέμου.

Ένα ισραηλινό τακτικό μαχητικό F-15 μπορεί να μεταφέρει σε μέγιστη χωρητικότητα μέχρι και 10 τόνους βομβώ κατά την διάρκεια μόνο μίας αποστολής, χαρακτηριστικό που το καθιστά μία ιδανική πλατφόρμα για την καταστροφή εχθρικών θέσεων.

Διπλασιάζει την Παραγγελία F-15EX το Ισραήλ

Η σημασία των F-15 για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία καταδεικνύεται με την πρόθεση της Ιερουσαλήμ να αποκτήσει 25 μαχητικά τύπου F-15EX από τις ΗΠΑ. Τελικώς, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέφρασε την πρόθεσή της να διπλασιάσει την παραγγελία της, επιβεβαιώνοντας περισσότερο την χρηστικότητα του τζετ.

Το F-15EX Eagle II αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση του αρχικού μαχητικού τζετ F-15 Eagle των Αμερικανών. Αν και εξωτερικά το αεροσκάφος μοιάζει αρκετά με τους προκατόχους του, τα εσωτερικά εξαρτήματά του του προσδίδουν τρομερές δυνατότητες.

Το μαχητικό διαθέτει ψηφιακό σύστημα πτήσης fly-by-wire, πολλές και διαδραστικές οθόνες αφής στο πιλοτήριο, τον γρηγορότερο υπολογιστή αποστολής που έχει ενσωματωθεί ποτέ σε μαχητικό τζετ και το σύστημα Eagle Passive/Active Warning and Survivability System για άμυνα έναντι επιθέσεων ηλεκτρονικού πολέμου στον αέρα. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να αποκτήσει 144 αεροσκάφη τύπου F-15EX από την Boeing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως κάνει εδώ και καιρό, τα F-15 που θα αγοράσει σύντομα το Ισραήλ θα εξοπλιστούν και αυτά με προηγμένα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν εγχώρια και τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για την αποτελεσματική καταστροφή βαριά θωρακισμένων και οχυρωμένων στόχων, όπως πυρηνικές θέσεις του Ιράν. Σήμερα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιχειρεί έναν στόλο από 50 F-15 των εκδόσεων A, B, C, και D και 25 αεροσκάφη στην ισραηλινή εξατομικευμένη έκδοση F-15I Ra'am.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...