Μέση Ανατολή

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σε δορυφορικές εικόνες

Η 27η Οκτωβρίου, 20 μέρες δηλαδή μετά τις σφαγές της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Από τότε έχει προχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα, έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και βομβαρδίζει συγκεκριμένους στόχους τους οποίους αποδίδει στη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ως κρησφύγετα ή κέντρα επιχειρήσεων.

Η πρόοδος στο πεδίο της μάχης φαίνεται και σε φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει η Washington Post και δείχνουν ουσιαστικά τους Ισραηλινούς να έχουν αποκόψει την πόλη της Γάζας από το νότο, όπως φαίνεται σε νέες δορυφορικές εικόνες.

Τα ίχνη των οχημάτων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και είναι ορατά στις εικόνες του Planet Labs που ελήφθησαν στις 3 Νοεμβρίου δείχνουν πρόοδο κατά μήκος τριών κύριων διαδρομών, από τα βορειοδυτικά, τα βορειοανατολικά και τα νότια. Παρόλο που οι ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος της νότιας διαδρομής έχουν προχωρήσει μέχρι τη Μεσόγειο, φαίνεται ότι δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά μήκος άλλων διαδρομών τις τελευταίες ημέρες, και βίντεο έδειξαν σφοδρές μάχες σε ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες.

Κατά μήκος της βορειοδυτικής διαδρομής, τα ισραηλινά στρατεύματα φαίνεται να έχουν σταματήσει στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Shati, περίπου τρία μίλια από την καρδιά της πόλης, και έχουν κατεδαφίσει κτίρια και έχουν οργώσει αμμοθίνες για να παρατάξουν περιοχές στάθμευσης. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς το Σάββατο έδειξε μαχητές της να επιτίθενται σε ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην περιοχή αυτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μάχη μπορεί να έχει σταματήσει την προέλαση εκεί.

 Τα ισραηλινά στρατεύματα που έρχονται από τα βορειοανατολικά φαίνεται να έχουν σημειώσει τη μικρότερη πρόοδο, σταματώντας στα περίχωρα του χωριού Beit Hanoun. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με στρατιώτες να περπατούν σε εγκαταλελειμμένους δρόμους εκεί στις 31 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε ένα εμπορικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να ρίχνει εκρηκτικά σε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών μέσα σε μια κοντινή περιοχή συγκέντρωσης που προστατεύεται από αναχώματα.

Οι εικόνες δείχνουν ίχνη οχημάτων να εξελίσσονται σε όλο το πλάτος νότια της πόλης της Γάζας. Αυτή η προέλαση φαίνεται ότι διήρκεσε πολλές ημέρες και προηγούμενες δορυφορικές εικόνες έδειξαν πολλαπλά μεγάλα σύννεφα καπνού κατά μήκος της διαδρομής, γεγονός που υποδηλώνει σφοδρές μάχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ισραηλινά στρατεύματα που προωθούνται σε αυτόν τον άξονα διέκοψαν την οδό Salah al-Din, μια κεντρική αρτηρία που διασχίζει τη λωρίδα. Στις 30 Οκτωβρίου, ένα βίντεο έδειξε ένα ισραηλινό τανκ στο δρόμο να πυροβολεί ένα πολιτικό όχημα.

 

 

Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, τα στρατεύματα σε αυτόν τον άξονα έφτασαν στην οδό Al-Rashid, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, όπως δείχνουν οι εικόνες.

Μια εικόνα υψηλής ανάλυσης που ελήφθη στις 3 Νοεμβρίου και παραχωρήθηκε στην Washington Post από την Planet Labs δείχνει λεπτομερώς την άκρη της νότιας ισραηλινής προέλασης.

Περισσότερα από δώδεκα από αυτά που φαίνεται να είναι τεθωρακισμένα οχήματα διακρίνονται σε απόσταση περίπου 900 μέτρων από την οδό Al-Rashid και την ακτή, και τα στρατεύματα έχουν σκάψει θέσεις μέσα στους χώρους του κτιρίου που στους χάρτες προσδιορίζεται ως Friends Club, ένα ιδιωτικό αθλητικό και ιππικό κλαμπ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...